Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Wouter, Bas en Vincent zijn een drieling: ‘Het was een schok voor onze ouders’

Door Hilke Vos 1 april 2020

Drie broers van 41 die bést op elkaar lijken. Niet zo vreemd, want Bas, Vincent en Wouter zijn een drieling, geboren in het voormalig Sophia Ziekenhuis in Zwolle. “Alleen Bas is iets anders qua uiterlijk.”

De drie mannen zijn geboren op 16 juni 1978 in Zwolle, al wonen ze er niet meer allemaal. Vincent verhuisde naar Friesland, Bas naar Ruinen. Wouter is als enige in de Hanzestad gebleven, waar hij met vrouw en twee kinderen woont. “We lopen de deur niet bij elkaar plat hoor, gezien de afstand”, vertelt Vincent. “Onze band is heel goed, maar we kunnen onszelf ook prima redden. Zo zijn we ook opgevoed.”

Drie baby’s

Voor hun ouders was de drieling een grote verrassing. Best een schok zelfs, meent Vincent. “In 1978 waren de tijden anders. De apparatuur was minder goed, of er werden minder vaak echo’s gemaakt. In ieder geval verwachtten mijn vader en moeder een tweeling.” Pas bij de geboorte kwamen de dokters erachter dat het niet om twee, maar om drie baby’s ging. “Een speciaal moment voor iedereen, want je zag een drieling niet vaak. We kwamen ook in de krant en kregen voor een paar maanden gratis voeding en luiers.”

Plots was het huis voller dan verwacht. Vincent: “We hebben ook nog een oudere broer en zus, dus ‘ineens’ waren we met vijf kinderen. Heel gezellig hoor, maar ook best pittig voor mijn ouders. Mijn moeder zei altijd: ‘dit gun ik niemand, twee kinderen en dan bevallen van een drieling’. Maar uiteindelijk wilden mijn ouders natuurlijk niets anders meer, ze zijn ontzettend trots.”

Identiek

Het gebeurt nu – mede door de afstand – niet meer zo vaak, maar vroeger werd de drieling vaak door elkaar gehaald, met name door leraren op school. Vincent lacht. “Vooral Wouter en ik, want wij zijn een eeneiige tweeling. Onze manier van lachen is best identiek, net als onze stemmen. Bas ziet er wel iets anders uit, maar qua karaktereigenschappen zijn we weer hetzelfde: behulpzaam, vriendelijk en sociaal.”

Verwarring

Toch ontstond er jaren later ook nog wel eens verwarring, zegt Vincent. “Wouter werkte altijd in populaire kledingwinkels in de Diezerstraat en ik was kok bij diverse horecabedrijven in Zwolle. Als ik dan zo’n winkel binnenstapte waar Wouter was, werd ik meteen aangesproken of die ene trui ook beschikbaar was in maat large. Ook op straat werden we wel eens door elkaar gehaald.”

Of ze wel eens verliefd zijn geweest op hetzelfde meisje? De broers lachen. “Er was één meisje dat we allemaal wel leuk vonden en waar één van ons ook mee zoende. Maar niets bijzonders verder, kan met vrienden ook gebeuren. We hebben haar in ieder geval niet gefopt door stiekem om de beurt met haar te zoenen.”

Verjaardag

Anno 2020 zien de broers elkaar minder, vanwege hun eigen gezinslevens. Ook verjaardagen worden niet meer altijd samen gevierd. “Maar we vergeten elkaars verjaardag in ieder geval niet. Dat is onmogelijk als je een drieling bent!”

Lees ook:

Trend alert! Gezonder koken in deze ‘groene’ keukens

Duurzaamheid is helemaal hip in keukenland. Bij Satink Keukens weten ze er alles vanaf: van gerecycl...

Als je haar maar goed zit! 11 x te gekke kapsels van Zwollenaren

Dat Zwollenaren modieus zijn wisten wij natuurlijk allang, maar heb je wel eens gelet op de flitsend...
markt zwolle

5 x video’s over Zwolle tijdens de coronacrisis

Lege winkelstraten, minder verkeer op de weg en het gras in de parken is groener dan ooit. Ons mooie...

Meer over

Zwollenaren

adv.