Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Nanda woont vlakbij Benidorm: ‘We hebben best genoten tijdens de lockdown’

Door Hilke Vos 7 augustus 2020

Ze was klaar met het regenachtige Nederland en pakte haar biezen richting Spanje. Inmiddels woont de Zwolse Nanda alweer dertien jaar met haar twee kinderen in Alfaz del Pi, een klein plaatsje vlakbij Benidorm. Corona belemmert haar verblijf daar niet, ook niet nu het virus weer opleeft. “Persoonlijk zou ik een tweede lockdown geen ramp vinden.”

Eenentwintig was Nanda, toen ze het roer omgooide en alleen naar Spanje vertrok. “Ik wilde graag een paar maanden in het buitenland werken”, vertelt ze. “Mijn vader wees me op Benidorm, waar hij zelf ooit is geweest in zijn jonge jaren.” En zo geschiedde: Nanda vond een baan, maar had het uiteindelijk niet naar haar zin. “Engelsen die vierentwintig uur per dag drinken en een hoop lawaai maken. Ik ging al gauw op zoek naar een plaatsje in de buurt waar het rustiger was.”

‘Lekker relaxed’

Inmiddels woont ze alweer dertien jaar in het pittoreske Alfaz del Pi, samen met haar twee kinderen Maxime en Mick, van respectievelijk acht en zeven jaar oud. Het leven in Spanje bevalt goed, meent ze, vooral omdat ‘alles lekker relaxed is’. “Je leeft hier veelal buiten en alles gebeurt op straat. De kinderen vinden het heerlijk en spreken ook vloeiend Spaans. Thuis zijn we overigens gewoon lekker Nederlands hoor. En we gaan altijd een paar keer per jaar terug, wat ook ontzettend fijn is.”

Meer knutselen

Jaarrond geniet ze in het zonnige zuiden, tot het leven stil komt te liggen door corona. Een heftige tijd, vindt ze, maar ook wel weer bijzonder. “Je mocht niet naar buiten, ook niet om te wandelen. Alleen één keer per week boodschappen doen in de dichtstbijzijnde supermarkt”, legt Nanda uit. Aan de andere kant ‘genoot’ ze ook wel een beetje van de lockdown. “Normaal zijn we een druk gezin. Werk, school, sportclubs, vriendjes en vriendinnetjes, noem maar op. Nu konden we elke dag samen zijn en dingen doen waar we normaal minder tijd voor hebben. We knutselden wat af.”

Keerzijde

Een keerzijde was dat Nanda drie maanden niet kon werken. Alleen een ERTE-regeling, een uitkering voor tijdelijke werkloosheid, bood wat verlichting. Ze benutte haar tijd thuis door haar kinderen les te geven, aangezien ook de scholen dicht waren. “Dat was soms best nog wel lastig. We kregen elke week een rooster, en al het huiswerk werd via de mail naar de lerares gestuurd. Ze hebben hier in Spanje ook bijna drie maanden zomervakantie, dus vanaf de lockdown zijn ze niet meer naar school geweest. Gelukkig begint 9 september het nieuwe schooljaar weer, want ze missen het verschrikkelijk.”

Geen ramp

Inmiddels geldt een mondkapjesplicht, maar verder lijkt alles weer wat normaler, zegt Nanda. Bang voor een tweede lockdown is ze niet. “Mocht het wel gebeuren, dan zou ik het ook geen ramp vinden. Al geldt dat natuurlijk niet voor iedereen. Economisch gezien hebben heel veel mensen een klap gekregen, en ik denk dat veel van hen een nieuwe lockdown financieel niet overleven. Ook omdat er een stuk minder toerisme is dan andere jaren.”

Toch waait de angst rondom corona over in haar woonplaats, ondanks dat het virus oprukt. “Eerder was het hier het gesprek van de dag, maar nu hoor je er veel minder over. Mensen wennen snel aan iets nieuws, ook in dit geval. We houden ons aan de maatregelen en wachten het verder af. Ik geniet in ieder geval nog steeds volop van het Spaanse leven!”

Lees ook:

spanje martin aletta

Zwolse Martin en Aletta verhuren vakantiehuizen in Andalusië: ‘Er zijn hier nauwelijks besmettingen’

Ze betreuren de negatieve berichtgeving wat betreft corona in Spanje. Volgens Martin en Aletta de Vr...

Zwolse Sandra Spreij vertoeft maand op Ibiza: ‘Ik voel me hier safe’

Het is haar lievelingsplek op aarde, het zonovergoten Spaanse eiland Ibiza. Sandra Spreij, bekend va...
lakeside terras

Chillen bij Lakeside Zwolle: ‘Hier krijg je gelijk een vakantiegevoel!’

Hangend in de loungebank met uitzicht over de Wijthmenerplas lijkt de tijd stil te staan. Eén stap o...

Meer over

Zwollenaren

adv.