Zwolse Marit en Daniel trouwden midden in coronatijd: ‘Hier praat iedereen nog jaren over na’

Foto | @kellyalyssaphotography

Maanden ben je bezig met plannen voor de mooiste dag van je leven en dan: corona. Laat je je huwelijk doorgaan? Marit en Daniel uit Zwolle besloten van wel en trouwden op 20 mei 2020. “De weg ernaartoe was best moeilijk, maar we hadden het ons niet mooier kunnen voorstellen.”

Tijdens de coronacrisis is er fors minder getrouwd in Nederland. Van half maart tot en met half mei is het aantal stellen dat elkaar het jawoord gaf bijna gehalveerd vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet zo gek, want tijdens je huwelijk wil je je vrienden en familie kunnen knuffelen en een mooi feest geven. ,,Eerst leek het erop dat we alles zouden verplaatsen, maar uiteindelijk hebben we dat toch niet gedaan”, vertelt Marit.

Wel of niet?

In maart zat het stel voor de televisie en keek naar één van de eerste persconferenties. Verscherpte maatregelen werden aangekondigd, maar toch voorzagen Marit en Daniel in eerste instantie niet direct problemen. “Onze trouwdatum, 20 mei, leek nog ver weg, dus onze bruiloft kon vast doorgaan”, vertelt Daniel. “We zouden de dag erna de uitnodigingen op de bus doen, alles stond klaar.” Toch knaagde onzekerheid, dus besloten de twee uiteindelijk geen kaarten te versturen. “Dat was extra zuur, want ze waren handgemaakt. Cliënten van een zorgboerderij hadden er veel tijd in gestoken.”

Toen 20 mei naderde besefte het stel dat het lastig ging worden om de bruiloft in vol ornaat door te laten gaan. “Eerst besloten we nog de trouwerij naar augustus te verplaatsen, maar we wisten niet zeker of het dan wel zou kunnen”, zegt Marit. “Uiteindelijk kozen we toch maar voor onze oorspronkelijke trouwdatum in mei.”

Tekst gaat verder onder de foto

@kellyalyssaphotography

Behulpzaam

Met de coronamaatregelen in het vizier werd de dag opnieuw gepland, in vier weken tijd. “Kleiner dan normaal, met alleen beide families en getuigen.” Daniel lacht. “Zelfs dit was lastig, want in het gemeentehuis konden maar tien mensen aanwezig zijn, inclusief getuigen, trouwambtenaar en wijzelf. Toch besloten we om er het beste van te maken.” Volgens Marit was iedereen in coronatijd ontzettend behulpzaam. “Zoveel mensen wilden meedenken en helpen. En wat hadden we geweldige ceremoniemeesters die ons veel werk uit handen namen.”

Cadeautje

Toch ging de planning wederom op de schop, een week voor de bruiloft, door versoepelde maatregelen. Een positieve wending dit keer. “Nu bleek dat er dertig mensen in het stadhuis bij de ceremonie mochten zijn. Hierdoor konden alle familieleden komen, en zelfs wat vrienden. Wij leerden deze dingen als een cadeautje te zien.”

De dag zelf benoemt het stel als onvergetelijk. Daniel: “We hebben het ervaren als heel intiem en bijzonder. Ondanks de bekende beperking van anderhalve meter was de dag heel ontspannen en vergaten we de ellende rondom corona echt even.”

Ceremonie via livestream

De dag startte met een picknick aan de IJssel in Zwolle, waar de twee videoboodschappen mochten bekijken die familieleden hadden gemaakt. “Tranen stroomden toen al over onze wangen. Iedereen leefde zó mee”, zegt Marit. Daarna stond een fotoshoot gepland in het Dominicanenklooster, gevolgd door de ceremonie in het gemeentehuis. “We hadden via Instagram een afgeschermd account aangemaakt dat vrienden en familie konden volgen. Via een livestreamverbinding zagen ze de volledige ceremonie. Zelfs de oma van Daniel kon op deze manier het ja-woord meebeleven.” Daniel: “Buiten het gemeentehuis was gelukkig ruimte genoeg, zodat vrienden en vriendinnen ons op een afstandje konden feliciteren.”

Tekst gaat verder onder de foto

@kellyalyssaphotography

Drive-thru

Bij het ouderlijk huis van Marit is vervolgens in de tuin een toast uitgebracht en daar was ook de inzegening van het huwelijk. Tevens werden geloftes naar elkaar uitgesproken. Als klap op de vuurpijl mocht het bruidspaar, tijdens de borrel, op de veranda aan het water plaatsnemen. “Als verrassing kwamen vrienden en familie in versierde auto’s en op de fiets langsrijden om ons te feliciteren”, vertelt Daniel. “Deze zogenaamde drive-thru werd afgetrapt door een vriendin van Marit die uit volle borst een zelfgeschreven nummer ten gehore bracht. Ook verschenen er vrienden uit Amsterdam, Nijmegen en Amersfoort.” Dan allebei, geëmotioneerd. “Mén, wat was dit ontroerend. Geweldig dat zoveel lieve mensen de moeite hebben gedaan om ons te komen feliciteren met ons huwelijk.”

Om 20.00 uur – eenmaal thuis – kreeg het pasgetrouwde koppel nog een diner voorgeschoteld, geregeld door alle gasten. “Anderhalf uur later lagen wij moe en voldaan met een glas champagne in bed. Wat een geweldige dag en wat een feest, ondanks de coronamaatregelen.”

Tips van het bruidspaar

Marit en Daniel willen aankomende bruidsparen nog graag wat tips meegeven. “Bedenk goed dat minder mensen bij je huwelijk niet betekent dat het een minder feestelijke dag is. Onze ervaring is dat, ondanks dat we het jammer vonden dat niet iedereen aanwezig kon zijn, alles nog intenser verloopt. In aangepaste vorm beleef je een dag die je nooit meer zal vergeten en waar lang over nagepraat zal worden.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaren

Ga naar “Willem maakte de kist en urn voor zijn overleden vrouw: ‘Gea is weer thuis’”

Willem maakte de kist en urn voor zijn overleden vrouw: ‘Gea is weer thuis’

Willem Willemsem
Ga naar “De favoriete plekjes in Zwolle van Annick: ‘Als er iets te vieren valt, is dit restaurant mijn eerste keus’”

De favoriete plekjes in Zwolle van Annick: ‘Als er iets te vieren valt, is dit restaurant mijn eerste keus’

Ga naar “Martijn en Jabe reviewen Zwolse horecazaken in hun podcast: ‘Als iets tegenvalt, zeggen we het’”

Martijn en Jabe reviewen Zwolse horecazaken in hun podcast: ‘Als iets tegenvalt, zeggen we het’

Martijn Koetsier Jabe Faber

In onze gids

Ga naar “Wayback Burgers Zwolle”

Wayback Burgers Zwolle

 • Diezerkade 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
wayback burgers zwolle
Ga naar “Het Refter”

Het Refter

 • Bethlehemkerkplein 35a
 • Cafés
 • 11:00 - 01:00
hetrefter

Nu geopend

Ga naar “’t Pestengasthuys”

’t Pestengasthuys

 • Weversgildeplein 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Herfstkorting op laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen”

Herfstkorting op laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen

 • Laserkliniek Zwolle
 • Geldig t/m 21 december 2021

Topper

Ga naar “Deze wijnen van Mondovino zijn getest door een wijnschrijver”

Deze wijnen van Mondovino zijn getest door een wijnschrijver

 • Mondovino
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Nieuw bij Wax & Beauty: memberships”

Nieuw bij Wax & Beauty: memberships

 • Wax & Beauty
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Jumbo aardappelen € 1,00”

Jumbo aardappelen € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 9 november 2021
Ga naar “alles van Vileda 25% korting”

alles van Vileda 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “(Aankomend) Verkoopmedewerker”

(Aankomend) Verkoopmedewerker

 • Warmteservice Zwolle
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Bouwplaatsmedewerker bij Nikkels”

Bouwplaatsmedewerker bij Nikkels

 • Nikkels Bouwbedrijf
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Financieel adviseur”

Financieel adviseur

 • Van Bruggen Adviesgroep Zwolle
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Pedagogisch medewerker bso bij Doomijn Kinderopvang Sportlaan”

Pedagogisch medewerker bso bij Doomijn Kinderopvang Sportlaan

 • Doomijn Kinderopvang Sportlaan
 • Parttime

Topper

Ga naar “Allround (online)winkel medewerker (m/v) 16-24 uur.”

Allround (online)winkel medewerker (m/v) 16-24 uur.

 • Kalf Kostuums
 • Parttime