Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Marit en Daniel trouwden midden in coronatijd: ‘Hier praat iedereen nog jaren over na’

Door Hilke Vos 15 juni 2020

Maanden ben je bezig met plannen voor de mooiste dag van je leven en dan: corona. Laat je je huwelijk doorgaan? Marit en Daniel uit Zwolle besloten van wel en trouwden op 20 mei 2020. “De weg ernaartoe was best moeilijk, maar we hadden het ons niet mooier kunnen voorstellen.”

Tijdens de coronacrisis is er fors minder getrouwd in Nederland. Van half maart tot en met half mei is het aantal stellen dat elkaar het jawoord gaf bijna gehalveerd vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet zo gek, want tijdens je huwelijk wil je je vrienden en familie kunnen knuffelen en een mooi feest geven. ,,Eerst leek het erop dat we alles zouden verplaatsen, maar uiteindelijk hebben we dat toch niet gedaan”, vertelt Marit.

Wel of niet?

In maart zat het stel voor de televisie en keek naar één van de eerste persconferenties. Verscherpte maatregelen werden aangekondigd, maar toch voorzagen Marit en Daniel in eerste instantie niet direct problemen. “Onze trouwdatum, 20 mei, leek nog ver weg, dus onze bruiloft kon vast doorgaan”, vertelt Daniel. “We zouden de dag erna de uitnodigingen op de bus doen, alles stond klaar.” Toch knaagde onzekerheid, dus besloten de twee uiteindelijk geen kaarten te versturen. “Dat was extra zuur, want ze waren handgemaakt. Cliënten van een zorgboerderij hadden er veel tijd in gestoken.”

Toen 20 mei naderde besefte het stel dat het lastig ging worden om de bruiloft in vol ornaat door te laten gaan. “Eerst besloten we nog de trouwerij naar augustus te verplaatsen, maar we wisten niet zeker of het dan wel zou kunnen”, zegt Marit. “Uiteindelijk kozen we toch maar voor onze oorspronkelijke trouwdatum in mei.”

Tekst gaat verder onder de foto

@kellyalyssaphotography

Behulpzaam

Met de coronamaatregelen in het vizier werd de dag opnieuw gepland, in vier weken tijd. “Kleiner dan normaal, met alleen beide families en getuigen.” Daniel lacht. “Zelfs dit was lastig, want in het gemeentehuis konden maar tien mensen aanwezig zijn, inclusief getuigen, trouwambtenaar en wijzelf. Toch besloten we om er het beste van te maken.” Volgens Marit was iedereen in coronatijd ontzettend behulpzaam. “Zoveel mensen wilden meedenken en helpen. En wat hadden we geweldige ceremoniemeesters die ons veel werk uit handen namen.”

Cadeautje

Toch ging de planning wederom op de schop, een week voor de bruiloft, door versoepelde maatregelen. Een positieve wending dit keer. “Nu bleek dat er dertig mensen in het stadhuis bij de ceremonie mochten zijn. Hierdoor konden alle familieleden komen, en zelfs wat vrienden. Wij leerden deze dingen als een cadeautje te zien.”

De dag zelf benoemt het stel als onvergetelijk. Daniel: “We hebben het ervaren als heel intiem en bijzonder. Ondanks de bekende beperking van anderhalve meter was de dag heel ontspannen en vergaten we de ellende rondom corona echt even.”

Ceremonie via livestream

De dag startte met een picknick aan de IJssel in Zwolle, waar de twee videoboodschappen mochten bekijken die familieleden hadden gemaakt. “Tranen stroomden toen al over onze wangen. Iedereen leefde zó mee”, zegt Marit. Daarna stond een fotoshoot gepland in het Dominicanenklooster, gevolgd door de ceremonie in het gemeentehuis. “We hadden via Instagram een afgeschermd account aangemaakt dat vrienden en familie konden volgen. Via een livestreamverbinding zagen ze de volledige ceremonie. Zelfs de oma van Daniel kon op deze manier het ja-woord meebeleven.” Daniel: “Buiten het gemeentehuis was gelukkig ruimte genoeg, zodat vrienden en vriendinnen ons op een afstandje konden feliciteren.”

Tekst gaat verder onder de foto

@kellyalyssaphotography

Drive-thru

Bij het ouderlijk huis van Marit is vervolgens in de tuin een toast uitgebracht en daar was ook de inzegening van het huwelijk. Tevens werden geloftes naar elkaar uitgesproken. Als klap op de vuurpijl mocht het bruidspaar, tijdens de borrel, op de veranda aan het water plaatsnemen. “Als verrassing kwamen vrienden en familie in versierde auto’s en op de fiets langsrijden om ons te feliciteren”, vertelt Daniel. “Deze zogenaamde drive-thru werd afgetrapt door een vriendin van Marit die uit volle borst een zelfgeschreven nummer ten gehore bracht. Ook verschenen er vrienden uit Amsterdam, Nijmegen en Amersfoort.” Dan allebei, geëmotioneerd. “Mén, wat was dit ontroerend. Geweldig dat zoveel lieve mensen de moeite hebben gedaan om ons te komen feliciteren met ons huwelijk.”

Om 20.00 uur – eenmaal thuis – kreeg het pasgetrouwde koppel nog een diner voorgeschoteld, geregeld door alle gasten. “Anderhalf uur later lagen wij moe en voldaan met een glas champagne in bed. Wat een geweldige dag en wat een feest, ondanks de coronamaatregelen.”

Tips van het bruidspaar

Marit en Daniel willen aankomende bruidsparen nog graag wat tips meegeven. “Bedenk goed dat minder mensen bij je huwelijk niet betekent dat het een minder feestelijke dag is. Onze ervaring is dat, ondanks dat we het jammer vonden dat niet iedereen aanwezig kon zijn, alles nog intenser verloopt. In aangepaste vorm beleef je een dag die je nooit meer zal vergeten en waar lang over nagepraat zal worden.”

Lees ook:

Oproep: wij zoeken Zwollenaren die in juli gaan trouwen

Als het coronavirus onder controle blijft, mogen bruidsparen vanaf 1 juli maximaal honderd mensen ui...
Foto Merel Baret

Zwolse Merel verhuist voor de liefde naar Parijs: ‘Hij vindt Nederland maar koud’

De stad van de liefde, oui oui. Parijs! Maar laat dat nou net niet de plek zijn waar Merel haar grot...

Dun haar of haaruitval: dit kun je ertegen doen!

Heb je last van haaruitval of hoofdhuidproblemen? Of heb je altijd al dun of slap haar gehad en droo...

Meer over

Zwollenaren

adv.