Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Kiki is 16 en staat nu al op het podium: ‘Ik wil het liefst naar de toneelschool’

Aangeboden door Iktoon 4 juni 2020

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je schilderspullen in de aanslag. Maandag 1 juni start de vijfde editie van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Ook Zwolle doet mee. Dit jaar is net wat anders dan normaal; vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit grotendeels vanuit huis. Een van die amateurkunstenaars is Kiki (16). Zij is onderdeel van theatergezelschap Linea Rekta, wiens nieuwe voorstelling ‘De opkomst van De Uil’ afgelopen maand in première zou gaan. Ze vertelt hoe toneel haar veranderd heeft.

Door corona staan Kiki en haar medespelers de komende tijd niet op de bühne. De Zwolse mist vooral het contact met haar medespelers, die echt als familie aanvoelen. ”Als je toneel speelt, moet je jezelf echt durven openstellen. Het kan heel intens zijn om uit je comfortzone te stappen. Maar juist omdat je het als groep doet, kom je dichter bij elkaar.”

Verlegen

De passie voor toneel werd ongeveer vijf jaar geleden aangewakkerd na een voorstelling van The Young Ones. ”Ik vond het zo vet, dat wilde ik ook!” Na haar auditie was ze niet meer weg te slaan van het toneel. Toen theatergroep The Young Ones stopte, ging ze verder bij Linea Rekta.

Het toneelspelen heeft haar veranderd. ”Ik was vroeger heel verlegen. Maar hoe vaker je op de planken staat, hoe gemakkelijker het wordt. Je werkt samen ergens naartoe, dat schept een band. Ik maak nu veel gemakkelijker contact met anderen. Door toneelspelen ben ik echt uit mijn schulp gekropen!”

Ontwikkeling

Inmiddels heeft Kiki meegewerkt aan twaalf voorstellingen en denkt ze erover om na het VWO naar de toneelschool te gaan. ”Het zou leuk zijn, maar de selectie is best streng. Wat er ook gebeurt, toneelspelen blijf ik doen!”

Kiki zou iedereen aanraden zijn of haar creatieve kant te ontwikkelen. ”Door het acteren ben ik heel anders gaan kijken naar de wereld om mij heen. Ik denk dat ik maatschappelijk en sociaal veel meer betrokken ben geworden. Omdat onze voorstellingen altijd gaan over de wereld om ons heen, kom ik veel in aanraking met wat er speelt. Als je niet weet wat voor problemen onze maatschappij heeft, snap je de lading niet en kun je de emotie in de voorstelling ook niet goed overbrengen. Sinds ik toneel speel ben ik me meer gaan verdiepen in maatschappelijke problemen en heb ik geleerd hoe belangrijk het is om je uit te spreken. Zo ben ik met mijn medespelers een aantal keer naar een klimaatstaking gegaan.”

Anderhalvemetertheater

Over het theater in een anderhalvemetersamenleving maakt ze zich nog geen zorgen. ”Natuurlijk is het anders. Een voorstelling gaat echt vliegen als er publiek bij is. De reacties op grapjes, het applaus… dat geeft echt een kick! Tijdens het spelen richt je je op het publiek, de beleving wordt anders als er minder mensen zijn. Maar een klein gezelschap kan de voorstelling ook heel knus of intens maken.”

Linea Rekta hoopt in augustus of september weer te kunnen spelen. Houd de website in de gaten voor de speeldata van ‘De opkomst van De Uil’.

Iktoon zoekt jou!

 Ben jij ook creatief en lijkt het je leuk om jouw kunsten te laten zien, maar heb je geen podium of galerie tot je beschikking? Doe dan mee aan de challenge van iktoon en maak kans om Beste Amateurkunstenaar van Nederland te worden! Of je nu doet aan line dancing, straatfotografie, houtbeeldhouwen of vloggen: alles mag, want kunst is van en voor iedereen!

Aanmelden doe je zo

Upload via iktoon.nl een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak de zomer’ en deel het op social media met #iktoon #[jouw provincie] #maakdezomer. Iktoon biedt je een podium en deelt jouw inzending vervolgens op de websiteInstagram en Facebook. Op 30 juni wordt de winnaar bekendgemaakt!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Iktoon. Meer over Iktoon ontdekken?

adv.