Zwolse Bart over Expats Zwolle: ‘We hebben meer dan 500 leden’

Door Merel Revet 1 januari 2019

Je vertrekt in je uppie naar het buitenland om daar een nieuw bestaan op te bouwen. In je nieuwe woonplaats ken je niemand, je spreekt de taal niet en je moet wennen aan een nieuwe cultuur. Om die mensen samen te brengen richtte Bart Dikkeschei Expats Zwolle op, een organisatie voor buitenlanders in onze Hanzestad. 

In Zwolle wonen honderden expats, die een leven opgebouwd hebben in onze stad. Een groot deel van die buitenlanders is aangesloten bij Expats Zwolle. Een vrijblijvend lidmaatschap van een Facebookgroep, waar regelmatig oproepjes geplaatst worden voor leuke feestjes en activiteiten. ”De evenementen worden meestal alleen bezocht door buitenlanders, maar iedereen is welkom,” aldus oprichter Bart.

Expats Zwolle
Tijdens één van de vrijdagavond borrels

Facebookgroep

Tijdens zijn studietijd was Bart mentor van buitenlandse studenten die voor een semester op Windesheim studeerden. Hij realiseerde zich dat hij het onwijs leuk vond om contact te hebben met mensen uit het buitenland en hoeveel expats er in Zwolle wonen. Dit bracht hem op het idee om Expats Zwolle op te richten. ”Het begon met een Facebookgroep waar Zwolse expats lid van konden worden.” De eerste zes maanden gebeurde er echter niks in de groep tot hij een berichtje kreeg van een expat met de vraag of de groep nog actief was. ”Op dat moment had ik de keuze: niks doen of juist een activiteit te organiseren.” Bart koos voor de tweede optie organiseerde een borrel waar tientallen mensen op af kwamen. ”Dat had ik echt niet verwacht.” Inmiddels is Expats Zwolle een officiële vereniging die ingeschreven staat bij de KvK. Ze organiseren veel activiteiten, zoals de wekelijks een borrel in een Zwols café waar twintig tot dertig personen op af komen. ”Het is altijd gezellig.”

Expats Zwolle

Vaste activiteiren

Naast de wekelijkse borrel organiseert Bart met zijn internationale team meerdere activiteiten per jaar. “We hebben een klein team met wie we de activiteiten organiseren, maar de leden zijn ook vrij om zelf iets te plannen.” De activiteiten die Expats Zwolle zelf organiseert zijn het Podluck diner, waarbij iedereen iets uit zijn eigen land kookt, en de board games afternoon, waar ze gezamenlijk spelletjes spelen. Verder zijn het vaak spontane activiteiten zoals een filmavondje of een dagtrip naar een stad.

Lance

Eén van de expats die erg actief is bij de organisatie is Lance uit Nieuw-Zeeland, de secretaris van de groep. In mei 2017 verhuisde Lance naar onze stad omdat hij hier een baan had gevonden. Dankzij Expats Zwolle heeft hij een groot netwerk kunnen opbouwen in onze Hanzestad. ”Ik vind het echt super fijn dat Bart dit heeft opgericht omdat ik op deze manier zo ontzettend veel leer over Nederland. Daarnaast is het een fijne manier om in contact te komen met andere expats.”

Lance is inmiddels behoorlijk goed ingeburgerd; hij heeft een Nederlandse vriendin en woont samen met haar in een koopwoning in Stadshagen. ”Ik vind het onwijs leuk om in dit land te wonen, al moest ik in het begin wel heel erg wennen aan de directheid van de Nederlanders, in Nieuw-Zeeland zijn we wat relaxter.”

Lance

Netwerk

De kracht van Expats Zwolle is dat de groep een stevige basis legt voor buitenlanders die naar Zwolle komen. Iedereen kan zich vrijwillig aanmelden in de Facebookgroep en er een Whatsapp-chat waar je vragen kunt stellen. ”We hebben zoveel leden dat er altijd wel iemand is die antwoord kan geven,” lacht Bart.

De organisatie is best uniek in Nederland en Bart is dan ook trots op zijn groep. ”Afgelopen jaar bracht de Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel een bezoek aan Zwolle en hij kwam ook langs bij één van onze activiteiten. Hij vond het een onwijs goed initiatief en zei dat iedere grote Nederlandse stad zo’n organisatie zou moeten hebben,” glundert Bart. ”Dus wie weet, misschien breiden we wel uit!”

Lees ook:

Zwolse Michel en Christien runnen hotel in Zwitserland: ‘We willen nooit meer terug!’

Veel mensen dagdromen wel eens over een pension in het buitenland. De Zwolse Michel en Christien lie...

Leuk volgens local Bart: ‘Het is grappig om blote Adam te bellen!’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de allerbeste ple...

adv.