Zwollenaren steunen massaal Voedselbank: ‘Dat zie ik echt als uniek, die Zwolse saamhorigheid’

voedselbank
Astrid de Jong. Foto | PersBuro Frans Paalman Zwolle ©2020

Coronatijd maakt alles anders en ontwricht onze samenleving. Maar het is ook een tijd die laat zien dat we er in Zwolle voor elkaar zijn. Voor de Voedselbank, en voor iedereen die nu hulp nodig heeft.

Door: Jan de Beer

Blij met hulp

De voorzitter van de Zwolse Voedselbank is Fenny Ensing. Ze vertelt enthousiast over alle hulp: “Het is fantastisch van hoeveel kanten in de Zwolse samenleving ons hulp wordt aangeboden. De Lionsclub Zwollerkerspel heeft een geldbedrag gedoneerd en de gemeente Zwolle steunt ons werk door bestelbusjes beschikbaar te stellen voor als het nodig is.”

Bij het begin van de coronacrisis was er de actie van de Zwolse horecaondernemers. Initiatiefnemer Arjan Broekman van Het Wijnhuis blikt terug: “Ik zat hier die zondag met het personeel om tafel en besprak wat te doen met alle overgebleven voedsel. We hebben toen tegen elkaar gezegd: we brengen dit morgen wel naar de Voedselbank. Die maandag gaf de Voedselbank aan dat ze het heel erg graag wilden hebben. Ik heb daarna contact gelegd met Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Zwolle. Toen bleek de kracht van Zwolle: er kwam een oproep via de groepsapp, meerdere horecazaken deden mee, Sligro bood aan om in te zamelen en op te halen en alles was in no time geregeld en ingezameld. Een goed gevulde vrachtauto was het resultaat. Dat zie ik echt als uniek, die Zwolse saamhorigheid. We doen het gewoon belangeloos; dit is ook een vorm van gastvrijheid.”

Ook kerken ondersteunen de Voedselbank. Het Diaconaal Platform Zwolle heeft alle kerken aangeschreven om geld voor voedsel aan de Voedselbank te geven. Wim van Ree van het Diaconaal Platform vertelt: “We hoorden dat de aanleveringen vanuit kerken stagneren omdat mensen niet meer bij elkaar komen. We hebben toen contact gelegd met de Voedselbank en gevraagd hoe we kunnen helpen. Ook omdat we nu zoveel mogelijk fysiek contact willen vermijden, vragen we om te helpen door geld te geven. We hebben alle bij het Diaconaal Platform aangesloten diaconieën gevraagd om onze oproep op te nemen in nieuwsbrieven en op websites. Ik vind mooi om terug te krijgen dat mensen willen geven en het geweldig vinden dat ze zo wat kunnen doen. De actie is een succes: er is binnen een week al meer dan achtduizend euro binnengekomen!”

Een concreet voorbeeld hoe een kerk hulp biedt, is de Koningskerk. Ria Walinga vertelt over haar kerk: “We organiseren nu zo’n jaar of acht een maandelijkse inzamelingsactie voor de Voedselbank. Nu dat niet meer kan, hebben we gezocht naar de slimste manier waarop we toch kunnen helpen. We kwamen erop uit om mensen te vragen om geld over te maken. Ik heb contact opgenomen met Givt, de organisatie die ons helpt met digitaal collecteren. Zij hebben voor ons een speciale QR-code gemaakt, die we hebben verspreid onder alle leden van de Koningskerk en via onze Facebookpagina.”

Blij met vrijwilligers

Fenny vertelt ook ontzettend blij te zijn met de vrijwilligers: “Een paar medewerkers zijn tijdelijk gestopt vanwege hun kwetsbare gezondheid of vanwege hun leeftijd. We proberen dit op te lossen met onze eigen vrijwilligers. Het is echt geweldig dat iedereen in deze situatie bereid is een stapje sneller te lopen en meer uren te maken. Zo hebben onze chauffeurs meegeholpen met de horeca-actie en overuren gemaakt om alle spullen op te halen. En heel bijzonder is dat zoveel mensen zich aanmelden om mee te helpen. We hebben inmiddels een wachtlijst van 40 mensen die spontaan contact met ons hebben opgenomen om mee te helpen.”

Hulp anders

De Voedselbank ontvangt normaal gesproken vooral levensmiddelen die over zijn en geeft die door. Fenny legt uit waarom hulp nu op een andere manier gegeven wordt: “Het aanbod van voedsel loopt sterk terug. We krijgen nu veel minder van winkels en nog veel minder van restaurants. Dat maakt dat we nu anders werken en mensen vooral vragen om geld te geven. Wij kopen tegen inkoopprijs in; jouw euro is voor ons een daalder waard. Maar ook zorgen we er zo voor dat mensen niet onnodig naar buiten moeten. Daarom vraag ik alle Zwollenaren die iets willen betekenen voor Zwollenaren in nood: alsjeblieft, geef een bijdrage via rekeningnummer NL56 INGB 0001 4861 19 ten name van Voedselbank Zwolle e.o. onder vermelding van ‘voedsel’.”

Hulp voor iedereen

Door de coronapandemie komen veel mensen in financiële nood. De Voedselbank wil er voor hen zijn. Iedereen die geen geld meer heeft voor boodschappen, kan telefonisch contact opnemen met De Kern. “We zijn gewend om te helpen; niemand hier schrikt ervan als je iets lastig vindt”, vertelt Astrid de Jong. “We zijn ook laagdrempelig. We hebben ook geen intake of andere papierwinkel, maar er is gewoon iemand die naar je luistert. Dus kom je nu financieel even niet uit, bel ons alsjeblieft. We doen dan samen met jou de aanvraag via de telefoon of per e-mail. We proberen dat nog dezelfde dag te doen zodat je nog dezelfde week een hulppakket van de Voedselbank ontvangt.”

Dit krijg je allemaal

Wil je in aanmerking komen voor een voedselpakket van de Voedselbank? Neem dan contact op met je hulpverlener of met het maatschappelijk werk van De Kern via 038-4569700. Vul samen een aanvraagformulier in. Wat je krijgt als klant van de Voedselbank? Elke week groente, fruit, koelproducten zoals melk of yoghurt, brood en bevroren vlees. Elke 14 dagen een krat met eten en spullen zoals koffie, thee, rijst, koekjes. Kinderen krijgen voor hun verjaardag een cadeaudoos voor een verjaardagsfeestje. Bij je eerste bezoek krijg je toiletartikelen, wasmiddel, schoonmaakmiddel en afwasmiddel.

 • Coronavirus in Zwolle: dit zijn de laatste ontwikkelingen

  Het aantal besmette patiënten in Nederland loopt flink op. Ook in Zwolle is het coronavirus geconstateerd. Er ontstaan veel vragen...

Meer in deze categorie

Corona

Ga naar “Mag dat: tijdens de avondklok in je tuin of op het balkon zitten?”

Mag dat: tijdens de avondklok in je tuin of op het balkon zitten?

tuin-lisette
Ga naar “Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Zwolle”

Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Zwolle

Diezerstraat Zwolle
Ga naar “Mysterie opgelost: met zoveel personen mag je in de auto”

Mysterie opgelost: met zoveel personen mag je in de auto

In onze gids

Ga naar “Qinn Womenswear”

Qinn Womenswear

 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Corners Cake”

Corners Cake

 • Sassenstraat 20
 • Lunch
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bokkers te Buiten”

Bokkers te Buiten

 • Rodetorenplein 16
 • Restaurants en horeca
 • 17:00 - 22:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Ontdek de bestsellers van Mondovino uit 2020”

Ontdek de bestsellers van Mondovino uit 2020

 • Mondovino
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Wijnpakket-bestsellers-2020.gratis.thuisbezorgd

Topper

Ga naar “Hier shop je 24/7 been- en ondermode”

Hier shop je 24/7 been- en ondermode

 • ComfortBodywear
 • Geldig t/m 31 januari 2021

Topper

Ga naar “AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99”

AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40”

Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 31 januari 2021

Vacatures

Ga naar “Enthousiaste klanttevredenheidsspecialist gezocht!”

Enthousiaste klanttevredenheidsspecialist gezocht!

 • Kaartje2go
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Uitkeringsdeskundige UWV Zwolle”

Uitkeringsdeskundige UWV Zwolle

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Stadkamer Zwolle zoekt een Taalpuntdocent/Taalpuntcoördinator voor 24 uur”

Stadkamer Zwolle zoekt een Taalpuntdocent/Taalpuntcoördinator voor 24 uur

 • Rijnbrink
 • Parttime
Ga naar “Maandag professional woningcorporatie Zwolle”

Maandag professional woningcorporatie Zwolle

 • Maandag Zwolle
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vaccinatiemedewerker Corona”

Vaccinatiemedewerker Corona

 • Maandag Zwolle
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Meld je nu aan voor de theaterklassen van Theater de Makkers!”

Meld je nu aan voor de theaterklassen van Theater de Makkers!

 • Theater de Makkers
 • 2 september 2020
Ga naar “Gratis consult voor brugklassers”

Gratis consult voor brugklassers

 • 7 september 2020