Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwollenaren hebben moeite met coronaregels: ‘Het is nogal verwarrend’

Door Carin Van der Meij 23 mei 2020
De een besluit om zijn verjaardag toch te vieren of met een vriendengroep te chillen en een ander zoekt het contact liever nog niet op. Zwollenaren staan dagelijks voor sociale dilemma’s. Voor sommigen wordt het steeds moeilijker om zich aan de regels en adviezen van de overheid te houden. Een onderzoek beaamt dit: 15,2 procent van de mensen die in onze provincie woont, houdt zich minder goed aan de coronamaatregelen dan aan het begin van de lockdown.

Dat blijkt uit een enquête van LocalFocus en Kieskompas. In het onderzoek is aan zo’n 17.000 Nederlanders gevraagd hoe zij nu met de coronamaatregelen omgaan.

Overijssel

Daaruit blijkt dat inwoners van onze provincie vooral moeite hebben met het houden van 1,5 meter afstand. 7,8 procent van de ondervraagden in Overijssel gaat losser om met deze regel. 6,6 procent van de deelnemers geeft aan wel eens meer dan drie gasten te ontvangen, of met meer dan drie anderen bij iemand op bezoek te gaan. Met andere regels hebben mensen uit de provincie minder moeite. Zo houdt 97,1 procent van de ondervraagden zich aan de regel ‘niet naar buiten gaan met verkoudheidsklachten. In het kaartje hieronder zie je in hoeverre inwoners van de provincie Overijssel losser omgaan met de overige coronaregels.

Dit vinden Zwollenaren

Wij zoomen iets verder in en vroegen een aantal stadsgenoten hoe zij nu met de coronamaatregelen omgaan. Zo vindt Anita het steeds lastiger om met de maatregelen om te gaan: “Ze zijn nogal random en soms ook verwarrend. Het slaat nergens op.”

Losser

Stefan merkt dat hij losser wordt. Met vrienden hangen in het park, bbq’en met een grote groep, dingen die hij inmiddels weer wat vaker doet. “Ik houd afstand hoor, maar ik word wel steeds makkelijker. Mijn familie knuffel ik daarentegen nog niet.” Sabine beaamt dat: “Ik zwaai op anderhalve meter afstand naar vriendinnen en mijn ouders, maar spreek wel weer volop af. Mits iedereen zich goed voelt, en ik ook natuurlijk. Ik ben er nu wel een beetje klaar mee.”

Volhouden

Desondanks geeft ook een groot deel aan zich nog steeds goed aan de regels te houden. Zo ook Anne-Sophie: “Ik houd afstand van andere mensen en ga netjes alleen naar de supermarkt. Ik zie overal steeds meer groepjes en snap niet waarom. Het is maar goed dat discotheken voorlopig gesloten blijven en dat festivals zijn geschrapt, hoe jammer ik dat zelf ook vind. Gewoon volhouden en niet klagen. Ik heb wel het gevoel dat de mensen die zich niks aantrekken van de regels in de minderheid zijn. Gelukkig maar.” Lara: “Ik houd me er nog steeds aan. Ik snap ook niet dat op een warme dag zóveel mensen massaal naar het strand gaan. Ga lekker in je tuin of op het balkon zitten.”

Hoe ga jij ermee om?

Hoe ga jij om met de coronamaatregelen? Ben je er soepeler in geworden of juist niet? Wij zijn benieuwd!

Bijna uit eten! Bij deze Zwolse restaurants kun je nu al reserveren

De horeca leeft toe naar 1 juni. Vanaf dan mogen restaurants en cafés weer open onder strikte voorwa...
terras-zwolle

[VIDEO] Zo kun je straks coronaproof drankjes bestellen op de Zwolse terrassen

Per 1 juni gaat de horeca open en Zwolse ondernemers doen er alles aan om dat zo soepel mogelijk te ...
leoniekapper

Zwolse haarwerksalon timmert aan de weg: ‘Je kunt geen leed weghalen, maar je maakt mensen wel blij’

Al jaren is ze geïntrigeerd door het kappersvak, zowel in 'gewone' als in medische zin. Leonie Midde...

adv.