Zwolse Wilbert doneerde een nier en loopt nu triatlon: ‘Wil bewijzen dat je met één nier kan leven’

Wilbert Jansen nier
Foto's: Wilbert Jansen.

Eind vorig jaar doneerde Wilbert (27) zijn nier aan zijn zieke schoonmoeder. Om te bewijzen dat de Zwollenaar prima met één nier kan leven, loopt hij in augustus een triatlon voor de Nierstichting. “Met een nieroperatie sta je zelf zes tot twaalf weken aan de kant, maar kun je iemand anders wel vijftien tot twintig jaar leven teruggeven”, is Wilberts motivatie.

Wilbert heeft vijf jaar een relatie met Lisa. Tussen de twee gaat het super, alleen met de moeder van Lisa iets minder. Wilbert weet dat ze ziek is. “Ze praatten daar niet veel over, dus ik wist er weinig van af, behalve dat haar nierfunctie achteruit gaat.” Twee jaar geleden vroeg Lisa’s moeder of het stel mee wilde naar een voorlichting over nierdonatie. “Toen hoorden we het verhaal van een man die zijn nier had gedoneerd aan een vriend.” Het was voor Wilbert een eyeopener. “Toen dacht ik: dat kan ik natuurlijk ook doen. Na die avond zei ik tegen mijn schoonmoeder dat ik wilde onderzoeken of ik een geschikte donor van haar ben.”

‘Iedereen krijgt de juiste nier’

Tijdens het onderzoek bleek dat Wilbert zijn nier niet rechtstreeks aan zijn schoonmoeder kan doneren. “Ik heb een andere bloedgroep. Dan kan een operatie nog wel, maar dan moet zij uiteindelijk meer medicatie slikken. Dat wordt eigenlijk niet aangeraden.”

Gelukkig is een zogenoemde cross-over nierdonatie, een soort eerlijk oversteken-traject, mogelijk. “Dat betekent dat je gegevens in een computer gezet worden met allemaal mensen die niet aan elkaar kunnen doneren. Dan kijken ze of er onderling geruild kan worden. Dus of mijn nier bij een persoon past en een nier van iemand anders bij mijn schoonmoeder.” Vier keer per jaar wordt er gekeken of er een match is. De eerste keer was het direct raak. “Dat was super.”

‘Je merkt er niet veel van’

Eind vorig jaar was het zo ver: Wilbert ging onder het mes om zijn nier af te staan. “Je leeft er wel heel erg naar toe. Ik werd uiteindelijk pas twee jaar nadat ik mij had aangemeld voor nierdonatie geopereerd.” De Zwollenaar zag er niet tegenop. “Als je erover nadenkt dat ze gewoon een orgaan uit mijn lichaam hebben gehaald is het wel gek. Maar je merkt er niet veel van. En de operatie wordt zo vaak gedaan, het is voor chirurgen een routineklus. Natuurlijk zijn er altijd risico’s. Vijf procent kan langer dan een jaar last houden van vermoeidheid.”

Toen Wilbert het traject inging, functioneerde de nier van zijn schoonmoeder met 18 procent. “Net voor de operatie was het nog tien, dus dat ging achteruit. Maar ze voelde zich best oké, alhoewel ze het best spannend vond. Ze is het tegenoverstelde van mij.”

‘Zo’n operatie doet veel met haar’

Na de operatie functioneerde de nieuwe nier van Lisa’s moeder goed, maar ze moest wel medicatie innemen tegen de bijwerkingen. Die bijwerkingen kreeg ze, zoals hartkloppingen en een longembolie. En daar bleef het niet bij. “Op een gegeven moment kreeg ze ook psychische klachten. Zo’n operatie doet veel met haar. Momenteel gaat het eigenlijk slechter met haar dan voor de operatie. Hopelijk wordt het wat beter.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Wilbert Jansen
Wilbert Jansen. Foto: Wilbert Jansen

Geld ophalen voor de Nierstichting

Op 28 augustus loopt Wilbert een triatlon en haalt hij geld op voor de Nierstichting. “Ik ben altijd bezig met sporten en op zoek naar fysiek uitdagingen. Een triatlon is een van de zwaarste uitdagingen.” Het juiste moment was er steeds niet, maar na de nieroperatie wist Wilbert dat hij het nu moet doen. “Als ik een triatlon met één nier kan doen, dan bewijs ik dat je met één nier goed kan leven.” Vooral omdat nierpatiënten volgens Wilbert vaak snel moe zijn. “Met zo’n nieroperatie sta je zelf zes tot twaalf weken aan de kant, maar kun je iemand anders wel vijftien tot twintig jaar leven teruggeven. Het is eigenlijk een relatief klein gebaar voor een groot offer dat je kan maken.”

Wilbert werd voor, tijdens en na de operatie gevolgd door het tv-programma De 100, waarin presentator Bert van Leeuwen een jaar lang mensen volgt die op de wachtlijst staan voor bijvoorbeeld orgaantransplantatie. “Dat was heel vet, maar ik wilde ook de triatlon in beeld brengen. Dus toen bedacht ik een YouTubeserie. Daarin geef ik ook voorlichting over nierziekte en de weg naar de triatlon.”

Mensen bereiken

Orgaandonatie is momenteel een actueel onderwerp, want iedereen vanaf 18 jaar is sinds 1 juli automatisch ingeschreven in het Donorregister. “Het is goed dat mensen daar bewust een keuze in maken en dat ze daar goed over na denken”, vindt Wilbert. Dankzij zijn schoonmoeder is hij zich ook bewust van nierdonatie geworden. “Ik ben er ook zo ingerold, want ik wist ook niet over nierziekte en nierdonatie. Dat wil ik mensen ook meegeven, dat je goed met een nier kan leven.”

Je kan via Wilberts website, Levenop1manier.nl, een donatie voor de Nierstichting achterlaten. Ook kun je een eindtijd voor de triatlon opgeven. “Diegene die het dichtstbij zit, wint een nachtje Van der Valk in Zwolle.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “Martijn en Jabe reviewen Zwolse horecazaken in hun podcast: ‘Als iets tegenvalt, zeggen we het’”

Martijn en Jabe reviewen Zwolse horecazaken in hun podcast: ‘Als iets tegenvalt, zeggen we het’

Martijn Koetsier Jabe Faber
Ga naar “Marcus kleurt een 17e-eeuwse kaart van Zwolle gedetailleerd in: ‘Ik ben misschien nog de enige die dit doet’”

Marcus kleurt een 17e-eeuwse kaart van Zwolle gedetailleerd in: ‘Ik ben misschien nog de enige die dit doet’

oude kaart Zwolle
Ga naar “Houtkunstenaar Edward laat zijn hout 4 jaar rijpen onder water: ‘Het is net als goede wijn’”

Houtkunstenaar Edward laat zijn hout 4 jaar rijpen onder water: ‘Het is net als goede wijn’

In onze gids

Ga naar “Wayback Burgers Zwolle”

Wayback Burgers Zwolle

 • Diezerkade 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
wayback burgers zwolle
Ga naar “Het Refter”

Het Refter

 • Bethlehemkerkplein 35a
 • Cafés
 • Gesloten
hetrefter

Nu gesloten

Ga naar “’t Pestengasthuys”

’t Pestengasthuys

 • Weversgildeplein 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Herfstkorting op laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen”

Herfstkorting op laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen

 • Laserkliniek Zwolle
 • Geldig t/m 21 december 2021

Topper

Ga naar “Deze wijnen van Mondovino zijn getest door een wijnschrijver”

Deze wijnen van Mondovino zijn getest door een wijnschrijver

 • Mondovino
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Nieuw bij Wax & Beauty: memberships”

Nieuw bij Wax & Beauty: memberships

 • Wax & Beauty
 • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Jumbo aardappelen € 1,00”

Jumbo aardappelen € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 9 november 2021
Ga naar “alles van Vileda 25% korting”

alles van Vileda 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “(Aankomend) Verkoopmedewerker”

(Aankomend) Verkoopmedewerker

 • Warmteservice Zwolle
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Bouwplaatsmedewerker bij Nikkels”

Bouwplaatsmedewerker bij Nikkels

 • Nikkels Bouwbedrijf
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Financieel adviseur”

Financieel adviseur

 • Van Bruggen Adviesgroep Zwolle
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Pedagogisch medewerker bso bij Doomijn Kinderopvang Sportlaan”

Pedagogisch medewerker bso bij Doomijn Kinderopvang Sportlaan

 • Doomijn Kinderopvang Sportlaan
 • Parttime

Topper

Ga naar “Algemeen medewerker”

Algemeen medewerker

 • Tuinland Zwolle
 • Fulltime/Parttime
tuinlandzwolle