Sekar uit Zwolle tovert eten om tot foodart: ‘Ik maak haar van spaghetti of komkommer’

Foodart
Sekar met haar zelfportret in foodart. Foto: Sekar Nareswari

Misschien dat je na het lezen van dit artikel heel anders denkt over komkommer, spaghettislierten en hagelslag die je in huis hebt. Je kan er namelijk ook een Van Gogh van maken. Althans, dat doet Sekar. Met alles wat de Zwolse voorhanden heeft, maakt ze de mooiste foodart. Van Jip en Janneke tot de Mona Lisa, niets is te gek. “Met niet heel ingewikkelde ingrediënten kun je best een mooi portret maken.”

Het is 2014. Om haar kinderen te verrassen, maakt Sekar foodart. Het is haar eerste kunstwerk en een nieuwe hobby lijkt gevonden. Al gauw komen er meer creaties. “Meestal was het iets simpels. Bijvoorbeeld een cartoon, een vogel of een robot.” In 2016 verhuisde Sekar naar de Filipijnen. “Toen werden mijn creaties al wat lastiger. Ik maakte beroemde mensen, cartoonkarakters en zelfs Van Gogh en Jip en Janneke na.” Sinds een paar maanden woont Sekar weer in de Hanzestad én weet ze waar ze zich op wil focussen. “Ik wil vooral portretten van mensen maken.”

Foodart van Annie M.G. Schmidt

Het moment waarop Sekar wist dat ze zich in portretten wilde specialiseren, weet ze nog goed. “Het meest mooie portret dat ik tot nu toe heb gemaakt is van Annie M.G. Schmidt, de schrijfster van Jip en Janneke.” Ze vindt het nog steeds een bijzonder kunstwerk. “Vooral omdat het mijn eerste portret was dat ik maakte.”

Tekst gaat verder onder de foto van Annie M.G. Schmidt.

foodart
Annie M.G. Schmidt, de schrijfster van Jip en Janneke. Foto: Sekar Nareswari

‘Ik wil geen nieuwe ingrediënten kopen’

Hoe maak je eigenlijk zo’n mooi kunstwerk? Vooral de voorbereiding voor foodart neemt de meeste tijd in beslag, stelt Sekar. “Meestal zo’n een tot twee uur. Ik moet weten hoe ik iets moet maken én wat ik nog in huis heb.” Om verspilling te voorkomen, wil de Zwolse bewust geen nieuwe producten in huis halen. Gelukkig is Sekar creatief. “Met niet heel ingewikkelde ingrediënten kun je best een mooi portret maken. Neem bijvoorbeeld haar. Dat kun je maken van komkommer of spaghetti.”

Na de voorbereiding is Sekar een uur bezig om haar kunstwerk te maken. Om de details zo goed en klein mogelijk te maken, gebruikt Sekar geen speciale apparaten maar schaartjes en mesjes. Als haar creatie af is, maakt ze een foto. En daar blijft het niet bij. “We eten het daarna altijd op. Soms eten we het bij het avondeten, maar ook bij een salade of lunch. Zo wordt niks verspild.”

Tekst gaat verder onder de foto.

foodart
Jip en Janneke. Foto: Sekar Nareswari

De invloed van het weer

Behalve voorbereiding en creativiteit zijn er meer zaken waar je rekening mee moet houden. Je zou het misschien niet gelijk zeggen, maar het seizoen heeft volgens Sekar veel invloed op de kwaliteit van foodart. “Als het winter is, droogt het eten snel en dat is weer minder handig. Nu in de lente gaat het prima, maar als het straks écht zomer wordt, wordt het ook weer lastig. Dan wordt alles zo slap.”

Sekar verdient nog wat bij met haar creaties. Alle foodart plaatst ze op haar website en Instagram en af en toe worden haar foto’s gekocht. Volgens de Zwolse hangen de ingelijste foto’s vaak in kinderkamers.

Tekst gaat verder onder de foto.

foodart
Een portret van Emma. Foto: Sekar Nareswari

Psycholoog en foodart

Sekar is nog veel meer dan enkel een foodart-artiest. Als afgestudeerd psycholoog geeft ze voor bedrijven geregeld workshops over teambuilding in combinatie met foodart. “Deelnemers maken zelf foodart op basis van hun eigen karakter, hun verleden of wat het team wil uitstralen.” Zo kunnen participanten bijvoorbeeld afhankelijk van het land of de regio waar ze vandaan komen hun eigen streekproducten gebruiken.

Momenteel verbouwt Sekar haar woning in Zwolle met als doel om in de zomer foodart-workshops te geven. “Dan kunnen mensen ook zelf leren hoe ze foodart kunnen maken.” Want foodart is iets waar we nog veel van kunnen opsteken, vindt Sekar. “Veel mensen weten niet precies wat het is, maar vinden het leuk om te zien. Dan zien ze op mijn Instagram een foodart-workshop voorbijkomen en denken ze: wat is dat? Ik wil dat ook leren. Het is zo leuk om te doen.”

Meer creaties van Sekar:

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “Zwolse Jaap ontmoette zijn Colombiaanse man via Tinder: ‘Lange afstand was lastig’”

Zwolse Jaap ontmoette zijn Colombiaanse man via Tinder: ‘Lange afstand was lastig’

Ga naar “Saartje hielp Misa met haar depressie, maar nu heeft de hond zélf hulp nodig: ‘Ik wil dat ze bij me blijft’”

Saartje hielp Misa met haar depressie, maar nu heeft de hond zélf hulp nodig: ‘Ik wil dat ze bij me blijft’

Misa hulphond Saartje
Ga naar “Zwollenaren Hessel (21) en Lukas (23) doen ludieke ruilactie: ‘Eindigen met een auto zou een droom zijn’”

Zwollenaren Hessel (21) en Lukas (23) doen ludieke ruilactie: ‘Eindigen met een auto zou een droom zijn’

In onze gids

Ga naar “Soul Sisters Zwolle”

Soul Sisters Zwolle

  • Botterweg 12B
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Ga naar “Wayback Burgers Zwolle”

Wayback Burgers Zwolle

  • Diezerkade 10
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
wayback burgers zwolle
Ga naar “McDonald’s Zwolle-Noord”

McDonald’s Zwolle-Noord

  • Floresstraat 60
  • Restaurants en horeca
  • 07:00 - 01:00
mcdonaldszwollenoord

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Palmolive douche en haarverzorging van € 3,49 voor € 1”

Palmolive douche en haarverzorging van € 3,49 voor € 1

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Krups Freshboost vacuümblender KB 1801 € 39,95”

Krups Freshboost vacuümblender KB 1801 € 39,95

  • Action
  • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Lab31 telefoonhoesje € 1,49”

Lab31 telefoonhoesje € 1,49

  • Action
  • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Regendouche-set € 39,95”

Regendouche-set € 39,95

  • Action
  • Geldig t/m 25 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Gastvrouw/gastheer”

Gastvrouw/gastheer

  • Randstad
  • Fulltime
Ga naar “Docent 2e graads”

Docent 2e graads

  • Randstad
  • Fulltime
Ga naar “redacteur”

redacteur

  • CGMV
  • Parttime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

  • Randstad
  • Fulltime
Ga naar “Operator food 5 ploegen”

Operator food 5 ploegen

  • Randstad
  • Parttime