Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Lisette is in de running voor beste gastvrouw van Nederland

Door Marielle Huisjes 20 oktober 2020

De Zwollenaar Lisette Fredriks (26) is finalist van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020. Het is een wedstrijd voor jongeren tussen de 20 en 26 jaar die strijden voor de titel beste jonge gastheer of -vrouw van Nederland in de horeca. 

Ard, van Os en Peper by Ard, heeft Lisette in het voorjaar opgegeven voor de wedstrijd. Lisette werkt sinds september 2019, een maand na de opening, bij Os en Peper by Ard als gastvrouw en sommelier. “Ik zei gekscherend tegen Ard dat het me wel tof leek om mee te doen, maar dat ik er waarschijnlijk toch niet doorkwam. Hij heeft mij opgegeven zonder dat ik het wist”, vertelt Lisette. Toen moest ze flink aan de bak. Door haar werkervaring, aanmeldingsvideo en haar beschrijving van gastvrijheid staat ze nu in de finale. Lisette heeft de Middelbare Hotelschool afgerond en vele cursussen gedaan, zoals Gastronoom/Sommelier niveau 2.

De betekenis van gastvrijheid voor Lisette

Lisette zorgt ervoor dat de gast een geweldige avond heeft bij Os en Peper by Ard. Zij laat de gast een echt avondje uit zijn. De gasten worden door haar begeleid naar de tafel. Verder zie je haar de hele avond lopen met verschillende flessen wijn.

Ze vertelt: “Gastvrijheid is voor mij gastbeleving. De gast hoeft niet door te hebben wat er om hem heen allemaal gebeurt. Alle handelingen worden gedaan met een vloeiende beweging en er is een continue stroom. Af en toe geef ik een beetje meer aandacht en een goed advies en soms iets minder. In de wereld van tegenwoordig moeten wij al zoveel, of beter gezegd willen wij veel. Dan is er niks prettiger voor een gast dat ze nergens over na hoeven te denken. Ik kies daarom bijvoorbeeld de best passende wijn bij het gerecht.”

De finaledag

Lisette behoort nu al bij de beste tien van Nederland. In de weken voor de finaledag heeft ze samen met Ard dagelijks geoefend met zeebaars fileren en cocktails shaken. Op 14 september was het zo ver, de finale dag bij het ROC Mondriaan in Den Haag. Met verschillende praktijkproeven heeft Lisette zich bewezen tegenover een jurypanel. “Een jurypanel met grote namen. Zo zitten er voorzitters van de G4 in, maar ook Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron en Lekker500-journalist Ton de Zeeuw.” Dat vond de Zwolse wel even spannend.

De praktijkproeven

De praktijkproeven waren een zeebaars fileren en serveren, een menu verkopen in het Engels en een cocktail maken. Lisette heeft gekozen voor Belvedere Vodka als eigen ingrediënt in de cocktail. Vooraf had ze eekhoorntjesbrood geplukt en vijf uur laten drogen. De snippers van het eekhoorntjesbrood zaten in de vodka. De overige ingrediënten kreeg ze vanuit de organisatie. Ook heeft ze een profielgesprek gehad met de Telegraaf en een vragenvuur in het jurygesprek als praktijkproeven. In het jurygesprek werden verschillende casussen voorgelegd aan Lisette. “Wat doe je als een jongen indruk wil maken op zijn vriendin en hij kiest een verkeerde wijn bij het gerecht? Ja, dan raad ik subtiel een andere wijn aan”, zegt Lisette grappend.

Afwachten…

Een paar dagen na de finaledag kwam een deel van het jurypanel eten bij Os en Peper by Ard. “Dan ben je in je eigen omgeving, dat gaf wel meer rust.” Nu is het wachten op de uitslag van de wedstrijd. Deze wordt bekend gemaakt tijdens de presentatie van Lekker500 via Zoom op 26 oktober 2020. “Ik heb nu alle tijd, want ook Os en Peper by Ard zit dicht. Ik ben vandaag begonnen met wijncursus WSET 3.”

Op de finaledag leer je je concurrenten goed kennen. “Zij komen van hele goede huizen. Ze hebben mijn respect wel gewonnen, dus ik gun de winst iedereen.” Voor Lisette is het sowieso een toffe ervaring geweest. “Ik heb veel geleerd.”

De prijs

De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis Imperial met een waarde van € 1.235 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.

“Die fles Hennessy zal ik als pronkstuk bewaren in de kast of met een bijzonder gezelschap gaan nuttigen.” De voorkeur van Lisette gaat meer uit naar een Riesling. “En dan niet de blauwe goedkope fles”, zegt Lisette lachend. “Ik bedoel de wijn met de droge stijl uit Duitsland. Deze is lekker fris, knisperend en geeft veel lengte. Super aromatisch. Daar kan je me wel voor wakker maken.”

Bemachtigt Lisette de titel ‘Beste jonge gastvrouw van Nederland’? Houd indebuurt Zwolle in de gaten.

adv.