Zwolse ICT-student Djina (19) in de race voor Miss Beauty of Overijssel 2019

Door Melanie Borgman 19 maart 2019

Netwerken programmeren, inzetten voor een politieke jongerenorganisatie en ondertussen catwalktraining volgen. De 19-jarige Djina van Engelen uit Zwolle is een bezig bijtje. Naast ICT-student is de half-Braziliaanse Djina één van de veertien finalisten van Miss Beauty of Overijssel 2019. ”Afgelopen week leerde ik voor het eerst hoe ik mijn haar zélf moest krullen!”

Haar deelname aan de Missverkiezing komt voornamelijk door het nichtje van Djina’s vriend. ”Zij deed ooit mee met de verkiezing en vertelde mij dat ik hier ook absoluut aan mee moest doen!” vertelt de Zwolse. Ik sta open voor nieuwe dingen, houd van uitdaging en zie het vooral als een tof avontuur.” Ondanks haar nieuwsgierigheid had niemand verwacht dat de 19-jarige Djina mee zou doen aan de verkiezing. ”Ik ben die rustige ICT’er die altijd maar achter de computer zat te gamen en nu loop ik ineens over een catwalk.”

‘Ik kan niet meer dan mijn best doen’

Na het ietwat ‘impulsieve’ besluit om mee te doen aan de missverkiezing kreeg Djina een mail met daarin de mededeling dat ze uitgenodigd was voor de castingdag. ”Op zo’n dag komen er enorm veel beauty’s bij elkaar voor drie verschillende rondes”, zegt Djina. ”Er is een voorstelronde, een catwalkronde in bikini en een Engelse voorstelronde waarbij wordt gekeken of je de Engelse taal goed beheerst.” Bang is Djina niet. ”Ik kan niet meer dan mijn best doen. Daarbij loop je de bikinironde ook in de finale. Eerst met z’n tweeën en dan in je eentje, maar dat hoort er nou eenmaal bij.”

ICT-student en penningmeester

De 19-jarige Djina zit op dit moment in het tweede leerjaar van de opleiding ICT Netwerk- en Mediabeheer. ”Het liefst houd ik mij bezig met data communicatie en het configureren van netwerken.” Als kind was Djina al erg geïnteresseerd in techniek. ”Ik wilde echt van alles weten. Van hoe spelletjes op mijn beeldscherm konden verschijnen tot aan de werking van computeronderdelen in mijn pc”, grinnikt Djina. Mede door haar nieuwsgierigheid kwam Djina op 16-jarige leeftijd terecht bij Jonge Socialisten Overijssel. Een politieke jongerenorganisatie van de PvdA waar ze op dit moment penningsmeester is en regelmatig voor op pad gaat om protesten bij te wonen.

Het uiten van haar mening komt goed van pas tijdens de populaire verkiezing. De ‘hashtag-ronde’ is een onderdeel van de trainingsdagen. Hierbij krijg je een maatschappelijk onderwerp toegewezen, zoals internetpesten of klimaatverandering, waar je dan je mening over geeft. Voor velen is het een lastige ronde, maar ik vind het echt geen probleem. Leuk juist!”

Foto: indebuurt Zwolle

Mokkenverzameling

Naast computers programmeren, actievoeren voor het klimaat en catwalk lopen heeft de Zwolse een enorme guilty pleasure: mokken verzamelen. ”De verzameling is begonnen met een mok die ik van mijn overgrootmoeder kreeg. Daarna liep de verzameling een beetje uit de hand. Mijn lievelingsmok? Die met het hoofd van Jack Skellington. Dit is een personage uit de film Nightmare Before Christmass. Stiekem vind ik dit dus heel erg leuk!”

‘Jezelf zijn is het mooiste wat er is’

Een voorbeeld voor anderen

Door haar deelname aan de missverkiezing wil Djina ook een belangrijke les meegeven aan de rest van Nederland. ”Het is niet alleen maar lopen over een catwalk en poseren, maar dit hele avontuur is ook een persoonlijke ontwikkeling. Ik leer ontzettend veel over mijzelf, maar ook op het gebied van beauty ontdek ik veel nieuwe dingen. Zo heb ik afgelopen week voor het eerst geleerd hoe ik zélf mijn haar moet krullen”, lacht Djina. ”Ja, echt waar: ik!”

Omdat Djina’s interesses en die van de andere meiden mijlenver uit elkaar liggen was ze bang om het buitenbeentje te worden. “Om uiterlijk geef ik niks, ik houd mij bezig met techniek en politiek. En op hakken lopen deed ik al helemaal niet! Daarom wil ik een voorbeeld zijn voor meiden die niet sterk in hun schoenen staan en niet zichzelf durven te zijn. Nu kan ik laten zien dat écht iedereen er mag wezen. Wie je ook bent en wat je ook doet. Jezelf zijn is het mooiste wat er is.”

Miss Intercontinental of Miss Beauty

Op zondag 12 mei is de finale van Miss Beauty of Overijssel 2019 en wordt duidelijk wie door mag naar de landelijke wedstrijd Miss Beauty of The Netherlands. ”Op die dag wordt door de jury bepaald of je de titel Miss Intercontinental of The Netherlands of Miss Beauty of The Netherlands krijgt. De eerste titel staat in het teken van glamour en als Miss Beauty zet je je in voor maatschappelijke onderwerpen, maar in mijn geval is het wel zo goed als duidelijk welke titel ik krijg als ik win”, lacht de Zwolse.

Djina steunen in de race voor Miss Beauty of Overijssel 2019. Stem hier!

Zwollenaar Paul (52) maakt meubels van auto-onderdelen: ‘Top Gear inspireerde mij’

Een industriële salontafel van een motorblok, een hippe lamp van een drijfstang of een luxe zitstoel...

adv.