Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Bo (25) woont in Valencia: ‘Ik ben van mening dat je hier veiliger zit’

Door Hilke Vos 23 maart 2020

Een retourtje supermarkt mag, verder is er sprake van een totale lockdown. Zwollenaar Bo woont in Valencia, waar het sinds de coronacrisis ongewoon rustig is op straat. Behalve ’s avonds. “Ik kijk vanuit mijn balkon uit op honderden appartementen waar iedere avond om acht uur een gigantisch feest uitbreekt.”

De vijfentwintigjarige Bo woonde tot twee jaar geleden in Zwolle, maar wilde na een studie in de kunst ‘iets doen met zijn leven’ en besloot naar het buitenland te verhuizen. “Eerst heb ik in tijdje in Griekenland gewoond, daarna reisde ik door naar Lyon. Na acht maanden Frankrijk werd mij een baan aangeboden in Valencia, waar ik nu sinds november zit.”

Las Fallas

Eenmaal gevestigd in de stad keek Bo vooral uit naar het traditionele Las Fallas, een straatfestival ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in Valencia wordt gehouden en massa’s toeristen trekt. “Dit feest is echt een ding hier. Het duurt van 1 tot 19 maart en er zijn iedere dag vuurwerkshows”, zegt de Zwollenaar. De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat de festiviteit – amper een paar dagen aan de gang – werd afgeblazen door het verspreidende coronavirus. “De eerste dagen waren mensen aardig nonchalant over het virus, te bedenken dat we op 2 maart nog met de hele stad schouder aan schouder het volkslied aan het zingen waren.”

Hamsteren

Toch werd er niet veel later een volledige lockdown in Spanje afgekondigd, een verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Bo: “De paniek sloeg toe en mensen begonnen te hamsteren, net als in Nederland. Ik kon zo’n vijf dagen geen vlees maar kopen. Inmiddels zijn de schappen gelukkig weer aangevuld.”

Controle

Vlak na de lockdown ging Bo nog naar z’n werk – wel met een speciale verklaring – maar op het moment dat collega’s begonnen te snotteren werd iedereen, met computer en al, naar huis gestuurd. “Inmiddels werk ik thuis en kom ik alleen nog in de supermarkt en apotheek. Verder mag je nergens meer heen.” En dat wordt goed gecontroleerd, meent de Zwollenaar. “Vorige week werd ik tijdens een tripje van tweehonderd meter naar de farmacie aangesproken door twee agenten van de Guardia Civil. Eén van hen liep uiteindelijk met mij mee om te checken of ik wel echt naar huis ging.”

Een lege straat in Altea, ten zuiden van Valencia, waar het normaal gesproken bomvol staat met mensen. Eigen foto

Zakken om je armen

Toch vindt Bo de verscherpte maatregelen niet gek. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik tijdens deze crisis liever in deze stad ben dan in Zwolle, want hier wordt het probleem terecht heel serieus genomen en het volk houdt zich er goed aan. En je gaat niet voor de gezelligheid naar de supermarkt, want je moet je verplicht drie keer desinfecteren en plastic zakken om je armen doen.”

Saamhorigheid

Bo heeft tijdens de coronacrisis goed contact met zijn familie in Nederland. Met name zijn ouders zijn erg ongerust door het nieuws dat ze over Spanje horen. “Toch ben ik zelf van mening dat je hier veiliger zit”, oppert hij. “Bovendien kijk ik vanuit mijn balkon uit op honderden appartementen waar iedere avond om acht uur een gigantisch feest uitbreekt. Niet zoiets als die klapactie in Nederland, maar een waar orkest aan gejuich, vuurwerk, gedans en lichtjes. Als er iets is wat je opbeurt is dat het wel; ik voel mij absoluut één met het Spaanse volk, deze saamhorigheid is uniek.”

bloemen alex

Alex opent bloemenzaak in hartje Zwolle: ‘Ik wil de mensen graag opfleuren’

Loop je door de Kamperstraat, stuit je plots op een fleurig bloemenwalhalla. Ondanks de huidige coro...

Mysterie opgelost! Dit betekent het gigantische wiel langs het fietspad in Stadshagen

Zwollenaren die wel van een fietstochtje houden hebben het opvallende kunstwerk vast weleens gespot:...
stationzwollenieuw

4 x grote Zwolse bouwprojecten die eraan komen

Je zou maar bouwvakker zijn in Zwolle, want er gaat enorm veel gebouwd worden de komende jaren. Deze...

adv.