[VIDEO] Zwolse Annie serveert op 82-jarige leeftijd pannenkoeken bij Wijkcentrum de Pol

Door Melanie Borgman 14 mei 2019

Tafels dekken, opruimen en borden in- en uitserveren. Annie (82) uit Zwolle is vrijwilliger bij Wijkcentrum de Pol en doet het allemaal! ”Ik wilde het tóch graag proberen, want op deze manier kwam ik weer onder de mensen.”

Iedere tweede vrijdag van de maand is de Zwolse Annie te vinden bij Wijkcentrum de Pol in Zwolle. Ze serveert de lekkerste pannenkoeken aan haar gasten, waar iedereen welkom is.

Vrijwilliger via WijZ

De 82-jarige Annie is al ruim vijf jaar werkzaam als vrijwilliger bij het Zwolse wijkcentrum. Toen haar man overleed, werd ze benaderd door WijZ: een welzijnsorganisatie die mensen uitdaagt om actief te blijven om eenzaamheid te voorkomen. ”Er kwam een jongedame van de organisatie bij mij op bezoek en samen met haar bezocht ik de Pol. Daar werd mij verteld dat ze nog vrijwilligers zochten voor in het pannenkoekenrestaurant en dat dit echt iets voor mij was om te doen.”

De keuken waar de pannenkoeken worden gebakken | Foto: indebuurt Zwolle

Een beetje terughoudend en sceptisch dacht Annie na over het voorstel. ”Ik twijfelde of ik eigenlijk wel vrijwilliger moest worden en vroeg mij af of de mensen van het wijkcentrum mij niet véél te oud vonden voor vrijwilligerswerk. Daarnaast sta ik niet graag op de voorgrond, dus ik durfde het in eerste instantie gewoon niet. Uiteindelijk wilde ik het tóch graag proberen, want op deze manier kwam ik tenminste weer een beetje onder de mensen.”

Pittige werkdag

Hoe Annie’s werkdag eruit ziet? Rond 11.00 uur s’ ochtends drinkt de Zwolse eerst graag een kopje koffie om haar werkdag goed te beginnen. Na de koffie dekt ze de tafels, zet ze de strooppotten en poedersuiker klaar voor de gasten en ruimt ze op. Als de mogelijkheid er is eet Annie zelf ook nog even een pannenkoek, het liefst naturel. Daarna gaat ze aan de slag met het serveren van de bestelde lekkernijen. ”Rond 15.00 uur loopt de dag op zijn eind en ruim ik alles weer netjes op. Zo’n dag is best pittig. De ene keer is het drukker dan anders, maar aan het einde van de dag ben ik altijd weer erg blij om thuis te komen bij mijn hondje.’’

Annie pauzeert met een welverdiende pannenkoek | Foto: indebuurt Zwolle

Handen uit de mouwen steken

Annie is altijd een bezige bij geweest. Zo werkte – de van oorsprong Friezin – ruim zeventien jaar als schoonmaakster bij de Rijkspolitie en was ze altijd thuis voor haar drie kinderen. ‘’Het is fijn om wat te kunnen doen voor anderen en zo veel verschillende mensen te spreken, maar mijn allereerste dag als vrijwilliger bij het pannenkoekenrestaurant vond ik wel eng hoor. Zo’n echte werkdag was voor mij namelijk alweer best lang geleden. Gelukkig kan ik goed opschieten met de mensen van het wijkcentrum en daar ben ik heel blij mee.’’ Hoe lang Annie nog pannenkoeken blijft serveren? Dat weet ze niet. ‘’Ik heb het erg naar mijn zin! Zo lang het nog kan, blijf ik mijn handen uit de mouwen steken.’’


Meer over Wijkcentrum de Pol ontdekken?

Wijkcentrum de Pol entertainment

Nu gesloten09:00 - 18:00

Gelijkheid 1, Zwolle

Bekijk meer:entertainment

Meer lezen op indebuurt:

Binnenkijken op de Zwolse woonboot van Bodei en Christian: ‘De locatie is fantastisch!’

Wonen op het water met uitzicht waar je u tegen zegt en dat allemaal in hartje Zwolle. Het kan echt,...
janycke en joke

Dikke mik tussen Joke (80) en Janycke (27): ‘Op de dag dat mijn man 10 jaar dood was nam ze bloemen mee’

Samen een wijntje drinken, keuvelen over de honden, af en toe een openhartig gesprek. De Zwolse Jany...

adv.