Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Amy (31) heeft een ‘weggeefkastje’ in haar voortuin: ‘Mensen die het minste hebben, geven het meest’

Door MichellevdMolen 27 oktober 2020

Mensen met een laag inkomen vind je overal, ook al is het niet aan iedereen af te zien. En juist de mensen die het wat minder hebben, moeten volgens de Zwolse Amy de kans krijgen om zich zelf af en toe te verwennen met iets extra’s. Maar hoe doe je dat, zonder geld? Amy kwam met een oplossing: ze maakte een weggeefkastje, waar iedereen die het nodig heeft, iets lekkers – of leuks – uit mag pakken. 

Ze zag online al genoeg initiatieven voorbij komen, maar dat was vooral in het buitenland. Een weggeefkastje in Zwolle, miste ze nog. “Zelf maak ik regelmatig gebruik van de weggeefhoek, maar ik dacht, er moet toch een makkelijkere manier zijn? Iets waarmee je mensen kunt helpen, zonder dat ze zich daarvoor hoeven te schamen. De angst dat – wanneer je gebruik maakt van iets dergelijks – je daarop wordt aangekeken, is groot. Met het weggeefkastje hoeft dat niet, je mag er iets uitpakken zonder dat iemand het hoeft te weten.” Het kastje werkt twee kanten op. “Door de spullen die je zelf niet meer nodig hebt, aan te bieden, ga je verspilling tegen. En de mensen die het anders zelf niet zouden kunnen kopen, kunnen hier nu gratis gebruik van maken.”

Laag inkomen

Zelf weet Amy maar al te goed hoe het is, leven van een laag inkomen. “Ik kom zelf uit een gezin met een minimum inkomen – en zit trouwens nog steeds in die situatie – maar heb nooit het idee gehad dat ik iets mistte. Wel viel het mij op jonge leeftijd al op, dat de mensen die het minste hadden, het meeste wilde delen. Dat vond ik zo bijzonder. ”

Amy ziet dan ook meer mensen die iets in het kastje stoppen, dan dat het er wordt uitgepakt. “De mensen die er iets uithalen komen waarschijnlijk ’s avonds, in het donker. Maar dat is niet erg, ik vind het helemaal geweldig dat het wordt gebruikt. Ik heb regelmatig een leeg plankje. Het gevoel dat ik de mensen indirect kan helpen, is overweldigend.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

het weggeefkastje
Foto | Eigen foto

Spelregels

Wil je zelf wat in het kastje stoppen, dan zijn er een aantal regels. Het product mag niet bederfelijk zijn en medicatie of alcohol in het kastje, zijn ook niet toegestaan. “Alles wat nog goed is en dicht zit, mag erin. Ik heb het kastje zelf gemaakt van een oude cd-kast, verkregen via de weggeefhoek. Van een oud plastic deksel heb ik een puntdak gemaakt, op het glazen deurtje lamineervellen geplakt en de achterkant heb ik met plastic dichtgemaakt.” En het is geheel coronaproof: het kastje staat bij Amy voor de deur en is 24/7 geopend, zonder afspraak.

Extreem vrijgevig

En als iemand nou de hele kast leeg trekt? “Dan zal diegene het wel nodig hebben. Je kunt niet aan de hand van een dure zonnebril zien, of iemand thuis dik in de schulden zit. Je kunt iets nodig hebben om allerlei verschillende redenen. Een hebbedingetje heeft niemand écht nodig, maar je kunt er wel heel blij van worden. Als het kastje maar weer snel wordt aangevuld! Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen die spullen over hebben en het langs willen brengen. Het is echt prachtig om te zien dat de mensen in Zwolle extreem vrijgevig zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

het weggeefkastje
Foto | Eigen foto

Feestdagen staan voor de deur

De reacties zijn tot nu toe heel positief. “Een echtpaar vond het zo geweldig, dat ze hebben aangeboden om in de toekomst een grotere kast voor mij te maken.” Nu het weggeefkastje regelmatig wordt gebruikt, ziet Amy ook welke producten als eerste over de ‘toonbank’ vliegen. “Zet ik er dierenvoeding in, dan is het de volgende dag meteen verdwenen. Op mijn facebookpagina plaats ik regelmatig een oproep: waar hebben jullie behoefte aan? Zodat we de mensen écht kunnen helpen.” Sint Maarten en Sinterklaas staan weer voor de deur, dure tijden, vooral voor de minima: “Dan plaats ik ook een oproep, of mensen uitdeelzakken met snoep kunnen missen. Die leg ik dan weer in de kast, voor de mensen die anders niets hebben om uit te delen. Ook zij willen kinderen blij maken, maar soms heb je daar gewoon het geld niet voor.”

Het weggeefkastje staat aan de Frobergerstraat in Holtenbroek. Ook iets nodig of weg te geven? Kijk dan op de Facebookpagina van het Share and Care kastje.

 

adv.