Zwolse Aad (66) viert kerst als trotse opa: ‘Mijn God, wat klinkt dat oud, maar ik ben er zo blij mee’

ouderen Driezorg
Aad Onderberg. Foto: indebuurt Zwolle.

De kerstkaartenactie van indebuurt is terug. Deze keer zijn de kerstgroeten bestemd voor ouderen van Driezorg in Zwolle. Aad Onderberg (66) is een van de bewoners. Hij heeft mooie herinneringen aan kerst en viert de feestdagen met zijn kleinkind. “Ik ben er zo blij mee.”

De Zwollenaar kent de Hanzestad op zijn duimpje. Aad groeide op in een huurwoning vlak onder de Sassenpoort in de Zwolse binnenstad. “Mijn vader had vroeger een kapperszaak. Vroeger kon je nog met de auto onder de Sassenpoort door en reed je zo de Sassenstraat in, naar de derde woning links. Daar woonde ik. Het was en is een schitterende plek. Tegenwoordig is het niet meer te betalen.”

Trotse opa

Van hartje centrum naar Holtenbroek. Sinds 2,5 jaar woont Aad zelfstandig in de Gombertstraat, in een appartementencomplex van Driezorg. “Het bevalt me uitstekend, ik heb een leuk appartement op de hoek.” Ondanks zijn scheiding van ruim twee jaar geleden en de huidige coronamaatregelen ziet hij nog geregeld mensen. “Ik ga soms nog naar mijn oude buren in Zwolle-Zuid, waar ik vroeger woonde. Soms eet ik ook ’s avonds met ze mee.” En in de ochtend haalt hij vaak in de gezamenlijke ruimte van Driezorg een kopje koffie. “Dat is altijd gezellig.”

De Zwollenaar is sinds een jaar ook een trotse opa. “Mijn zoon van 34 jaar heeft sinds 30 augustus 2020 samen met zijn vriendin een dochter. Het meisje heeft rood haar en het is een schatje, echt waar.” Hoewel Aad dolgelukkig is, voelde het opa worden voor hem ook dubbel. Hij lacht: “Mijn God, opa. Dat klinkt zo oud. Aan de andere kant ben ik zo blij met die meid.” Rond de kerstdagen zal hij zijn kleindochter weer zien. Dit jaar in het écht, want vorig jaar was dat vanwege de coronamaatregelen lastig. “Toen zat alles nog op slot. Nu zie ik haar sowieso wel elke maand. Het is zo leuk.”

‘Berlijn was fantastisch’

Aads mooiste kerstherinnering is tijdens een reis die hij lang geleden maakte. “Toen we nog geen kinderen hadden, zijn we een lang weekend naar Berlijn geweest. Dat was fantastisch.” Hij genoot van de versieringen en kerstmarkten. “Het was zo groots, zo pompeus en mooi versierd. Daar sta je echt van te kijken.”

Aad zou nog wel een keer naar Berlijn willen, maar kan dat fysiek niet meer opbrengen. Toen hij 58 was, werd hij ziek en stopte de Zwollenaar gedwongen met werken. “Daar had ik veel moeite mee, het werk was mijn alles.” Aad werkte als vertegenwoordiger in technische afdichtingen. “Denk bijvoorbeeld aan de cilinders van een grijpmachine, die zorgen ervoor dat de arm functioneert. In de cilinder zitten afdichtingen zodat de olie er niet uitgaat.” Hij reed door heel Nederland om de afdichtingen aan de man te brengen. “Het werk deed ik 27 jaar en ik reed soms 60.000 kilometer per jaar. Ik kwam plaatsen tegen waar ik nog nooit van gehoord had.”

‘Ik maak nu wat van het leven’

Aad vond het eerst lastig om met zijn ziekte om te gaan. “Vooral omdat ik het werk zo leuk vond. Als je het goed doet, hengel je zo de opdrachten binnen”, lacht hij. De Zwollenaar leerde vooral vooruit te kijken naar positieve dingen. “Dat is de enige methode. De rotdingen vergeet ik. Dat is een afgesloten hoofdstuk. Ik maak nu wat van het leven.”

Aad brengt gelukkig niet de feestdagen alleen door, maar voor sommige ouderen is dat wel de realiteit. De huidige coronamaatregelen maken het er niet beter op. Hoe mooi is het als wij deze Zwollenaren blij kunnen maken met een kerstkaart? Daarom zamelt indebuurt tot en met woensdag 22 december kerstkaarten in voor ouderen van Driezorg. Hoe dat werkt en hoe je zelf een kaartje kan inleveren (of opsturen), lees je hier.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje”

‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje

Ga naar “Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’”

Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’

bordspelbros Zwolle
Ga naar “Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’”

Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’

voedselbos zwolle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Consulent mens en werk”

Consulent mens en werk

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.”

Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.

 • Effectus-HR namens Woningstichting Openbaar Belang
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Planner”

Planner

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Zwolle”

Kerstmarkt in Zwolle

 • T/m 23 dec
kerstmarkt Zwollekerstmarkt Zwolle
Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Midwinter Spooktocht”

Midwinter Spooktocht

 • Van 17 dec t/m 18 dec
Midwinter spooktochtMidwinter spooktocht
Ga naar “Swolsche lichtjestocht”

Swolsche lichtjestocht

 • 11 december 2022
fietslichtjestocht