Zwolse Wilco en Charlotte reizen rond in een oud politiebusje: ‘We missen eigenlijk alleen onze hond’
Nadat Wilco en Charlotte een aantal reizen maakten door Noord-Amerika, wilden ze emigreren naar Canada. Ze zaten al in het…
De sirene zit er nog op en de zwaailichten doen het ook. Alleen de watertank is weg, maar dat maakt voor Earnst Brinkhuis (28) en Yvonne Klompen (27) niet uit. Het stel bouwt hun brandweerwagen om tot camper. “Het was de bekendste brandweerwagen van Balkbrug”, zegt Earnst.
De rode brandweerwagen valt overal op. “Waar we ook staan, er komen altijd wel mensen naar ons toe voor een praatje. Net reed de politie even langs en dan zwaaien ze. We worden zelfs gegroet door mensen uit echte brandweerwagens. Vaak vinden ze het alleen maar prachtig”, zegt Earnst.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Hoe kom je aan zo’n voertuig? Earnst en Yvonne waren al een tijd op zoek naar een tweedehands brandweerwagen. Earnst zag een exemplaar op Marktplaats staan. “Het was een beetje een gekke advertentie met vier vage foto’s. Er stond geen prijs bij, maar het was vrij bieden. Iemand had al een bod uitgebracht.” In een impuls stuurde hij de verkoper een berichtje. “Toen bleek de brandweerwagen een paar honderd meter van mijn werk te staan.” Earnst werkt in Dedemsvaart en kocht diezelfde dag nog de brandweerwagen. “Voor niet al te veel geld.”
Het bleek geen kat in de zak, maar een goed onderhouden brandweerwagen. De Zwollenaar denkt dat de verkoper een liefhebber van brandweerwagens is. Hij koopt ze op omdat ze anders mogelijk verloren zouden gaan. “De verkoper had de wagen al vijftien jaar in zijn bezit en stond al die tijd in een stalling. Het was een bekende brandweerwagen en dé enige in Balkbrug. Het voertuig heet 546”, vertelt Earnst. Op de zijkant van de wagen is het nummer nog te zien. “En er is zelfs een biertje naar de oude brandweerwagen vernoemd, 546 Bluswater.”
Earnst en Yvonne maken van ‘546’ nu een camper, om er af en toe mee te reizen. “De basis is er”, vertelt Yvonne. Zo is er een tweepersoonsbed, keuken, dakraam en eettafel in geplaatst. “Er komt nog een bankje bij de tafel, zodat we er straks kunnen eten. Ook gaan we het meer sfeer geven, dus wat meer aankleden met versieringen.” Het stel vindt het belangrijk om de buitenkant in tact te laten. “We hebben veel moeite gedaan om de originele rolluiken en de algehele look van de wagen te behouden.”
Een naam heeft de wagen al: geen 546, maar Ferry. ‘Ferry the firetruck‘. Die naam hadden ze al lang bedacht voordat ze de wagen kochten. “We wilden eerst een Duitse feuerwehr kopen en toen was de link met Ferry snel gemaakt”, zegt Earnst. Toen ze een Nederlandse brandweerwagen kochten, hielden ze de naam aan. “Het was al zo blijven plakken.”
Het stel moest wel het een en ander uit de brandweerwagen halen, zodat het gewicht minder dan 3500 kilo zou zijn. “Anders moesten we een speciaal rijbewijs hebben”, stelt Earnst. “Door onder andere de watertank van zo’n 800 kilo weg te halen, weegt de brandweerwagen nu 2900 kilo. Ook met de keuken en het bed erin.”
Het voordeel van een brandweerwagen als camper? De lage kilometerstand. De wagen van Earnst en Yvonne heeft zo’n 23.000 kilometer op de teller staan. “En hij komt uit 1974, dus kun je nagaan. Er werd natuurlijk niet veel mee gereden, alleen als er echt brand was.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Veel mensen denken dat Ferry nog steeds een echte brandweerwagen is. Toen Earnst voor de grap een keer de sirene luidde, kwamen mensen polshoogte nemen. “Een sirene, rode wagen… Ik snap het wel”, zegt Earnst. Sindsdien gebruikt hij de sirene niet meer en is het geluid afgekoppeld, want officieel mag het alarm niet aan. Ook de blauwe zwaailampen mogen volgens Earnst niet op de wagen blijven. “De oranje wel, maar die mogen niet aan.”
Je zou misschien denken dat er niet veel mensen zijn die (niet-bedrijfsmatig) in een brandweerwagen rijden, maar volgens Earnst valt dat wel mee. “In Zwolle is er in ieder geval nog iemand die in een brandweerwagen rijdt. En als je zelf een brandweerwagen hebt, let je vaker op andere brandweerwagens op de weg.”
Als Earnst en Yvonne niet op pad zijn, staat de wagen op de oprit van hun huis. “Dat past écht net”, lacht Earnst. Daarom zoekt het stel nog een stalling voor hun brandweerwagen. Wil je ze uit de brand helpen, contact indebuurt dan even.
In onze gids
Populaire rubrieken