Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yanick (van Reunited): ‘Het liefst wilde ik mijn zus optillen en haar meenemen naar Nederland’

Door Hilke Vos 2 januari 2018

Ken je Yanick Vedder nog? De 25-jarige student journalistiek uit Zwolle nam twee jaar geleden deel aan het RTL-programma Reunited, waar hij de kans kreeg om zijn biologische familie in Haïti na 22 jaar eindelijk te ontmoeten. Nu probeert Yanick via een crowdfundingsactie geld in te zamelen voor zijn zieke zus. “Ik wil iets doen voor mijn biologische familie en het land waar ik geboren ben”, aldus de Zwollenaar.

Yanick woont sinds kort niet meer in Zwolle, maar in Amerika. Huh? Ja, hij studeert acht maanden aan de Universiteit van Vermont in Burlington en is van plan om daarna naar Haïti te gaan om zijn familie te helpen. “Eén van mijn biologische zussen heeft epilepsie en kan niet goed lopen”, vertelt de Zwolse student. “Dat wist ik al voordat ik naar Haïti ging met Reunited, maar toch was het voor mij heel erg pijnlijk om mijn zus zo te zien zitten. Toen ik haar zag worstelen op de grond omdat ze niet op kon staan, kreeg ik gelijk de tranen in mijn ogen. Het liefst wilde ik haar optillen en meenemen naar Nederland, zodat ze betere behandelingen kon krijgen.”

Geld voor onderwijs

Om zijn zus te helpen wil Yanick fondsen werven. Daarnaast hoopt hij dat hij met het geld andere plannen kan realiseren, zoals reizen naar Haïti na zijn uitwisselingsprogramma om donaties te geven aan organisaties die het onderwijs in Haïti ondersteunen. “Ik heb door mijn adoptie wél een kans gekregen om te studeren en een mooie toekomst op te bouwen. Alleen voor veel mensen in Haïti is dit niet het geval, vandaar mijn crowdfundingactie.”

De ontmoeting tussen vader en zoon tijdens het programma Reunited. Tekst gaat verder onder het filmpje.

Nu staat er dus wellicht een enkeltje Haïti op het programma, aangezien Yanick hoopt na zijn uitwisselingsprogramma door te kunnen reizen naar zijn geboorteland. “Ik vind het zelf wel lastig om afscheid te nemen van Nederland”, meent hij. “Dit komt omdat je er wel bent opgegroeid. Daarnaast is het ook lastig om je familie, vrienden en alle mensen die je dierbaar zijn achter te moeten laten voor een lange periode. Maar ondanks dat moest ik deze kans grijpen.”

Ondersteuning

Waarom moeten mensen geld doneren? “Ik heb mezelf altijd gedwongen om de hardwerkende student te zijn die ik nu ben. Deze zomer ging ik niet op vakantie en werkte ik 7 weken lang, 6 dagen in de week zodat ik de meeste kosten zelf kon dekken. Maar toch is het niet genoeg. Met deze oproep doe ik een beroep op de hulp van mijn vrienden en familie die weten hoeveel dit voor mij betekent. En op de goede wil van het grote publiek, in de hoop dat sommigen in staat zullen zijn om een ondersteuning te bieden.”

Klik op deze link als je geld wilt doneren. De teller staat nu op 250 euro en het doel is om 10.000 euro binnen te halen. 

adv.