Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Willem van Lohuizen: ‘Bij Spieker Jansen ging alles met de hand, niets met de computer’

Door Pye van der Linde 20 februari 2018

“Het was heel anders dan nu: alles ging met de hand, niets met de computer. Je had alles in je hoofd.” Willem van Lohuizen werkte 44 jaar bij IJzerhandel Jansen in Zwolle, ook wel bekend als ‘Spieker Jansen’.

Willem begon al in 1968 bij IJzerhandel Jansen aan de Wolweverstraat. Toen hij er na anderhalf jaar alweer mee stopte en in dienst ging, vroeg de zaak hem in 1970 terug te komen. “Eigenlijk ben ik daar toen mijn hele werkzame leven blijven hangen.”

De winkel van C.W. Jansen begon in 1843 met de verkoop van ijzerwaren. 150 jaar later, in 1993, kreeg de zaak het predicaat Hofleverancier. In hetzelfde jaar verhuisde Spieker Jansen van de Wolweverstraat naar de Marslanden. Enkele jaren later werd de zaak, nog steeds in handen van de familie Jansen, verkocht aan de Mastermate Groep.

spiekerjansen
Foto | Stadsarchief

Op de bakfiets

Volgens Jansen was het werk bij de ijzerhandel heel divers. “Ik begon als loopjongen, net als iedere nieuwe werknemer. Je ging op de bakfiets goederen bezorgen, de hele stad door. Westenholte, Berkum, zelfs de IJsselcentrale.” Was het voor Jansen weer tijd om een nieuwe medewerker aan te nemen, dan stroomde je als loopjongen weer door: je werd dan magazijnmedewerker. Na die post kwam je achter de toonbank te staan.

In de 44 jaar dat Willem bij Spieker Jansen werkte heeft hij een aantal verschillende taken gehad. “Ik ben de nodige jaren een magazijnmedewerker geweest, en ik heb een tijd achter de toonbank gestaan.” Hij kende bijna het hele prijzenboek uit het hoofd en berekende alle facturen en offertes op papier. “We waren op die manier sneller dan met de computer.” Volgens Van Lohuizen was het een goed systeem: “Je kende alle materialen en je wist ook nog eens waar alles lag. In de winkel hadden we zo’n 1500 laatjes. Op een bepaald moment had ik zelfs ’s nachts in het donker de juiste lade nog wel kunnen vinden.”

spieker-jansen-winkel
Gedeelte van de winkel | Willem van Lohuizen

Eén plintenladdertje alstublieft

Als je nieuw bent in de bouw, dan word je er vast wel eens door de baas op uit gestuurd om iets op te halen wat niet bestaat. “We hebben de nodige verzoeken binnengekregen. Plintenladdertjes, boor voor vierkante gaten… Ooit vroegen ze zelfs naar een elektrische heggenschaar. Toen bestond dat natuurlijk nog niet. Er werd door een baas vooraf naar een aantal zaken gebeld en dan stuurden de winkels het groentje van het kastje naar de muur. Die nieuwelingen waren zo een halve dag zoet.”

spieker-jansen-winkel-2
Gedeelte van het magazijn op de eerste verdieping | Willem van Lohuizen

Twintig jaar vertegenwoordiger

“Op een bepaalde vrijdag vroeg Jansen mij of ik vertegenwoordiger wilde worden, en de maandag daarop was ik… vertegenwoordiger. Zo snel ging dat vroeger.” Dit was ook in een tijd dat elektrische sloten net nieuw waren. Jansen was een van de weinige winkels in Nederland die ze verkocht. “Soms moest ik voor een enkel slotje helemaal naar Maastricht rijden. En dan moest dat batterijtje ook nog eens ieder jaar vervangen worden. Dat heb ik de laatste twintig jaar gedaan.”

Daarnaast opende Willem ook nog wel eens een kluis of brandkast. “Wel overdag, hè! Dat was voor politie en justitie.” Hij werd af en toe gebeld als de politie bij een inbeslagname zo’n kluis tegenkwam en die opengemaakt moest worden. Dat was voor Willem natuurlijk geen probleem. “In 2014 ging ik met pensioen. Het was een fantastische tijd bij Jansen.”

het was ook de oudste drogisterij in Nederland.

Vergane glorie: deze (oude) winkels zijn nog steeds een begrip in Zwolle

Ach! De kruidenier waar je vroeger specerijen kocht, of die grammafoonplatenzaak waar je wekelijks r...

Zwollenaar van de Week

Ben jij een Zwollenaar met een goed verhaal? Ken je misschien iemand die ook in zo’n winkel als Spieker Jansen heeft gewerkt? Laat het ons weten! Misschien word je binnenkort Zwollenaar van de Week op indebuurt. Iemand opgeven mag natuurlijk ook!

adv.