Paul en Monique uit Zwolle openen jaar later dan gepland hun B&B in Spanje (en zo ziet het eruit)
Een leven in Spanje opbouwen én een bed and breakfast runnen. Zwollenaren Paul en Monique vertrokken ruim een jaar geleden met hun…
Helemaal in het zuiden van Spanje, op 40 kilometer van Málaga, ligt Álora. Het stadje met 13.000 inwoners is de woonplaats van Paul ter Agter en Monique Duffhues en hun twee kinderen. De familie runt daar een bed & breakfast. “We hebben geen moment spijt gehad van ons vertrek uit Zwolle”, zegt Monique. “Ik denk dat we nooit meer terugkeren. Het zonnetje schijnt, het is heerlijk warm… Lekkerder dan het koude Nederland.”
Het had zo een aflevering van Ik Vertrek kunnen zijn. Zo fijn als het nu met de familie gaat, ging het in het begin nog niet. In januari 2020 emigreerde het Zwolse gezin van Stadshagen naar Álora om een oude finca (boerderij) te verbouwen tot bed and breakfast. Niet veel later brak de coronacrisis uit en kwam de bouw nagenoeg stil te liggen. Een voor hen helse zomer volgde. “We verdienen geen cent”, vertelde het stel. Die zomer daarop ging Vinca Viva La Vida alsnog een jaar later dan gepland open.
Met de familie gaat het nu goed, vertelt Monique Duffhues. “De zaken lopen allemaal heel goed, we zijn er echt heel erg blij mee. Ook met de meiden Jil en Fiene gaat het goed op school en wij komen steeds meer in contact met de Spanjaarden. We willen nooit meer terug.”
Tekst gaat verder onder de foto.
De oude finca knapte de familie over een periode van ruim twee jaar van top tot teen op. De Zwollenaren creëerden op het terrein drie b&b-kamers en een vakantiehuis voor zes personen. De familie verblijft sinds juni in een eigen huis op hetzelfde terrein, waar ze ook een nieuw zwembad aanlegden. “Het is heerlijk dat alles nu af is. We kregen begin november heel veel palmbomen, dus het terrein ziet er nu tropisch uit. Het enige dat nog moet gebeuren, is een buitenkeuken met barbecue. We hopen dat dat deze winter lukt.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
In de 2,5 jaar dat ze nu in Spanje verblijven, hebben ze volgens Monique veel geleerd. “In het begin wil je heel veel plannen. Maar hier in Spanje moet je dat niet teveel doen, want dat werkt niet. Door gewoon te beginnen en per keer te kijken hoe en wat, komt het allemaal goed.”
Door de Spaanse mentaliteit kwam hun werkplanning weleens in de knoei. “Voornamelijk tijdens het verbouwen”, vertelde Monique vorig jaar. “Je bent er nooit zeker van of de werkmensen komen op de afgesproken tijd en dag. Vanuit de Nederlandse cultuur zijn we gewend aan dat een afspraak een afspraak is. Dit geldt niet voor de Spanjaarden. Ze kunnen gerust enkele dagen later langskomen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
De Spaanse taal is voor Monique en Paul ook nog een dingetje. “De kinderen spreken de taal vloeiend. Ik wou dat wij dat ook kunnen. Echt diepgaande gesprekken voeren is nog weleens lastig. Maar we spreken wel veel mensen aan, bijvoorbeeld tijdens het voetballen van een van onze dochters.”
Ondanks dat zelfs de kamers van de B&B Spaanse namen hebben als El Chorro en Las Mellizas, kan de familie tegen gasten soms ook Nederlands praten. Sommige reizigers komen volgens Monique uit Zwolle. “Het zijn gasten die wij niet heel persoonlijk kennen, maar een beetje via-via. Bijvoorbeeld via mensen die wij dan weer kennen. Die hadden bijvoorbeeld eerdere artikelen gelezen bij indebuurt. Leuk dat we ons zo toch nog een beetje Zwols voelen.”
Ook van andere gasten krijgen ze positieve reacties op hun b&b, vertelt Monique. “Veel mensen laten vooral op Instagram weten hoe verrast ze zijn dat wij dit in een korte tijd hebben opgezet. Wel merken we dat we een bepaalde doelgroep aanspreken, vooral mensen tussen de 25 en 45 jaar. Ze zoeken vooral iets kleinschaligs en avontuurlijks. Instagram speelt daarin een belangrijke rol, want we krijgen veel boekingen via dat platform.”
Tijdens het hoogseizoen kregen ze ook veel gezinnen over de vloer. “Voornamelijk oudere gezinnen met tieners. Dat is ook leuk voor onze kinderen. Ze vinden dat heerlijk, samen een beetje spelen bij het zwembad.”
Tekst gaat verder onder de foto.
In tegenstelling tot een paar jaar geleden heeft de familie geen last meer van coronamaatregelen. “Het is hier weer heel normaal sinds begin dit jaar. Dat merk je ook aan alle evenementen, zoals carnaval. Dat maakten we voor het eerst echt mee. Spanjaarden houden van feestjes, dus we konden eindelijk dit jaar uitjes meepakken.”
Die feestjes smaken naar meer, net als het Spaanse leven. “Het Spaanse leven, dat iets meer relaxt is, is een heel positief iets. We zouden in Nederland ook meer moeten genieten.”
In onze gids
Populaire rubrieken