Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vincent (35) is vrijwilliger bij Bevrijdingsfestival Zwolle: ‘Het is één grote familie’

Door Melanie Borgman 30 april 2019

Over een paar dagen is het zover: dan vieren we met z’n allen de vrijheid tijdens het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Terwijl jij geniet van het feest, werken de vrijwilligers dag en nacht door om het evenement in goede banen te leiden. Zwollenaar Vincent Vogelaar is één van de vele vrijwilligers. ”Zodra 5 mei achter de rug is, ben ik alweer bezig met volgend jaar.”

De 35-jarige Vincent is coördinator Sponsor & Signing en heeft al ruim 21 jaar ervaring als vrijwilliger bij het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Hij behoort inmiddels tot het vaste meubilair, aldus de Zwollenaar. ”Ik zorg ervoor dat de bezoekers van het festival wegwijs worden gemaakt in eventuele nooduitgangen, de toiletten, en bars. Daarnaast regel ik de veiligheid en sponsoring, onder andere langs het hoofdpodium. Het is bikkelen, maar het geeft ook veel voldoening.”

”Het is machtig mooi werk”

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor het Zwolse evenement beginnen al vroeg in het jaar. ”In januari houden we vergaderingen en een maand voor het festival van start gaat maken we de planning voor de werkzaamheden”, zegt Vincent. Tijdens de opbouw worden er ruim 400 doeken opgehangen. ”Een flinke klus, maar dat doe ik niet alleen hoor. Met ongeveer vijftien andere personen ga ik aan de slag!” De Zwollenaar geniet met volle teugen van het werk. ”Onderdeel zijn van dit grote evenement is machtig mooi. Het team voelt dan ook als één grote familie waarbij je ieder jaar weer terugkomt. De mensen die hier rond 29 april al beginnen met opbouwen werken hier al jaren, want je moet wel gek genoeg zijn om er zo veel vrij voor te nemen.”

Opbouw Bevrijdingsfestival Zwolle | Foto: indebuurt Zwolle

Verandering door de jaren heen

In de jaren dat Vincent onderdeel is van het Bevrijdingsfestival in Zwolle heeft hij al veel verschillende momenten beleefd. Zo maakte de Zwollenaar de verhuizing van het evenement van de Turfmarkt naar Park de Wezenlanden mee en zag hij de veiligheidseisen door de jaren heen flink veranderen. ”Als een rups verschoof het festival naar het terrein waar het nu sinds 2005 gehouden wordt: Park de Wezenlanden dus”, zegt Vincent. ”De veiligheidseisen waren vroeger in ieder geval heel anders! Ruim vijftien jaar geleden stonden we nog op de lepels van een heftruck en klommen we zonder veiligheidstuigjes op grote hoogte naar boven. Dat kun je je nu écht niet meer voorstellen!”

”Ik heb nog nooit een optreden gezien”

Altijd gefocust

Tijdens het festival is de Zwollenaar continu aanwezig op het terrein. ”Een werkdag op het festival begint om 08:00 uur en eindigt meestal rond een uur of vier in de nacht.” Ondanks dat Vincent al 21 jaar werkzaam is als vrijwilliger heeft hij nog nóóit een optreden gezien. ”Op zo’n dag ben ik veel te druk en enorm gefocust. Samen met een team sta ik met klimgordels klaar om in welke toren of steiger dan ook te springen als er bijvoorbeeld een doek losraakt. Kunnen klimmen is daarom geen must, maar een eis!” Een drukke dag dus; pas later dringt het tot hem door wat voor werk hij verricht heeft. ”Als alles op z’n plek staat, de planning goed is verlopen en de bezoekers genieten van een mooie Bevrijdingsdag, maakt mij dat meer dan trots.”

Na het Bevrijdingsfestival

Rond middernacht, als het festival ten einde loopt, is het voor Vincent nog lang niet voorbij. ”De afbouw van het evenement duurt twee dagen, dus daar gaan we meteen mee aan de slag! Ook ben ik dan onbewust bezig voor volgend jaar. Ik kijk welke doeken er beschadigd zijn en welke opnieuw besteld moeten worden. Zodra de festiviteiten aankomende zondag achter de rug zijn, richt ik mij alweer op Bevrijdingsfestival 2020 in Zwolle.”

Lees meer over Bevrijdingsfestival 2019 in Zwolle

Bevrijdingsdag 2020

Bevrijdingsfestival 2019 Zwolle: Het volledige programma en meer

Jippie, zondag 5 mei 2019 is het weer Bevrijdingsdag! Zoals altijd kun je in Zwolle de vrijheid vier...
bevrijdingsfestival-zwolle-2019

Lang leve de vrijheid! Dit is de line-up van het Bevrijdingsfestival 2019 in Zwolle

We kunnen niet wachten: de 29ste editie van het Bevrijdingsfestival Zwolle komt er aan! Wat kun je v...

adv.