Theatermaakster Robin Kisjes: ‘Ik wil weten waar men zich boos over maakt’

Door Astrid Zijlstra 13 januari 2018

Robin Kisjes (26) maakt maatschappijkritisch theater met een komische, absurde twist. Alles wat je op het toneel ziet, is gebaseerd op feiten. Je kijkt eigenlijk naar een afspiegeling van de maatschappij, maar wegkijken is – in tegenstelling tot het echte leven – geen optie. De eerste voorstelling van Kisjes, ‘Met de botte zijde of smeuïg geschild’, is op 22 januari 2018 te zien in schouwburg Odeon. 

Robin studeerde een aantal jaar geleden af aan hogeschool ArtEZ in Zwolle. Hier volgde ze een opleiding tot theaterdocent. Tijdens deze opleiding merkte ze echter al gauw dat ze het regisseren en schrijven van scripts leuker vond dan het daadwerkelijke spelen. Ze volgde na haar opleiding daarom een aantal schrijfcursussen, bij onder anderen schrijfster en theatermaakster Gijsje Kooter. Inmiddels werkt ze al weer hard aan haar tweede stuk. 

De maatschappij op het toneel

In haar stukken probeert Robin altijd een reflectie van de maatschappij te laten zien, maar dan in een absurde, komische vorm. In het dagelijks leven zijn er tal van dingen die haar, net als vele anderen, bezighouden: de politiek, de media en het geloof zijn hier drie goede voorbeelden van. “Dat maatschappijkritische aspect is voor mij ontzettend belangrijk. Ik wil weten waar men zich boos over maakt en dat neem ik als vertrekpunt. Hierbij probeer ik wel altijd zaken van verschillende kanten te belichten. Helaas is dat niet altijd de oplossing: mensen willen vaak horen wat ze al eerder hebben gehoord. De rauwheid die in mijn stukken ontstaat vanwege deze polarisatie, probeer ik iets te verzachten met – soms absurde – humor. Tragedie en komedie staan bij mij in dienst van elkaar.”

Met de botte zijde of smeuïg geschild

Eind 2015 kreeg Robin vanuit het Nieuwe Makersplan Overijssel de opdracht om een voorstelling te maken. Geïnspireerd ging ze aan de slag en in het voorjaar van 2016 stond haar eerste eigen toneelstuk op papier. Tijdens het repetitieproces werd Robin af en toe ondersteund door Ko van den Bosch, die haar regietips gaf. Het stuk ging op het Zwolse Stadsfestival van 2016 in première.

‘Met de botte zijde of smeuïg geschild’ is een bijzonder komisch, absurdistisch stuk met een grote, onmisbare maatschappijkritische lading. Scènes volgen elkaar snel op tegen een minimalistisch, functioneel decor. Het stuk gaat over een vrouw die op het punt staat om haar kind op de wereld te zetten, maar te maken krijgt met maatschappelijke discussies die zorgen voor angst en oproer. De vraag waar het hele stuk om draait, luidt: kan ik mijn kind wel op een wereld zetten die zo onbegrijpelijk is geworden, waar angst de overhand krijgt, iedereen langs elkaar heen praat of zelfs onverstaanbaar lijkt te zijn? En, sterker nog, moet je dat nog wel willen? 

De cast van de voorstelling ‘Met de botte zijde of smeuïg geschild’

Wil je dit zien? 

Op 22 januari a.s. speelt de voorstelling ‘Met de botte zijde of smeuïg geschild’ eenmalig in schouwburg Odeon in Zwolle. Mocht je op 22 januari nou niet kunnen, dan kun je op 26 januari a.s. nog gaan kijken in theater de Stoomfabriek in Dalfsen. Voor meer informatie over de voorstelling, de cast en Robins gedachtegoed kun je terecht op de Facebookpagina en de website.

Zwolse theaters theaters

Op aanvraag

Blijmarkt 25 (Schouwburg Odeon), Zwolle

Bekijk meer:theaters