Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stephanie’s werk hangt in de Fundatie: ‘Ik hoop dat ik met Reckoner een boodschap kan overdragen’

Door Hilke Vos 20 juni 2017

Weer een Zwollenaar om trots op te zijn: het werk ‘Reckoner’ van kunstenares Stephanie Duijnisveld is te zien in Museum de Fundatie. Heel tof: haar schilderij is geselecteerd uit meer dan 3000 werken voor de zesde editie van de ZomerExpo. “Met Reckoner hoop ik een boodschap over te kunnen dragen”, zegt Stephanie met gepaste trots.

Schilderijen, tekeningen en installaties, en dan met vooral veel blauwtinten. Water is namelijk het thema van de zesde ZomerExpo-editie dat ruim 1900 kunstenaars inspireerde tot meer dan 3000 werken. Hieruit kozen 75 juryleden tijdens vijf voorrondes anoniem en individueel 254 waterwerken. Stephanie was één van de gelukkigen die werd uitgekozen door de jury en haar schilderij pronkt tot en met 20 augustus 2017 in het Zwolse museum tussen de andere ‘winnaars’.

De weg naar kunst

“Ik ben mijn hele leven al creatief bezig, maakte veel met mijn handen, maar wist niet goed wat ik daarmee kon doen”, vertelt Stephanie ons. “Ik ging rechten studeren, maar miste het creatieve aspect. Toen kwam ik in het onderwijs terecht en ging ik steeds meer nadenken over wat ik nou echt wilde.”

“Ik durf mijzelf nu eindelijk kunstenaar te noemen”

Een vriend die in de Hermitage in Amsterdam werkte gaf Stephanie een rondleiding en ze was meteen geïnspireerd. “Ik dacht: wat moet ik doen om hier ook terecht te komen. Ik schreef mij gelijk in voor een docentenopleiding aan de kunstacademie in Zwolle. Daarnaast lees ik veel over filosofie; de theorie helpt bij het maken van kunst. Ik durf mijzelf nu eindelijk kunstenaar te noemen.”

Inschrijving ZomerExpo

En toen kwam de ZomerExpo in beeld. “Dit jaar vond de tentoonstelling voor het eerst in Zwolle plaats. Een vriendin spoorde mij in februari aan mij hiervoor in te schrijven en dat heb ik – gelukkig – gedaan. Het schilderij Reckoner zat in mijn hoofd; het idee was er al. Toen ik hoorde dat het thema ‘water’ was, dacht ik: mijn werk is hier geschikt voor.”

reckoner-schilderij
Het schilderij Reckoner gaat over de ecologische crisis.

De betekenis

Wat betekent Reckoner eigenlijk? “Het is de titel van een nummer van Radiohead dat ik heel gaaf vind, en de videoclip past echt bij mijn schilderij.” Volgens Stephanie gaat haar werk over de ecologische crisis. Leg uit? “Je ziet water, rotsen, land en een woning op palen. Die palen zijn een soort bescherming tegen het water. Zie het als een metafoor voor de ecologische crisis: de woning is hoog afgebeeld, verheven boven alles en zó gedragen wij ons ook. De manier waarop wij leven veroorzaakt deze crisis.” Een kunstwerk met een flinke boodschap, dus.

What else?

De Zwolse kunstenares heeft eindelijk haar draai gevonden in de kunstsector en haar werk hangt in de Fundatie. What else? “Ik ben bijna klaar met mijn studie; mijn afstudeerwerk is – samen met het werk van andere afstudeerders van ArtEZ – van 5 tot en met 16 juli te zien in de Grote Kerk. Verder wil ik werken aan kunsteducatieve projecten en veel kunst maken in mijn eigen atelier.”

En dan… de grote droom: “Mijn werk tentoonstellen in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De ecologische crisis zal altijd de rode draad blijven in alles wat ik maak en die boodschap wil ik overdragen aan de rest van de wereld.”

Benieuwd naar het werk van Stephanie? Reckoner is t/m 20 augustus te bewonderen in Museum de Fundatie. Hier geldt trouwens: kijken, kijken en ook kopen (als je wilt), want ZomerExpo 2017 is een verkooptentoonstelling. 


Meer over Museum de Fundatie ontdekken?

Museum de Fundatie musea

Gesloten11:00 - 17:00

Blijmarkt 20, Zwolle

Bekijk meer:musea

adv.