Sanne (20) was depressief: ‘Achter zulke perfecte Instagramfoto’s schuilt soms meer dan je denkt’

Sanne Wijdenes
De post die Sanne plaatste om meer openheid over depressie te krijgen. Foto: Sanne Wijdenes.

Het is 11 juni 2021. Sanne (20) plaatst even geen ‘mooie’ foto op Instagram, maar een serieuze post. “Omdat Instagram vooral over de gelukkige momenten in het leven gaat, is hier iets minder moois”, begint ze haar post. Uitvoerig vertelt ze over haar depressie, maar ook hoe ze het het stigma rondom psychische aandoeningen wil wegnemen. “Je weet niet wat iemand meemaakt als je slechts naar iemands Instagram of uiterlijk kijkt.”

Sanne was zelf depressief en plaatste de foto toen het weer een stuk beter met haar ging. “Ik voelde me destijds al een stuk beter en had goede hulp gehad.” Toch merkte ze dat ze ook tijdens haar depressie nog bezig was met het maken van “mooie” foto’s voor Instagram. “Terwijl dat niet liet zien hoe ik me voelde. Zo kwam mijn Instagrampost tot stand. Waarom ben ik precies aan het doen wat zo gevaarlijk aan social media is?”

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

Verkeerd beeld

Sanne legt uit wat er volgens haar zo ongezond is aan social media. ”Mensen kunnen een verkeerd beeld krijgen van zo’n perfecte foto. Terwijl iedereen ook gewoon problemen heeft, lijkt dat op Instagram niet te bestaan. Het lijkt allemaal een blije bubbel.” Sommige meiden vroegen aan Sanne hoe ze ook zo mooi op foto’s konden staan. “Terwijl ik me eigenlijk helemaal niet zo fijn voelde. Toen dacht ik ook: wat ben ik nu aan het doen?”

Dat wilde Sanne niet meer. Ze plaatste een foto waarop ze haar verhaal over depressie deelt. En vooral: hoe onzichtbaar iemands mentale gezondheid is. De kunstwerken op de achtergrond in de foto hebben een reden. Het hielp Sanne om haar gevoelens op schilderijen tot uiting te brengen. “Ik ben veel bezig met kunst. Dit is een creatieve manier om mijn boodschap te delen. Maar ook schrijven en fotograferen hielp. Hoe ik me voelde en wat ik ervoer, schilderde ik.” Zo maakte ze bijvoorbeeld een vicieuze cirkel met handen, waarin Sanne als het ware uit haar cirkel komt. “Dus uit mijn slechte ritme die ik had.”

‘Mensen vertelden sneller hun problemen’

Na haar Instagrampost kreeg Sanne veel positieve reacties. “Het klinkt gek, maar veel mensen vertelden mij sneller hun problemen. Ze wisten dat ik zelf ook wat had meegemaakt en daar open over was.” Vooral de reacties op straat vond ze bijzonder. “Mensen die ik niet goed ken, spraken me aan en vertelden dat ze het een heel mooie post vinden. Er waren ook mensen met een verslaving die mij een bericht hebben gestuurd. Dat zij er ook bij stilstaan dat social media niet de realiteit is. Hoe perfect je leven of foto ook is, er schuilt soms meer achter dan dat het lijkt.”

Echt bang voor negatieve reacties op haar post was Sanne niet. “Het risico bestond dat ik er op afgerekend zou worden door mijn volgers. Toch is het voor mij belangrijker dat ik iemand heb kunnen inspireren dan honderd mensen mij gaan haten. Dan kan toch iemand zich beter voelen.”

Wachtlijsten voor psychische hulp

Sanne vindt dat we mentale gezondheidsproblemen bespreekbaarder moeten maken. Allereerst door een depressie hetzelfde te behandelen als fysieke pijn. “Want fysieke pijn wordt vaker herkend dan mentale pijn. Ook de politiek wil mensen met een depressie helpen, maar de wachtlijsten voor psychische hulp zijn ontiegelijk lang. Ik was een spoedgeval, maar sta nog steeds op een wachtlijst.”

Dat de wachtlijsten lang zijn, bleek onlangs ook uit een brief van staatssecretaris Blokhuis, waarin de wachttijden in de ggz werden genoemd. Een kleine 30.000 mensen met psychische klachten moeten langer wachten op hulp dan afgesproken. De gemiddelde wachttijd bij jongeren is bijna vijftien weken. Als het dan zo lang duurt, kan het volgens Sanne ook helpen om bij de huisarts aan te kloppen . “Je huisarts kan met alternatieven komen, zoals een praktijkondersteuner waar je eens per week een gesprek mee hebt. En wees eerlijk tegenover je familie en vrienden. Zij vinden het heel fijn als je er open bent. Als je depressief bent voelt het alsof je de enige bent die die last draagt, meer er zijn vaak meer mensen in je buurt die die last met je willen dragen.”

Likes verbergen

Speelt social media nog een rol om in de mentale gezondheid van jongeren? Sanne denkt van wel. “Ik vind het goed dat je op Instagram nu het aantal likes en de opmerkingen kan verbergen.” Ze hoopt dat Instagram deze functie standaard gaat invoeren. Sanne merkt dat haar jongere vrienden het soms lastig vinden als zij minder likes dan verwacht krijgen. “Dan vragen ze zich af wat er mis is met hen.”

Met Sanne gaat het nu goed. “Ik heb de hulp gekregen die ik nodig had. In het begin vond ik het lastig om open over mijn situatie te zijn, maar juist dóór er open te zijn, voel je je niet alleen. Je bent echt niet de enige, want er zijn zoveel meer mensen die dit hebben.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “Anne komt in actie voor stellen die niet zwanger kunnen worden: ‘Het taboe moet eraf’”

Anne komt in actie voor stellen die niet zwanger kunnen worden: ‘Het taboe moet eraf’

Anne Bootsma
Ga naar “Marlie en Jurre vinden na 45 bezichtigingen eindelijk een huis in Zwolle: ‘We konden het niet geloven’”

Marlie en Jurre vinden na 45 bezichtigingen eindelijk een huis in Zwolle: ‘We konden het niet geloven’

Marlie en Jurre
Ga naar “Van hippiecamper tot brandweerwagen: 7 x Zwollenaren met hun mooiste camper”

Van hippiecamper tot brandweerwagen: 7 x Zwollenaren met hun mooiste camper

In onze gids

Ga naar “Widaro”

Widaro

 • Luttekestraat 26 8011 LR Zwolle
 • Winkelen
 • 10:00 - 18:00

Nu geopend

Ga naar “Kaartje2go”

Kaartje2go

 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “De Lounge Interieur / Room108”

De Lounge Interieur / Room108

 • Anthony Fokkerstraat 3
 • Winkelen
 • 10:00 - 21:00
room-108-zwolle

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Briljante Duitse wijnen voor nog geen tientje!”

Briljante Duitse wijnen voor nog geen tientje!

 • Mondovino
 • Geldig t/m 30 september 2021
Ga naar “Gratis loopbaancoaching voor Zwollenaren”

Gratis loopbaancoaching voor Zwollenaren

 • Geldig t/m 19 september 2021
Yvonne-Sprick-loopbaancoach-en-eigenaar-Sprick-Coaching-Communicatie-fotograaf-Yara-Dragt
Ga naar “Nachtje weg* vanaf € 12,50”

Nachtje weg* vanaf € 12,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 19 september 2021
Ga naar “Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59”

Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Campina Langlekker literpakken van € 2,30 voor € 1,15”

Campina Langlekker literpakken van € 2,30 voor € 1,15

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 19 september 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor het parochiesecretariaat”

Medewerker voor het parochiesecretariaat

 • Thomas a Kempis parochie
 • Parttime
Ga naar “Wax & brow artist”

Wax & brow artist

 • Wax & Beauty
 • Parttime
Ga naar “Vacature UWV Uitkeringsdeskundige Zwolle”

Vacature UWV Uitkeringsdeskundige Zwolle

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantcontact medewerker”

Klantcontact medewerker

 • Adecco
 • Parttime
Ga naar “Coordinator Zwolle”

Coordinator Zwolle

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Informatie Dag voor Italiaans (en andere talen)”

Informatie Dag voor Italiaans (en andere talen)

 • 25 september 2021
Originallanguage