Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Public Expo: livemuziek, hapjes en heel veel Zwolse kunst

Door Mandy Veenstra 22 september 2017

Iedereen kent de bekende (meestal overleden kunstenaars wel), maar wist je dat we ook hele toffe hedendaagse Zwolse kunstenaars hebben? Kunstenaars die in het hier en nu leven én die je gewoon kunt ontmoeten. Waar? Nou gewoon hier in Zwolle bij Grand Café Public tijdens de tweemaandelijkse Public Expo-openingen.

Dennie Boxem is sinds januari de nieuwe organisator van de exposities in Grand Café Public en maakt er elke twee maanden weer een hele happening van met livemuziek, lekkere hapjes en nieuwe toffe kunstenaars uit Zwolle en omgeving. “Zelf heb ik hier ook een expositie gehad en toen ik hoorde dat ze wilden stoppen met de exposities dacht ik; ‘dat is superzonde, dat wil ik wel organiseren’”, vertelt Dennie.

public-expo-zwolle
Eén van de kunstwerken van Dennie zelf | Foto: Dennie Boxem

“Anders hang je het als kunstenaar alleen maar op, en vervolgens gebeurt er niks”

Maar Dennie heeft het wel iets grootser aangepakt door er elke twee maanden een hele opening omheen te bouwen. “Met zo’n feestelijke opening hebben kunstenaars ook de mogelijkheid om even met de mensen te kunnen babbelen. Anders hang je het als kunstenaar alleen maar op, en vervolgens gebeurt er niks. Nu heeft het een wat officiëler tintje. Wat dus erg leuk is voor de kunstenaars, maar het is ook superleuk voor de mensen, die worden nu ook meer betrokken”, vertelt hij met trots.

public-expo
Muziek, hapjes en mooie kunst tijdens één van de Public Expo’s | Foto: Public Expo

Zijn doel is om de hedendaagse kunstenaar uit Zwolle en omgeving te promoten. “Het is verschrikkelijk moeilijk voor kunstenaars. De meeste galeries gebruiken alleen overleden kunstenaars die bekend zijn. Iedereen kent die kunstenaar en dus is dit een stuk makkelijker voor ze, bij de hedendaagse kunstenaars moeten ze héél hard promoten”, laat Dennie weten.

Niet één maar twee

Tijdens de exposities genieten we niet van één, maar twee kunstenaars. “in plaats van één kunstenaar probeer ik altijd twee kunstenaars per expositie te krijgen die samen een verhaal aangaan.”
“Nu hangt er bijvoorbeeld Tosca van den Braak en Hans Mateboer. Ondanks de grote verschillen in stijl; driedimensionale wandornamenten van Tosca en grootse potloodtekeningen van Hans, komen hun kunstwerken ‘al groeiend’ tot stand. Zo zoek ik subtiele verschillen in stijl van de kunstenaars en dat is superleuk om te zien”.

toscka_van_den_braak_zwolle1
De evenwichtige wandornamenten van Tosca van den Braak | Foto: Public Expo

Twee opaatjes

De volgende expositie op 6 november belooft ook een topper te worden, volgens Dennie. “In november exposeert een tweeling van 73 jaar. Het zijn echt twee prachtige karakteristieke opaatjes met een baardje en een alpinopetje. Ze gaan altijd samen naar Frankrijk om schilderreizen te maken en impressionistische schilderijen te creëren. Echt heel vet!”

Public-expo-zwolle
De eeneiige 72-jarige kunstenaarstweeling | Foto: Public Expo

Nieuwsgierig?

Nu hadden we al eerder aangegeven dat Dennie ook een expositie heeft gehad bij Grand Café Public. En dat maakt je waarschijnlijk ook heel nieuwsgierig naar zijn werk. Komt dat even goed uit, want zaterdag 23 en zondag 24 september kun je bij hem binnengluren tijdens Kunstroute Overijssel. Vast een spoiler alert! Dennie heeft in zijn tuin een cobra van drie meter hoog staan met een nek helemaal opgezet als schutting, én dat helemaal in mozaïek. Vraag hem de kunstwerken van het lijf aankomend weekend aan de Palmenlaan 3.

public-expo-zwolle-
De muur bij Dennie thuis | Foto: Dennie Boxum

Public Expo is elke eerste maandag van de oneven maand bij Grand Café Public. De eerst volgende expositie is op maandag 6 november vanaf 17:00 uur. Tijdens de openingsavonden word je naast een selectie van kunstwerken, voorzien van een gratis borrelhapje, gezellige livemuziek en een leuke mogelijkheid om met de desbetreffende kunstenaar te spreken. Tevens biedt Grand Café Public 10% korting op alle maaltijden. Op de hoogte blijven van de komende exposities? Public Expo is hier te volgen via Facebook.


Meer over Ensemble – Gastro en Bar ontdekken?

Ensemble – Gastro en Bar cafés

Gesloten10:00 - 00:00

Blijmarkt 23, Zwolle

Bekijk meer:cafés

adv.