Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pluktuin, kas en nieuw terras: Stichting Focus bloeit en groeit

Door Hilke Vos 13 augustus 2019

Vijfentwintig jaar Stichting Focus. Althans, in 2020, want dan viert de stichting aan de Zerboltstraat in de Zwolse wijk Dieze-Oost haar jubileum. “Hopelijk is – in de basis – onze nieuwe buitenruimte tegen die tijd zo goed als af”, aldus teamleider Erik Brassien.

Stichting Focus zet zich in voor de verbetering van de positie van mensen die niet als vanzelfsprekend hun weg vinden in de maatschappij, met speciale aandacht voor psychiatrie. “We zijn een ondernemende stichting met allerlei projecten en activiteiten”, zegt Erik. “Op de achtergrond werken we voor en met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Maar aan de ‘voorkant’ zijn we er voor iedereen. Ook voor mensen uit de wijk, want we hebben tevens een wijkfunctie.”

Eetcafé

Zo zijn er speciale werkruimtes waar herstelcursussen en workshops worden gegeven (Focus op Herstel) voor bijvoorbeeld kwetsbare mensen en organisaties. Ook is er een winkel met tweedehands damesmode en een Eetcafé, waar je elke donderdag voor € 6,50 een driegangendiner kunt krijgen. “Er zitten hier vaak wel twintig tot veertig mensen te eten. Door mond-tot-mondreclame is het best druk, je moet echt wel reserveren”, meent Erik. De ruimte mag je ook particulier huren voor een feestje of vergadering. “Of kies voor private dining met catering, speciaal voor groepen tot zestien personen.”

Het Eetcafé. Foto | indebuurt Zwolle

Ateliers

Verder vind je bij Focus een heus Plantenasiel en een handvol ateliers, waar gemiddeld vier tot acht mensen per dagdeel bezig zijn met kunst. “Speciaal voor iedereen die op zoek is naar dagbesteding”, zegt Erik. “Dat kunnen dus mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn, maar ook wijkbewoners. In onze ateliers kan iedereen in zijn eigen tempo, zelfstandig of met begeleiding aan de slag.”

Buitenruimte opknappen

De komende tijd ligt de focus op de buitenruimte. Erik wijst naar de nieuwe buurttuin naast het pand van Focus, waar enkele vrijwilligers de boel grondig onder handen nemen. “Wat we hier verbouwen gaat straks naar het Eetcafé. In de toekomst kunnen ook wijkbewoners meehelpen en zo profiteren van de oogst.”

Verder komen er een kas en pluktuin bij, plus een nieuw terras met vuurplek en barbecue. Aan de achterzijde wordt een wadi aangelegd, een gebied dat bij veel neerslag onder water staat. “Als er geen water in staat kunnen kinderen erin spelen. Hopelijk is alles in de basis in het voorjaar van 2020 af.”

tegels
Straks komt hier een wadi en liggen er nieuwe tegels. Foto | indebuurt Zwolle

Duurzaamheid

Het doel van deze uitbreiding? “Een stukje dagbesteding; we bieden zo meer werkervaringsplekken aan, ook voor vrijwilligers”, legt Erik uit. “In het kader van duurzaamheid is deze buitenruimte tevens een mooi project. Je kunt hier zelf groenten kweken en oogsten en die straks verkopen in het Eetcafé.” Volgens de Zwollenaar snijdt het mes aan twee kanten. “We doen wat we zelf leuk vinden én we helpen mensen.”

In de zomer vinden allerlei toffe activiteiten plaats bij Stichting Focus, zoals een picknick voor alleenstaande ouders of een kunstmarkt. Klik hier voor het volledige overzicht.


Meer over Stichting Focus ontdekken?

Stichting Focus dierenverzorging

Zerboltstraat 63, Zwolle

Bekijk meer:dierenverzorging
plantenasielzwolle

Priscilla van het Zwolse Plantenasiel: ‘Iedere plant verdient een waardevol leven’

Wordt de zorg voor je orchidee teveel? Is je buxus ietwat verlept? Redders in nood Priscilla en Feik...
janycke en joke

Dikke mik tussen Joke (80) en Janycke (27): ‘Op de dag dat mijn man 10 jaar dood was nam ze bloemen mee’

Samen een wijntje drinken, keuvelen over de honden, af en toe een openhartig gesprek. De Zwolse Jany...

adv.