Niek en Steven uit Zwolle zoeken al jarenlang een draagmoeder: ‘Wanneer is het nou onze beurt?’

Foto: Dorens van der Werf

Niek (36) en Steven (30) Lá Mon-Kools zijn meer dan vijf jaar bij elkaar en twee jaar getrouwd. Samen met hun twee katten woont het stel in Zwolle. In het begin van de relatie werd hun kinderwens al snel duidelijk. “We willen heel graag een kind, maar lopen als homoseksueel stel tegen veel problemen aan”, vertelt Niek. Het koppel is op zoek naar een draagmoeder, maar door Nederlandse wetgeving gaat dat niet makkelijk. “In een paar jaar tijd zijn we nog geen stap verder gekomen.”

De kinderwens van Niek en Steven bestaat al jarenlang. “We hebben veel voorlichting gehad en online veel informatie opgezocht. Elke keer komen we erachter hoe gelimiteerd wij zijn in onze mogelijkheden.” De een na de ander raakt zwanger bij de vrienden van Niek en Steven. “Dat is natuurlijk heel fijn, maar het voelt dubbel: wanneer is het nou onze beurt?”

Wat zijn de mogelijkheden?

Niek en Steven hebben beperkte mogelijkheden. Ten eerste adoptie, maar dat is sinds kort niet meer mogelijk vanuit het buitenland. Pleegzorg zien Niek en Steven zichzelf niet doen: ze willen een kind van jongs af aan. Dan blijft draagmoederschap als enige  toegestane optie in Nederland over voor het stel. “We willen graag iets van onszelf terugzien in het kind.”

Die zoektocht gaat moeilijker dan verwacht. “Onze omgeving is heel positief, totdat we de vraag stellen: wil jij draagmoeder zijn voor ons? We vragen natuurlijk heel wat.” Niek en Steven hebben iedereen in hun directe omgeving al gevraagd of het een optie is. “Sommigen willen het wel heel graag, maar durven dit niet door verschillende omstandigheden.”

Geen database voor draagmoeders

Ook buiten hun kringen is het niet makkelijk om een draagmoeder te vinden. Je loopt in Nederland tegen veel regels en wetten aan. “Ik dacht dat ik gewoon ‘draagmoederbank Nederland’ kon zoeken op Google. Dat idee was te naïef. Er bestaan spermabanken en IVF-klinieken, maar er is geen enkele database waar draagmoeders of wensouders zich kunnen melden”, legt Niek uit.

De overheid is tegen commercieel draagmoederschap. Het is niet de bedoeling dat wensouders betalen voor zo’n proces. “De overheid is tegen het bevorderen van commercieel draagmoederschap. Het is zelfs verboden, dus een oproep plaatsen mag niet”, verklaart Steven.

Als het aan Niek lag kocht hij een paginagrote advertentie in de krant, maar dat mag niet. “Ik heb oprecht gekeken wat de straffen zijn. Ik ben bereid om een paar maanden in een cel te zitten, als we daardoor een draagmoeder vinden.”

Draagmoederschap in het buitenland

Door de huidige wetgeving kunnen Niek en Steven dus alleen in hun eigen netwerk naar een draagmoeder kijken. Het tweetal heeft ook naar mogelijkheden buiten de landgrenzen gekeken. “In het buitenland staat er ook een groot geldbedrag tegenover. In Europa is het überhaupt niet mogelijk om voor twee mannen een draagmoeder te vinden, dan moet je naar Colombia, Mexico of Amerika.” Niek en Steven hebben over die landen veel spookverhalen gehoord. “Sommige homomannen zitten vast in zo’n land. Ze komen dan het land niet uit, omdat er iets mis gaat bij de erkenning of de papieren van het kind.” Dat willen Niek en Steven zichzelf, maar zeker ook het kind, besparen.

Een extra tante

Niek en Steven zijn zich ervan bewust dat ze veel vragen wanneer iemand draagmoeder voor hen wordt. “De draagmoeder is er natuurlijk negen maanden intensief mee bezig en daarna blijf je verbonden aan elkaar.” Het stel ziet de draagmoeder niet als moeder, maar als een extra tante. “De draagmoeder hoeft niet actief aanwezig te zijn in het leven van het kind, maar we willen wel dat ons kind de mogelijkheid heeft om zijn of haar ‘moeder’ te leren kennen. We kunnen natuurlijk niet verhullen dat wij het kind niet samen hebben gemaakt”, lacht Niek.

Het onderwerp bespreekbaar maken

Mensen zijn volgens Niek en Steven niet op de hoogte van het probleem. “Vooral hier in de regio van Zwolle wordt er nog niet veel gesproken over hoe moeilijk het is om een draagmoeder te vinden. In het Westen komt het al wat meer voor.” Het is vooral onwetendheid, denkt het koppel. “De meeste mensen weten niet dat het traject via een draagmoeder slopend en zeer moeizaam is. Het is voor veel mensen ook een ver-van-je-bed-show. We hopen echt door ons verhaal te delen dat we het onderwerp bespreekbaar kunnen maken.”

Verandering in het beleid

Om invloed uit te oefenen op het beleid, gaat Niek een studie Bestuurskunde doen. Tijdens de Pride van Zwolle, die Niek organiseert, merkte hij dat er meer homokoppels zijn die moeite hebben om een draagmoeder te vinden. “Je hebt een ervaringsdeskundige nodig om het beleid aan te pakken.” Met een studie hoopt hij een mogelijke bijdrage te leveren aan wetswijzigingen en beleidsbepalingen voor het draagmoederschap in Nederland. “Misschien is het voor ons te laat, maar ik zou het fijn vinden als het voor de generatie na ons makkelijker zou gaan. Ik hoop dat wij het nog gaan meemaken.”

Stichting Meer dan Gewenst

Eerder dit jaar kreeg het eerste Nederlandse homostel een kind via een draagmoeder met eiceldonatie. Dit is volgens Stichting Meer dan Gewenst, een platform voor LHBT’ers met een kinderwens, een eerste stap om draagmoederschap bereikbaarder te maken in Nederland, meldt RTL Nieuws. Toch moet er volgens de stichting nog veel gebeuren om dit doel te halen, zoals openbare oproepen om een draagmoeder te vinden makkelijker maken.

Lees ook

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “Zwolse Merel (19) traint voor Olympisch goud: ‘Ik laat de beste versie van mezelf zien’”

Zwolse Merel (19) traint voor Olympisch goud: ‘Ik laat de beste versie van mezelf zien’

Ga naar “Zwolse Sam maakt modellen van toevallige voorbijgangers: ‘Vaak weten ze het zelf nog niet’”

Zwolse Sam maakt modellen van toevallige voorbijgangers: ‘Vaak weten ze het zelf nog niet’

Mooie Menzen
Ga naar “Kevin uit Zwolle is assistent-scheidsrechter in de Eredivisie: ‘Je wordt dit niet om populair te zijn’”

Kevin uit Zwolle is assistent-scheidsrechter in de Eredivisie: ‘Je wordt dit niet om populair te zijn’

In onze gids

Ga naar “Kaartje2go”

Kaartje2go

 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “Widaro”

Widaro

 • Luttekestraat 26 8011 LR Zwolle
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “De Lounge Interieur / Room108”

De Lounge Interieur / Room108

 • Anthony Fokkerstraat 3
 • Winkelen
 • Gesloten
room-108-zwolle

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Kennismakingskorting Ventoux wijn (gratis thuisbezorgd!)”

Kennismakingskorting Ventoux wijn (gratis thuisbezorgd!)

 • Mondovino
 • Geldig t/m 30 juni 2021
Mondovino

Topper

Ga naar “Damesblouses en -tops € 5,00”

Damesblouses en -tops € 5,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55”

Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55

 • Blokker
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Tulpenvaas € 17,50”

Tulpenvaas € 17,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49”

Hangmat Geknoopt van € 29,99 voor € 25,49

 • Xenos
 • Geldig t/m 9 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Horecaplein-medewerker”

Horecaplein-medewerker

 • SPAR City Zwolle
 • Fulltime/Parttime
spar-zwolle

Topper

Ga naar “Winkelmedewerker bij Dedoles Zwolle”

Winkelmedewerker bij Dedoles Zwolle

 • Dedoles Zwolle
 • Fulltime
Ga naar “Postsorteerder PostNL Zwolle”

Postsorteerder PostNL Zwolle

 • Manpower
 • Parttime
Ga naar “Glimlachende kassamedewerker (bijbaan)”

Glimlachende kassamedewerker (bijbaan)

 • SPAR City Zwolle
 • Parttime
spar-zwolle

Topper

Agenda

Ga naar “Meld je nu aan voor de theaterklassen van Theater de Makkers!”

Meld je nu aan voor de theaterklassen van Theater de Makkers!

 • Theater de Makkers
 • 2 september 2020
Ga naar “Gratis consult voor brugklassers”

Gratis consult voor brugklassers

 • 7 september 2020