Na jarenlange drugsverslaving heeft Zwolse Ruben z’n leven op de rit: ‘Het is het zo waard!’

Ruben Runhaar
Ruben Runhaar. Foto: StopSOS.


Ruben begon op zijn vijftiende drugs te gebruiken. Vaak op vrijdagmiddag na school en wanneer PEC Zwolle speelde. Het ging van kwaad tot erger en Ruben raakte verslaafd. Jarenlang. Tot hij 27 jaar was en de knop omdraaide. “Ik wil leven”, riep hij. Nu is de 34-jarige Zwollenaar al zeven jaar clean én zet hij zich in voor anderen.

“We gingen de stad in, wat drinken en daarna naar het voetbal. Mede door de voetbalwereld ben ik in een jaar tijd in aanraking gekomen met xtc”, zegt Ruben. Hij was vijftien toen hij voor het eerst in aanraking kwam met drugs. Want alcohol dronk hij al. Dat zag hij niet als een probleem, dat was
algemeen geaccepteerd. Maar het ging van kwaad tot erger: Ruben ging elk weekend ook pilletjes gebruiken. “Al m’n zorgen verdwenen, ik voelde me helemaal geweldig.”

‘Mislukt op school’

Zijn interesse in school verdween. Vooral omdat hij dan naar eigen zeggen niet hoefde te voelen dat hij ‘mislukt’ was op school. “Ik was bezig met voetbal, het hooligan-gebeuren en hangen op de straat”, vertelt Ruben. “Om dáár weer mee om te gaan, ben ik heel veel gaan blowen. Dat gebeurde elke dag doordeweeks.” Zo ging Ruben steeds meer drugs gebruiken, van alleen de weekenden naar de hele week.

Omdat Ruben nog zo jong was, stond hij er niet bij stil dat hij misschien verslaafd was. “Ik was jong, onbezonnen en dacht dat het wel goed kwam.” Maar op een gegeven moment gingen zijn vrienden ook coke gebruiken. Eerst moest hij er niks van hebben, maar toen ging Ruben ook meedoen. Het ging mis toen Ruben het nummer van een dealer in handen kreeg om zo cocaïne te bestellen. “Dat kost geld en daar werd ik heel onverschillig van. Heel erg egocentrisch. Drinken, blowen en pilletjes deed ik met anderen, maar coke gebruikte ik alleen. Dus dat was best wel triest”, zegt Ruben, die er achteraf om moet lachen.

Tekst gaat verder onder de foto.

grote-kerkplein
Het Grote Kerkplein, waar Ruben jarenlang woonde.

Hulp

Mensen uit zijn omgeving adviseerden Ruben om hulp te zoeken, zoals zijn ouders. “Toen ik van school werd afgetrapt, waren m’n ouders niet blij. Ze zeiden: Ga eens wat aan jezelf doen. Toen ging ik naar een psycholoog en psychiaters. Alles met ‘psy’ erin, dus ook psychopaten, zeg ik weleens voor de gein”, zegt Ruben. Ook kwam hij onder toezicht van jeugdzorg. “Dus ik kreeg uit allerlei hoeken hulp. Dat deed ik niet zozeer om te stoppen, maar om te zorgen dat mensen happy waren. Achteraf wachtte ik totdat ze niet meer op me letten, zodat ik weer kon gebruiken.”

‘Fuck it, ik wil leven’

Als Ruben 27 jaar is, zit hij al twaalf jaar aan de drugs. Maar dan gaat de knop om. Dat komt eerst door het overlijden van zijn moeder, nog voor zijn 27ste. “Ik kon toen ineens weer helder nadenken en kijken naar mezelf. Toen zag ik een vercrackt, uiteengevallen, zwaar onrustig en onzeker ventje staan dat zwaar verslaafd was.”

Even later overleed zijn buurvrouw, die een soort moeder voor hem was nadat z’n eigen moeder overleed. “Toen ging mijn gebruik dusdanig omhoog dat ik mezelf aan het vergiftigen was. Omdat ik door de coke niet kon slapen, ging ik pure alcohol drinken. Ik heb meerdere overdosissen gehad, maar ben altijd weer de volgende dag wakker geworden. Ik besefte toen: shit, dit gaat te ver. Ik word niet meer wakker ’s nachts. Dat was het moment van: fuck it, ik wil leven. Ik ben beter dan dit.”

Een vriend van Ruben, die na zo’n zelfde drugsverleden een nieuw leven had opgebouwd, schoot Ruben te hulp. Met de hulp van Rubens vader ging hij naar een privékliniek in Voorthuizen. “Het was echt een bevrijding. Ik wist dat ik dingen deed die ik niet wilde doen, maar ik kon mezelf niet helpen. Nu wist ik hoe dat kwam: ik was verslaafd.”

Kleine stapjes, lange afstanden

Ruben ging in therapie, waarbij het stukje bij beetje beter ging. In de kliniek kon hij zichzelf niet meer voor de gek houden. “Toen ik uit de kliniek kwam, was ik wel bang. Ik wilde wel weer in Zwolle wonen, maar ik was bang voor mijn oude impulsreacties. Dat het oude stemmetje zou terugkeren: ga lekker bij je oude vrienden zitten, het komt wel goed.”

Maar dat wilde Ruben niet meer. Hij ging daarom veel bekende mensen en plekken vermijden. “Sommige kameraden en plekken moest ik schrappen uit mijn leven. Sommigen kwamen nog langs voor een beoordeling”, grapt hij. Ook gaat hij nieuwe dingen leren, zoals drie keer eten op een dag. “Dat waren hele kleine overwinningen” vertelt Ruben. Verder zocht hij in zijn omgeving naar positiviteit: wat voor mensen zijn goed voor mij, wat vind ik mooi? “Zo ging ik nieuwe dingen proberen. En als dat me lukte, was ik trots. Met hele kleine stapjes kon ik hele lange afstanden afleggen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Ruben Runhaar
Ruben Runhaar. Foto: StopSOS.

Clean én een toekomst

Nu is Ruben zo’n zeven jaar clean. De inmiddels 34-jarige Zwollenaar heeft niet stilgezeten: hij volgde een zorgopleiding en liep stage in Ierland en Finland. Na zijn opleiding woonde hij drie jaar in Nieuw-Zeeland. “Vorig jaar kwam ik terug en nu is het hier even heftiger dan normaal, door corona. Maar ik ben bezig geweest met het opzetten van een zelfhulpgroep. Dat was door corona op z’n gat gaan liggen. Ik ga vanaf maart een herstelcoachopleiding doen, voor mensen die een recoverycoach nodig hebben door verslaving.”

Die hulp komt tegenwoordig ook van de gemeente Zwolle. Recent kwam in het nieuws dat de gemeente naar 750 coke-afnemers een sms heeft gestuurd. Daarin stond een link naar een website waar afnemers hulp kunnen zoeken. Een goed initiatief, vindt Ruben. “Het is natuurlijk de vraag of mensen daadwerkelijk hulp willen. Toen ik geen hulp wilde, had ik niks aan zo’n site. Maar als je wél wil herstellen, krijg je hoop dat het mogelijk is.” Ook de website StopSOS, waar Ruben zelf zijn levensverhaal deelt, draagt volgens hem daar aan bij. “Ik denk dat een hoopvolle boodschap voor herstel heel krachtig is.”

‘Hard werken, maar het is ’t waard’

Ook al moet Ruben nog steeds aan zichzelf werken, het gaat nu goed met hem. Ruben wil zich vooral inzetten voor anderen. Bijvoorbeeld voor zijn netwerk van Zwollenaren die momenteel kampen met verslaving. “Ieder ding wat ik kan doen om mensen hulp en hoop te bieden, doe ik.” En hij geniet weer van het meedoen aan de maatschappij, zoals-ie het zelf omschrijft. “Ik kan cadeautjes kopen voor mijn familie en ben gewoon heel blij dat ik rust in m’n hoofd heb. Het is hard werken, maar het is ’t zo waard. Dat gun ik echt iedereen.”

Meer weten over Rubens verhaal of heb je zelf hulp nodig? Check dan StopSOS.nl.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “Tessa (19) maakt een podcast over het studentenleven in Zwolle: ‘Mijn ouders luisteren ook mee’”

Tessa (19) maakt een podcast over het studentenleven in Zwolle: ‘Mijn ouders luisteren ook mee’

Ga naar “Doneeractie voor knieoperatie van schoenmaker Eddie: ‘Ik kan de zaak niet dichtgooien’”

Doneeractie voor knieoperatie van schoenmaker Eddie: ‘Ik kan de zaak niet dichtgooien’

Schoenmaker Eddie
Ga naar “Zwolse Kyra (22) wil af van ‘perfecte’ foto’s: ‘Mijn buik is normaal’”

Zwolse Kyra (22) wil af van ‘perfecte’ foto’s: ‘Mijn buik is normaal’

Kyra

In onze gids

Ga naar “Kaartje2go”

Kaartje2go

 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “Tuinmeubelland Dronten”

Tuinmeubelland Dronten

 • De Donge 2
 • Tuincentra
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Widaro”

Widaro

 • Luttekestraat 26 8011 LR Zwolle
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00”

Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Vans sneakers van € 65 voor € 45”

Vans sneakers van € 65 voor € 45

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker optiek winkel Zwolle”

Medewerker optiek winkel Zwolle

 • Recruit A Student Personeelsdiensten
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Servicedesk”

Medewerker Servicedesk

 • Timing Uitzendteam
 • Parttime
Ga naar “Productiemedewerker ochtenddienst”

Productiemedewerker ochtenddienst

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Commercieel medewerker secretariaat”

Commercieel medewerker secretariaat

 • WOODselect
 • Fulltime
Ga naar “EHBO-medewerkers Nederlandse Rode Kruis”

EHBO-medewerkers Nederlandse Rode Kruis

 • EP92 voor Werk
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Meld je nu aan voor de theaterklassen van Theater de Makkers!”

Meld je nu aan voor de theaterklassen van Theater de Makkers!

 • Theater de Makkers
 • 2 september 2020
Ga naar “Gratis consult voor brugklassers”

Gratis consult voor brugklassers

 • 7 september 2020