In deze verscholen kelder worden de beroemde Zwolse Balletjes gemaakt: ‘Youp van ’t Hek is fan’
Je zou het misschien niet verwachten, maar in de kelder ónder het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein worden de…
Je hebt ze vast weleens gespot: de fietstaxi’s in de binnenstad. Arjan Kok (65) is de bedenker van de taxi en fietst al 13 jaar met mensen door Zwolle. “Het is niet alleen voor toeristen, ook Zwollenaren kunnen mee.”
De route start bij het Zwolse Balletjeshuis. Een plek die vroeger een kruidenierszaak was. De hele sfeer hangt er nog: de toonbank, weegschaal en koffiemolen. Alles is intact. “Nog steeds worden er één keer in de week Zwolse balletjes gemaakt in de kelder van het pand. Gedoogd, want arbo-technisch is het eigenlijk onverantwoord.”
Enthousiast begint Arjan zijn verhaal. Het is duidelijk dat hij de afgelopen jaren veel kennis heeft opgedaan over de stad en het leuk vindt om erover te vertellen. En niet alleen aan toeristen, ook Zwollenaren kunnen met hem mee. “Soms leer ik ook nog nieuwe dingen van mensen uit Zwolle die bij mij achterin stappen.”
Dertien jaar geleden stapte Arjan voor het eerst op de fietstaxi. “Ik werk al 25 jaar zelfstandig. Ik gaf eerst trainingen en adviezen en deed interim werk. Toen ik zo’n veertien jaar geleden scheidde, had ik een dochter van drie jaar. Interim werk in combinatie met co-ouderschap was daardoor niet zo handig. Daarom wilde ik wat anders doen.
Ik had dit soort fietsen wel eens gezien in het buitenland. Daar heb je natuurlijk die riksja’s. Ik dacht: waarom niet in Zwolle? Duurzaam, en voor mij lekker buiten en sportief. Ik schafte een paar fietsen aan en ben gewoon begonnen.”
Tekst gaat verder onder de video.
Ondanks dat je de stad misschien lijkt te kennen, zit er volgens Arjan veel verborgen historie verstopt in de Zwolse straten. Zo krijgt het steegje tussen het gemeentehuis en de Grote Markt opeens een heel bijzonder verhaal. “De gevangenen moesten vanuit de gevangenis onder het stadhuis, door het steegje naar de Grote Markt lopen, waar ze opgehangen werden. Dan werd het natuurlijk spannend. Vandaar dat de steeg de naam de Korteademhalingssteeg heeft gekregen”, vertelt Arjan.
Inmiddels doet Arjan het fietsen niet meer alleen. “Ik werk veel met Wajongers, dus ben in de loop van de tijd een sociale werkplek geworden. Daarnaast rijden er veel vrijwilligers mee. Grotendeels doen we de rondtoer van een uur, maar daarnaast fietsen we ook voor feestjes en partijtjes en organiseren een smaakroute die stopt bij allerlei ambachtelijke winkels.
Wat ik heel bijzonder vind is dat we ook een rolstoelfiets hebben. Daarmee ga ik langs verzorgingstehuizen en neem ik mensen mee voor een rondje. Ze komen dan net wat verder en we kunnen langs plekken gaan die iets voor ze betekenen.”
De route gaat verder rondom de stad: langs onder andere het Museumkwartier, het Rode Torenplein, Theater de Spiegel en de Sassenpoort, om uiteindelijk terug te keren bij Het Zwolse Balletjeshuis. Einde van het taxiritje dus, hoewel Arjan vindt dat hij niet in een echte taxi rijdt. “De fietstaxi is inmiddels een begrip geworden in Zwolle, maar ik ben niet echt een taxi. Ik zie het meer als een koetsje waar je koninklijk in wordt rondgereden, terwijl je geniet van de omgeving en de verhalen.”
Ook een keer mee? Een rondrit van een uur kost 20 euro per persoon. Voor meer informatie kun je kijken op fietsjoe.nl.
In onze gids
Populaire rubrieken