Melanie en Niek maakten stripboek over mantelzorg in de laatste levensfase

NiekenMelanieindebuurt
Niek en Melanie. Foto | Melanie Kranenburg

Net afgestudeerd als striptekenaar en meteen al een boek uitbrengen. Zwollenaren Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen maakten – in samenwerking met onderzoeker Maaike Haan en het Radboudumc – een graphic novel over zorgen voor een naaste wanneer deze ernstig ziek is. Dit project combineert onderzoek en kunst. Via het stripboek wordt geprobeerd mantelzorg meer zichtbaar en bespreekbaar maken. 

Waarom kozen jullie voor dit thema?

“Wij hebben niet echt voor dit thema gekozen. Althans, het Radboudumc kwam naar ArtEZ met de vraag of studenten Comic Design misschien interesse zouden hebben om mee te werken aan een graphic novel over palliatieve zorg, als afstudeerproject. Wij, Niek en ik, waren allebei meteen geïnteresseerd. We vinden het een nuttig en mooi onderwerp. Iedere student van ons jaar moest toen, ik denk zo’n 2,5 jaar geleden, een pitch voorbereiden waarom hij/zij geschikt zou zijn voor dit project. Niek en ik kwamen daarin het sterkst naar voren, dus we mochten het boek met z’n tweeën gaan maken. We tekenden allebei onze eigen verhaallijn. Deze verhalen wisselen elkaar af, maar lopen ook evenwijdig aan elkaar. Het was in eerste instantie ook niet de bedoeling dat het boek uitgegeven zou worden, maar we hebben samen de Vlaamse uitgeverij Oogachtend benaderd en die was meteen geïnteresseerd.”

Hoe kwamen jullie aan inspiratie?

“We werkten nauw samen met onderzoekster Maaike Haan. Zij heeft veel interviews afgenomen bij mantelzorgers en patiënten. Met al dat interviewmateriaal konden wij als tekenaars aan de slag. Daarnaast gingen we soms ook mee met Maaike naar het ziekenhuis om te praten met de oncoloog of huisarts, naar een patiënt thuis of naar het Longcentrum.”

Waar gaat het verhaal over?

“Je volgt afwisselend Geert, die zorgt voor zijn vrouw met uitgezaaide kanker, en Eva, die zorgt voor haar haar vader met COPD. De verhalen van Geert en Eva geven een idee van hoe het kan zijn om te zorgen voor iemand in de laatste levensfase. Hoe ingewikkeld en confronterend het soms kan zijn, hoeveel druk het kan geven om voor de laatste keer het goede te doen voor de ander – maar ook hoe liefdevol, mooi en dankbaar dit zorgen kan zijn.”

Was het zwaar om te doen?

“Ja, soms wel. Vooral als je direct met mantelzorgers, patiënten of mensen uit het desbetreffende werkveld te maken kreeg. Hun verhalen en emoties doen wat met je. Je neemt het ook altijd mee naar huis, je kunt het niet even uitzetten. Dat was soms wel lastig. Maar toen we echt begonnen aan het tekenproces werd het wel makkelijker. Vooral het onderzoek voorafgaand aan het tekenen was pittig, emotioneel gezien.”

Het eerste boek is uitgegeven, wat nu?

“We zijn afgelopen schooljaar afgestudeerd aan ArtEZ Zwolle (opleiding Comic Design). Het boek, genaamd Naasten, is pas sinds eind september officieel verkrijgbaar, dus we zijn nu nog vooral daarmee bezig. Denk aan boekpresentaties, signeersessies en andere evenementen (stripfestivals, boekenbeurzen). We hopen een vervolgboek te kunnen maken en verder zijn we bezig met het opzetten van onze eigen onderneming als tekenaar. We blijven zeker veel samenwerken.”

Heeft het stripboek jullie iets gebracht?

“Ons netwerk is zeker vergroot en we hebben ook diverse opdrachten waar we mee bezig zijn. We hebben ook ideeën om projecten aan te gaan met de stad Zwolle; hopelijk kunnen we daar binnenkort iets concreets over zeggen. Het is een hele goede manier geweest om onszelf in de markt/scene te zetten als (strip)tekenaar. We zijn in ieder geval erg trots op wat we tot nu toe bereikt hebben en we hopen dat het mensen steun kan bieden.”

Het boek ‘Naasten’ bestel je online én is te koop bij Waanders in Zwolle. Op 23 november vanaf 14.30 uur vindt daar tevens een signeersessie plaats. Bekijk hier alvast een preview van een aantal pagina’s uit het boek.

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje”

‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje

Ga naar “Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’”

Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’

bordspelbros Zwolle
Ga naar “Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’”

Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’

voedselbos zwolle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “LED-lichtgordijn € 9,99”

LED-lichtgordijn € 9,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 26 december 2022
Ga naar “Magic Village ledkerstboompjes voor € 3,99”

Magic Village ledkerstboompjes voor € 3,99

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “AH Rundergehakt 300 gram van € 7,38 voor € 6”

AH Rundergehakt 300 gram van € 7,38 voor € 6

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Consulent mens en werk”

Consulent mens en werk

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.”

Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.

 • Effectus-HR namens Woningstichting Openbaar Belang
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Planner”

Planner

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Bakwagenchauffeur €2650,- per maand”

Bakwagenchauffeur €2650,- per maand

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Zwolle”

Kerstmarkt in Zwolle

 • T/m 23 dec
kerstmarkt Zwollekerstmarkt Zwolle
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Midwinter Spooktocht”

Midwinter Spooktocht

 • Van 17 dec t/m 18 dec
Midwinter spooktochtMidwinter spooktocht
Ga naar “Swolsche lichtjestocht”

Swolsche lichtjestocht

 • 11 december 2022
fietslichtjestocht
Ga naar “Fraterhuis Talks”

Fraterhuis Talks

 • T/m 7 dec