Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kees is manager van het Refter ‘Opeens weer 10 uur op je benen staan, dat voel je wel hoor!’

Door MichellevdMolen 2 juni 2020

Gisteren was het dan zover – de versoepelingen van de coronamaatregelen zijn van start gegaan. We mogen het terras weer op! Hoe Kees, operationeel manager van stadscafé en restaurant Het Refter, de opening van de horeca vierde? Op het terras natuurlijk! “Gewoon met een biertje, dat was wel lekker ja!”

Kees is verantwoordelijk voor het maken van de roosters, het doen van de bestellingen en het aansturen van het personeel. “Ik zorg ervoor dat het bedrijf zeven dagen in de week draait. Een soort helikopterview, dat moet je hebben. Ook sta ik nog regelmatig achter de bar, als ik even moet bijspringen.” Hij is er al bij vanaf de opening in oktober 2016. “Ik ben begonnen als barman, maar ik bleek iemand die goed overzicht houdt en het team goed kan aansturen. Na een jaartje was ik assistent-bedrijfsleider en vanuit daar ben ik doorgegroeid tot manager.” Een baan met veel verantwoordelijkheid – en dat vindt Kees niet altijd even leuk: “Je hebt niet alles in de hand natuurlijk. Maar in het algemeen is het een hele leuke baan!”

Tekst gaat verder onder de foto

het-refter
Foto: Facebook Het Refter (oude situatie)

Onderhoudsbeurt

En toen kwam de coronacrisis. “De horeca ging dicht, ja. Dat namen we natuurlijk wel serieus, maar we dachten ook ‘twee of drie weekjes en dan moet het wel weer goed zijn’.” Al snel werd het duidelijk dat het om twee maanden ging. “Dan moet je opeens bepalen wie er in dienst blijft en wie niet. Gelukkig zijn daar een aantal systemen voor.” De mensen met het vaste contract konden blijven, maar van een aantal medewerkers namen ze voor onbepaalde tijd afscheid. “De contracten werden tijdelijk stopgezet, maar zodra we weer open mochten kregen deze medewerkers de kans om terug te komen. Daar is gelukkig ook gebruik van gemaakt.”

Net als fietsen

Voor de blijvers werd het verven, dweilen en poetsen. “We konden niet thuisbezorgen, dus we hebben de zaak opgeknapt. Een grote onderhoudsbeurt! Dat vergt een heel ander soort inspanning. We werkten van 11.00 uur tot 17.00 – en niet tot kwart over 5, zoals je dat in de horeca gewend bent.” Hoe Kees zich voelde gisteren, nadat de eerste dag erop zat? “Vermoeid, maar voldaan. Het oppakken van de werkzaamheden is geen probleem, dat is net als bij fietsen. Je verleert het niet. Maar – dat merkte ik echt aan mijzelf – fysiek gezien is het wel een uitdaging. Als je na twee maanden opeens weer 10 uur lang op je benen staat – en niet eens heel hard werkt, want zo druk was het niet – dat voel je hoor! Het voelde als een echte vrijdag. De dag waarop we iets minder fit zijn met z’n allen, haha! Het bedrijf leeft weer. De gasten zijn blij en iedereen kan gewoon weer aan het werk, dat voelt fijn.”

Tekst gaat verder onder de foto

Kees het Refter
Foto | Het Refter

Sfeermaker

Wel heeft de functie van Kees – met al die richtlijnen – een andere invulling gekregen. “Je zult mij de komende weken niet meer achter de bar vinden. De drukte valt nog mee, maar ik moet het overzicht houden. Kijken of alle maatregelen worden nageleefd, zowel bij de gasten als bij het personeel.” Een soort handhaver, aldus Kees zelf. “Als er een paar biertjes in zitten, doen mensen toch sneller waar ze zelf zin in hebben. Dat hadden we ook wel verwacht. Vooral ’s avonds moest ik er bovenop zitten. Maar na een vriendelijke herinnering is dat al snel weer opgelost. Er is maar een enkeling die roept: ‘Wat kunnen mij die coronaregels nou schelen!'”

Ook het personeel moet eraan wennen. “Als het iets drukker wordt, ga je al snel in de modus ‘werken, werken werken’. Dat gaat heel natuurlijk. Dus ook hen moet ik eraan herinneren dat de gasten bij het inchecken wel naar hun gezondheid moeten worden gevraagd. Maar naast al die regels ben ik er ook om de sfeer te bewaken. Voor zowel het personeel als de gasten. Als ik mensen op het terras zie en denk: die hebben even behoefte aan een praatje, dan neem ik daar ook de tijd voor.”

‘Doe mij maar een biertje!’

Daar was dan de dag van de grote opening – 1 juni – maar storm liep het niet. “Er liepen om 12.00 uur wel een hoop mensen over straat, maar je zag ze kijken ‘mag het of mag het niet’. Ik was zelf ook aan het werk en heb de mensen op straat maar gewoon aangesproken. ‘De horeca is geopend!’ Die mensen kwamen ook mee, de rest volgde vanzelf. Het terras heeft denk ik voor 70 à 80 procent vol gezeten. Er was geen stormloop op het terras, geen chaos of mensen die vochten om een plekje.”

Tekst gaat verder onder de foto

terras Refter
Foto | Facebook Het Refter

Of hij dat dan wel had verwacht? “Ja, eigenlijk wel. Je weet van tevoren niet wat de mensen willen. Zij hebben natuurlijk ook twee maanden niet op een terrasje kunnen zitten of een tapbiertje kunnen drinken. De meeste gasten bestonden uit stelletjes. En de vaste gasten, die normaal gesproken 2 à 3 keer per week bij ons langskomen. Dat was gelijk: ‘Fijn dat je weer open bent, doe mij maar een biertje! Het gebruikelijke? Ja, het gebruikelijke!’ Daar is niet heel veel veranderd.”

Nieuw begin

Een grande opening, daar deed Het Refter niet aan. Maar de eerste dag werd achteraf natuurlijk wél even gevierd. “De medewerkers die niet tot het einde door hoefden zijn lekker zelf op het terras gaan zitten. Ikzelf ook. Gewoon met een biertje, dat was wel lekker ja!” Toch heeft Kees een dubbel gevoel. Hij is blij dat alles weer open is, maar de zorgen voor de toekomst zijn nog niet helemaal weg. “We proberen in de maand juni zoveel mogelijk omzet te draaien en hopen dat er in juli grote versoepelingen plaatsvinden. Dat we binnen een aantal maanden weer zonder beperkingen mogen werken.” Waar hij het meest bang voor is? “Dat dit het nieuwe normaal wordt. Dat zal leiden tot het sluiten van een aantal horecazaken. Of wij dat ook zijn, kan ik nu nog niet zeggen. Er is in ieder geval weer een begin!”

Handige info

Het terras van Het Refter werkt zonder reserveringen. Twee personen aan een tafeltje, of vier mensen uit één huishouden. Bij aankomst wordt er gevraagd naar je gezondheid. Binnen is reserveren noodzakelijk. Ze werken met tijdssloten: je hebt twee uur de tijd om te komen lunchen of borrelen, daarna vervalt je reservering.


Meer over Het Refter ontdekken?

Het Refter cafés

Gesloten11:00 - 01:00

Bethlehemkerkplein 35a, Zwolle

Bekijk meer:cafés

 

adv.