Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Initiatiefnemer Niek lá Mon klaar voor Zwolle Pride: ‘Het feest van de liefde vieren we samen!’

Door Melanie Borgman 27 augustus 2019

Het aftellen is begonnen! Deze week barst de allereerste editie van Zwolle Pride los in onze Hanzestad. Het vierdaagse spektakel gaat volgens initiatiefnemer Niek lá Mon en burgaymeester Gina Maria een groots en kleurrijk, maar vooral liefdevol evenement worden. “De boodschap gaat veel verder dan alleen het feest!”

Ruim twee jaar heeft Niek, de organisator van Zwolle Pride, ervoor gestreden: een Zwols evenement om diversiteit op de kaart te zetten, met in het bijzonder aandacht voor de LHBTI-gemeenschap. Na een enorme voorbereiding met bloed, zweet en tranen kleurt Zwolle dit weekend eindelijk knalroze!

Regenboogprovincie

Vier dagen lang staat de stad in het teken van diversiteit, acceptatie en emancipatie. Dat Zwolle een Pride nodig had, was volgens Niek meer dan duidelijk. ”Tegenwoordig hebben veel steden een Pride en ieder met een eigen invulling. Ondanks dat Overijssel een regenboogprovincie is en Zwolle een regenboogstad, vond ik dat dit zichtbaarder moest worden. Vooral in deze regio moeten LHBTI’ers nog veel doorstaan. Acceptatie begint dan ook bij zichtbaarheid.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Foto ter illustratie | Foto: Unsplash

Ook Gina Maria, de allereerste burgaymeester van Nederland, vindt dat er in de regio nog veel overwonnen moet worden als het gaat om tolerantie. ”Achter gesloten deuren is het nog niet ‘normaal’ en daarom is Zwolle Pride zo belangrijk. Sta er bij stil dat iedereen gelijk is en dat we moeten bijdragen aan diversiteit.”

Meer dan een feest

Tijdens het vierdaagse evenement is er van alles te beleven in de stad. Zo is er een heuse Stilettorun in de Diezerstraat, een Urban Bootcamp en een Roze Bingo in verzorging-en verpleeghuizen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteedt aan educatie, voorlichting en kunst. ”De boodschap gaat verder dan alleen een feest”, legt Niek uit. ”Zo wordt er bijvoorbeeld een voorleesuurtje gehouden in de Grote Kerk, speciaal voor kinderen. Miss Meggie leest daar het sprookje voor over Prins Henry die gaat trouwen, maar met wie? Op deze manier is Zwolle Pride een feest voor iedereen en maken we duidelijk waar het allemaal écht om draait.”

Feest van de liefde

Met de laatste dagen in zicht is Niek – samen met het team – druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Het hoogtepunt van het spektakel? De Pride Parade door de binnenstad van Zwolle. ”We willen de parade laagdrempelig houden en ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen. Roze ouderen op hun scootmobiel of kinderen op een fleurig fietsje? Doe gezellig mee! De parade noemen we niet voor niets de Pride Parade, omdat diversiteit verder reikt dan de LHBTI-gemeenschap”, legt de Zwollenaar uit. ”En hoe Niek het altijd zo mooi zegt: het is het feest van de liefde en dat vieren we samen”, voegt Gina er aan toe.

‘Het is mijn kindje geworden’

Ondanks dat Niek goed voorbereid is, komt het nu allemaal wel erg dichtbij. ”Ik ben zo’n twee jaar bezig geweest om het feest werkelijkheid te laten worden en nu is het bijna zover! Het is dan ook echt mijn kindje geworden”, zegt de gepassioneerde initiatiefnemer. ”Onze energie zit zo hoog en de adrenaline is bij iedereen voelbaar”, vertelt Gina. ”Ook bij de mensen om ons heen, hoor. De eerste etalages zijn zelfs al versierd! Dat overweldigende gevoel is zó mooi. Dat is niet uit te leggen.”

‘We did it!’

Waar de organisator zelf te vinden is tijdens het spektakel? Het liefst overal! ”Waar ik heel graag bij wil zijn is de Miss Verkiezing en de Pride Parade, maar op zaterdag cross ik gewoon de hele stad door en ben ik overal en nergens te vinden. Ik hoop dat ik zondagavond met een voldaan gevoel terug kan kijken op de allereerste Zwolle Pride en trots kan zeggen: We dit it!”

De allereerste editie van Zwolle Pride vindt plaats op verschillende locatie in de stad van donderdag 29 augustus tot en met zondag 1 september. 

Meer lezen de Pride Parade en het volledige programma?

Wij zijn op zoek naar Zwollenaren (of niet-Zwollenaren) die zich gaan uitdossen voor de Pride Parade

Een kleurrijk spektakel met een duidelijke boodschap: over twee weken staat onze stad in het teken v...

Zwolle Pride 2019: dit is het programma

Een kleurrijk spektakel met een duidelijke boodschap. Van donderdag 29 augustus tot en met zondag 1 ...
pride meisje

Anne wil zichtbaar zijn tijdens Zwolle Pride: ‘Mijn geaardheid voelt soms als een geheim dat ik meedraag’

Een kleurrijk spektakel met een duidelijke boodschap: volgende week staat onze stad in het teken van...

adv.