Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geluksmakelaar Kosterman wint hoofdprijs: ‘Ik heb een eigen hoofdstuk in een boek gekregen’

Door Hilke Vos 17 september 2019

Voor een portie geluk ga je naar de Primera-gemakswinkel van John Kosterman, oftewel de ‘geluksmakelaar’ van Zwolle. Al jaar en dag verkoopt hij talloze winnende loten en het vertrouwen in zijn zaak lijkt onbegrensd. Recentelijk is de Zwollenaar zelfs opgenomen in een boek over de geschiedenis van de Staatsloterij. “Een bekroning op mijn werk.”

Een ‘gemakswinkel’ sinds 1964, opgericht door de ouders van John. Zelf kwam hij op zijn negentiende in de zaak werken om uiteindelijk al gauw de boel te runnen met zijn vrouw Michèle. “Om gezondheidsredenen van mijn vader moest ik wel”, zegt John. “Ik werd echt voor de leeuwen geworpen.”

Grootste verkooppunt

Nu, achtendertig jaar later, staat John nog steeds aan het roer van zijn eigen Primera. Een populair filiaal – sinds lange tijd ook het grootste verkooppunt in het land, omdat de afgelopen jaren veel hoge prijzen vielen op loten die bij hem waren gekocht. “Een paar keer de jackpot, een paar keer een half miljoen, een keer vijftien miljoen, een hoop tonnen. Vandaar dat ik de geluksmakelaar ben”, legt John uit.

“Ik ben zelfs best vaak op televisie verschenen”

Deze naam bedacht hij tijdens een presentatie van de Staatsloterij in Apeldoorn waar hij samen met collega’s was. “Er werd verteld dat wij eigenlijk makelaars in geluk zijn. Ik heb Geluksmakelaar toen voor de Benelux officieel laten registreren. Ik heb dus patent op deze naam.”

Rijen met Oudjaarsdag

Het idee ontstond toen destijds in de zaak van zijn vader iemand een groot geldbedrag won. “Meteen werd het drukker. Toen ik later de winkel overnam wilde ik dit ‘uitbuiten’.” En met succes, want vooral tijdens Oudjaarsdag staan er dikke rijen voor de deur. “Mensen komen overal vandaan. Ik kreeg zelfs ooit een bestelling uit Canada. De cheque werd gewoon meegestuurd.”

Faxen

Om de verkoop van loten te stimuleren zocht en zoekt de tabakshandelaar media-aandacht. “Ik bedenk regelmatig acties rondom de trekking van de Staatsloterij. Vroeger nog via een fax: de prijs op een A-viertje tikken en naar de Telegraaf sturen.” Nu houdt hij trouw de prijzenlijst op zijn website bij en zijn naamsbekendheid doet de rest. “Bij de vijftien miljoen werd ik door alle tv-stations gebeld. Ik ben best vaak op televisie verschenen.”

prijzen
Foto | Geluksmakelaar.nl

Toch is een recente publicatie in het boek ‘Een beter lot, Staatsloterij vanaf 1726’ wel een beetje een bekroning op zijn werk. “Ik werd gebeld of ik wat wilde vertellen over mijn winkel en het feit dat ik veel loten verkoop. Ze gaven mij zelfs een eigen hoofdstuk. Ik ben trots dat ze mij gekozen hebben.”

Porsche Cayenne

De actieve verkoper tikt inmiddels de 57 aan, maar is nog steeds bijna dagelijks in touw voor zijn zaak. “Ik blijf dit voorlopig nog gewoon doen.” Hij lacht. “Ook als ik veel geld win met de Staatsloterij. Nou ja, misschien ga ik wel minder werken. Ik wil niet achter de geraniums zitten en hoef ook geen Porsche Cayenne in vijf kleuren. Misschien eentje dan, een rode!”


Meer over Primera Kosterman ontdekken?

Primera Kosterman winkelen

Gesloten08:00 - 18:00

Hogenkampsweg 41, Zwolle

Bekijk meer:winkelen

adv.