Fotograaf Renate Vries: ‘Iedere Zwollenaar heeft wel een verhaal’

Door Hilke Vos 25 april 2017

Kijk niet verbaasd op als je twee vrouwen, waarvan één gewapend met een fotocamera, door de binnenstad ziet struinen. Fotograaf Renate Vries gaat samen met journalist (én vriendin) Trea ten Kate namelijk regelmatig op pad om de ‘mensen van Zwolle’ in beeld te brengen voor het initiatief Humans of Zwolle. “Maak kennis met mooie, gekke, gewone, bijzondere, opvallende, kleurrijke en alledaagse mensen van Zwolle”, aldus een glunderende Renate.

Al op jonge leeftijd was Renate gefascineerd door fotografie. “Het was de passie van mijn vader en daardoor was ik ook geïnteresseerd. Ik heb er toen helaas niets mee gedaan.” Toch begon het jaren later weer te kriebelen. “Ik had zin om naast mijn werk iets leuks te doen met fotografie. Ik organiseerde een brainstormsessie met Trea – die ik trouwens ken via het sloeproeien – en uiteindelijk kwamen we uit op het project Humans of Zwolle, geïnspireerd op het al bestaande initiatief Humans of New York.”

Wat houdt Humans of Zwolle precies in?

Een soort visual storytelling, laten we ons vertellen. Mensen in Zwolle portretteren en verhalen en quotes bij de portretfoto’s verzamelen. “Trea is journalist en kan fantastisch schrijven en ik ben gek op fotograferen, dus op deze manier kunnen we samen iets met onze passies doen. We vinden het heel gaaf om uit te zoeken welke verhalen er achter Zwollenaren schuilen. Heerlijk om die emoties vast te leggen!”

“De meeste mensen die we aanspreken vinden het erg leuk om mee te doen”

Voordat ze startten met Humans of Zwolle besloot Renate haar kennis bij te spijkeren door middel van een cursus fotografie, plus de aanschaf van een mooi toestel. “En ik kreeg/krijg hulp van fotograaf Marcel de Graaf, die ik ook ken via het sloeproeien.”

Veel likes op Facebook

De Facebookpagina Humans of Zwolle vormt de basis en gaat inmiddels richting de 750 likes. Renate is nog altijd verrast door de reacties van de mensen die ze tegenkomt en de vele positieve reacties op Facebook, Instagram en Twitter. “De meeste mensen die we aanspreken vinden het erg leuk om mee te doen als we op ze af stappen en vragen of ik een foto van ze mag maken. Na een paar foto’s komt vanzelf vaak een heel verhaal, fantastisch is dat.” Een website is de volgende stap. “En we hopen aan het eind van het jaar zoveel mooie verhalen en foto’s te hebben, dat we een bijzonder boek kunnen maken, waarin al die leuke mensen van Zwolle nog eens terug te vinden zijn!”

Waarom Zwolle?

“Uiteraard omdat we er wonen”, zegt Renate. “En omdat het een mooie, gezellige en compacte stad is. We fotograferen vaak in het centrum, want daar lopen de meeste mensen rond. Maar we focussen ons nu ook wel meer op andere wijken. En uiteindelijk ‘veroveren’ we heel Zwolle!”

Zwollenaar van de Week

Ben jij een Zwollenaar met een goed verhaal? Heb je een verzameling treintjes, zet je je in voor een daklozencentrum of heb je een boek geschreven? Laat het ons weten! Misschien word je binnenkort Zwollenaar van de Week op indebuurt. Iemand opgeven mag natuurlijk ook.

adv.