De ‘bekende’ Zwolse beveiliger Marc emigreert naar Frankrijk: ‘We jagen onze droom na’

Marc Hüsen
Sylvia en Marc Hüsen, met als inzet hun B&B in Frankrijk. Foto: Sylvia Hüsen.

Hij is al 15 jaar het vaste gezicht van winkelcentrum Stadshagen: beveiliger Marc Hüsen. Maar het einde nadert, want de Zwollenaar maakt een grote carrièreswitch. Samen met zijn vrouw Sylvia emigreert hij half januari naar Frankrijk om daar een B&B te beginnen. “Het is geen gemakkelijke stap, maar we jagen onze droom na.”

Marc is al jaren een bekend gezicht voor winkeliers en klanten in het Zwolse winkelcentrum Stadshagen. Hij is zelfs zo bekend, dat hij een keer tijdens zijn zomervakantie in Frankrijk werd herkend. “Toen ik op de camping heen en weer liep met een teiltje om af te wassen, riep iemand: Hé, dat is die beveiliger van Stadshagen.” Hij vertelt lachend: “Het hoort erbij, het is het vak.”

B&B in Frankrijk

Hoewel Marc het prima naar zijn zin heeft in Zwolle, hebben Sylvia en hij al zo’n negen jaar een langgekoesterde wens om een B&B in Frankrijk te beginnen. “De afgelopen vijf jaar spraken we in de zomervakanties af met makelaars om naar woningen in Frankrijk te kijken. Vaak was het nét niet het huis dat we zochten.” Vlak voor de eerste coronagolf dachten ze dat ze hun droomhuis hadden gevonden. “Toen kwam de lockdown. Na veel wikken en wegen ging de koop toen niet door. Het was toen helemaal een onzekere periode.”

Deze zomer ging het tweetal weer op huizenjacht en met een beter resultaat. Marc en Sylvia nemen een bestaande B&B in Tournon-Saint-Martin over, een klein plaatsje ten oosten van Nantes. Ze kozen bewust voor een chambre d’hôtes die vrijwel af is. “Klussen moet je toch wel, omdat het interieur niet altijd je stijl is. Maar we waren niet op zoek naar huizen waarbij je andere partijen moet inhuren, die bijvoorbeeld de complete elektra vervangen of het dak repareren.” Ze zochten geen typische ‘Ik Vertrek-woning’, zoals hij het zelf noemt. “Dat je warm- en koudstromend water langs de muren hebt. Nee, zoiets niet.”

Tekst gaat verder onder de foto.

B&B Frankrijk
De Franse B&B van Sylvia en Marc Hüsen. Foto: Sylvia Hüsen.

In Frankrijk gaan ze twee kamers voor vier en zes personen verhuren. Veel hoeft er niet te gebeuren. “De ruimtes zijn klaar, die kunnen we zo gebruiken. Alleen het woonhuis moeten we naar onze smaak inrichten.”

‘Ik spreek redelijk Frans’

De emigratie moet volgens Marc wel goedkomen. “We denken dat we redelijk goed voorbereid zijn. We gingen regelmatig naar emigratiebeurzen en lazen boekjes en volgden seminars over emigreren.” En hoe is het met de Franse taal gesteld? “Ik spreek redelijk Frans. Ik kom er meestal wel uit, vooral omdat we al jaren op vakantie naar Frankrijk gaan. Als je af en toe een Franse krant leest, valt het kwartje vanzelf wat er eigenlijk staat.”

Voor Marc betekent zijn emigratie dat hij zijn baan als beveiliger na vijftien jaar opgeeft. Maar niet alles verandert volgens de Zwollenaar. “Ik blijf net als bij mijn vorige baan dienstverlenend voor mensen, maar wel op een andere manier.”

‘We laten onze kinderen achter’

Ze laten ook hun huis in Stadshagen achter, dat al is verkocht. En natuurlijk Zwolle, waar Marc en Sylvia sinds 1998 wonen toen ze vanuit het westen naar de Hanzestad verhuisden. “We gaan de gezelligheid, de mooie binnenstad en het carnaval missen. En we laten onze kinderen achter die uit huis zijn. We zullen onze kleinzoon van vier maanden nog het meest missen. Maar dan hebben we een goede reden om terug te komen naar Zwolle”, vertelt Marc lachend.

Vrijdag 24 december heeft Marc zijn laatste werkdag bij het winkelcentrum van Stadshagen. Half januari vertrekken ze uit hun woning in Stadshagen. “Als alles goed gaat, hebben we een week later de overdracht van de woning in Frankrijk. Dan kan de Nederlandse verhuiswagen die kant op. Eind januari hopen we daar te wonen.” Een datum wanneer de B&B opengaat, is er nog niet. Ze mikken op april, ‘maar dat is afhankelijk van wat we qua werk tegenkomen’.

‘We hebben een droom en nu kan het’

Een ding is zeker: de emigratiewens van Marc en Sylvia gaat nu écht in vervulling. “We hebben een droom en nu kan het. Niet dat we over twintig jaar zeggen: Hadden we maar…”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje”

‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje

Ga naar “Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’”

Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’

bordspelbros Zwolle
Ga naar “Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’”

Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’

voedselbos zwolle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Consulent mens en werk”

Consulent mens en werk

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.”

Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.

 • Effectus-HR namens Woningstichting Openbaar Belang
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Planner”

Planner

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Zwolle”

Kerstmarkt in Zwolle

 • T/m 23 dec
kerstmarkt Zwollekerstmarkt Zwolle
Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Midwinter Spooktocht”

Midwinter Spooktocht

 • Van 17 dec t/m 18 dec
Midwinter spooktochtMidwinter spooktocht
Ga naar “Swolsche lichtjestocht”

Swolsche lichtjestocht

 • 11 december 2022
fietslichtjestocht