Dag huis, bedrijf en bezittingen: Ewout (28) maakt op de fiets een wereldreis van Zwolle naar Singapore

Ewout Zwolle naar Singapore
Ewout fietst van Zwolle naar Singapore. Foto: Ewout Poiesz.

“Mijn moeder vindt het helemaal niks”, zegt Ewout Poiesz (28) lachend. “Mijn vader vindt het leuk, die fietste zelfs een stukje mee.” Maar het grootste gedeelte van Ewouts wereldreis van Zwolle naar Singapore doet hij toch echt helemaal alleen. De met kampeerspullen bepakte avonturier legt de duizenden kilometers af op de fiets. “Ik kan gewoon niet niet gaan.”

Het begon allemaal met het boek Fulltime avonturier van Tamar Valkenier, dat Ewout een paar maanden geleden las. “Dat boek gaat over een vrouw die alles achterlaat en op de fiets een reis maakt. Het verhaal bleef maandenlang hangen. Een mooie quote die erin staat, is: ‘Het kan me niet ontgaan dat het leven me meer te bieden heeft dan dit. Ik moet dat onderzoeken, ook al betekent dat dat ik van een koude kermis thuiskom.’ Dat gevoel had ik precies. Ik hakte de knoop door en ben sinds 1 augustus op reis. Ik ga hierdoor zoveel leren en ontdekken.”

‘Ik ben geen inwoner van Nederland meer’

Ewout volgt het spoor van Tamar Valkenier en laat veel achter. “Ik ben geen inwoner van Nederland meer. Feitelijk is alles weg.” Concreet zegde hij de huur van zijn appartement op, stapte uit een bedrijf dat hij samen met een vriend runde en gaf hij veel van zijn bezittingen aan de kringloop. Het enige dat hij praktisch nu nodig heeft, is een goede tweewieler en kampeerspullen. Lachend: “Twee weken voordat ik vertrok kocht ik mijn fiets, dus ik heb helemaal niet getraind.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Ewout Zwolle naar Singapore
Ewout fietst van Zwolle naar Singapore. Foto: Ewout Poiesz.

Gelukkig voor Ewout viel het fietsen hem aardig mee, toen hij op 1 augustus wegreed uit Zwolle. Na Nederland moest Ewout meer wennen aan het heuvelachtige landschap dat hij tegenkwam in de Ardennen, Luxemburg en het oosten van Frankrijk. “Singapore is de richting, dat is mijn fysieke doel. Maar mijn eigen doel is wat ik allemaal meemaak, zoals mensen die ik ontmoet en ervaringen die ik opdoe. Dat is meer dan elke dag fietsen. Ik kom mezelf elke dag tegen. Van de week kampeerde ik in het wild en kreeg ik ’s nachts bezoek. Hoe reageer je dan, wat doe je dan. Dat ontdek ik allemaal.”

Slapen onder een brug

De avonturier verwacht dat hij steeds vaker moet wildkamperen, want zoveel campings zijn er volgens hem niet in het zuidoosten. Het wildkamperen is voor Ewout nog altijd wennen. “Ik woonde altijd in een huis. Dus al die geluiden van dieren ben ik niet gewend. Ik sliep bijvoorbeeld vannacht onder een brug in een mooi natuurgebied met een prachtig uitzicht, maar ik kwam erachter dat ik natuurlijk niet de enige was. Ik sliep dus niet veel.” Voor voedsel doet Ewout boodschappen, zodat hij voor twee dagen voorzien is en zichzelf op water na kan redden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ewout Poiesz
Wildkamperen. Foto: Ewout Poiesz.

‘Ik heb geen idee waar ik naartoe ga’

Ewout stipte zijn fietsroute (die je online kan volgen) niet tot in detail uit. “Mensen kijken mij vaak verbaasd aan als ik zeg dat ik geen idee heb waar ik naartoe ga”, zegt hij lachend. Op het moment dat indebuurt Ewout spreekt, is hij vlakbij de Franse stad Lyon. “Daarna ga ik richting de Alpen, naar Turijn. Ik ben uitgenodigd door een Hongaars stel in Milaan om bij hen te blijven slapen. Dat lijkt mij heel leuk. Ik fiets nu die kant op en dan zie ik het daarna wel weer. Ik kies een route die ik leuk, mooi of interessant vind.”

Niet via Oekraïne en Rusland

Om naar Singapore te fietsen, heeft Ewout doorgaans twee opties: een ‘noordelijke route’ via Oekraïne en Rusland of een ‘zuidoostelijke route’ via bijvoorbeeld Turkije en Iran. De eerste optie vindt hij nu geen goed idee, dus gaat hij voor de tweede route. Zijn vader denkt dat Ewout niet verder komt dan Iran, vertelt de avonturier. “Dat gaan we zien. Ik heb nog niet veel uitgezocht over de landen, maar we gaan het meemaken.” Als het lukt om Singapore te bereiken, beslist Ewout wat hij daarna doet. “Het zou kunnen dat ik het dan mooi vind geweest, of dat ik doorfiets naar Indonesië, Australië en Nieuw-Zeeland.”

‘Ik vond het lastig om alles achter te laten’

Hoe verder Ewout fietst, hoe verder hij verwijderd is van zijn dierbaren. Zijn familie en vrienden mist hij geregeld. “Ik vond het lastig om alles achter te laten”, geeft hij toe. “In de laatste maanden voor mijn reis wilde ik iedereen nog zien. En toen zat ik die 1 augustus ineens op de fiets en zwaaiden vrienden mij uit op de Hanzeboog. Dan sta je er alleen voor en dat vond ik lastig. Toen merkte ik pas hoezeer ik een verbinding met familie en vrienden heb.”

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Verbinding met vrienden en familie

Ewout probeert nog zoveel mogelijk contact met ze te houden. “Ik realiseer nu pas hoe belangrijk dat voor me is. Ik kan van ieder telefoontje nu zo genieten. Als ik bijvoorbeeld mijn opa en oma aan de telefoon heb, dan is het zo’n bijzonder moment om te horen hoe het met ze is. Het is zoveel meer dan alleen een belletje.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje”

‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje

Ga naar “Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’”

Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’

bordspelbros Zwolle
Ga naar “Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’”

Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’

voedselbos zwolle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Consulent mens en werk”

Consulent mens en werk

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.”

Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.

 • Effectus-HR namens Woningstichting Openbaar Belang
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Planner”

Planner

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Bakwagenchauffeur €2650,- per maand”

Bakwagenchauffeur €2650,- per maand

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Zwolle”

Kerstmarkt in Zwolle

 • T/m 23 dec
kerstmarkt Zwollekerstmarkt Zwolle
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Midwinter Spooktocht”

Midwinter Spooktocht

 • Van 17 dec t/m 18 dec
Midwinter spooktochtMidwinter spooktocht
Ga naar “Swolsche lichtjestocht”

Swolsche lichtjestocht

 • 11 december 2022
fietslichtjestocht
Ga naar “Fraterhuis Talks”

Fraterhuis Talks

 • T/m 7 dec