Containerbewoner Daniëlle organiseert in haar tuin het Kattegat Festival: ‘Een speelplek voor volwassenen’

Daniëlle Weener (33) staat naast de bar op het terrein van Kattegat Festival. Foto: indebuurt Zwolle

Eigenlijk zou ze er tijdelijk wonen, maar Daniëlle Weener (33) woont nu al een paar jaar in een containercomplex in Zwolle. Omdat het terrein zo groot is, bedacht ze in 2018 samen met medebewoners een gezellig lentefestival voor vrienden en familie. Uiteindelijk kwamen er meer dan duizend bezoekers. Dit jaar staat het Kattegat Festival weer op het programma. Mijn katten Pleun en Pip zijn de mascottes van dit festival.”

Misschien ben je er wel eens langs gewandeld of gefietst: het gekleurde containerdorp omheind door een grote tuin aan de Oostzeelaan in Zwolle. Al een paar jaar wordt de zomer daar afgesloten met het gratis Kattegat Festival. De bewoners van het complex vullen het programma met muziek, theater, workshops, kunst en foodtrucks. “Het moet voor mensen een creatieve, speelse en knusse plek zijn. Eigenlijk een soort speeltuin voor volwassenen, maar ook kinderen zijn van harte welkom.”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Tiny houses

Het festival vindt plaats op een veldje direct naast het containerdorp. Voorheen huisde Tactus Verslavingszorg in die containers, maar het werd in 2015 overgenomen door CareX. Om leegstand tegen te gaan, maakte het bedrijf van de containers tiny houses met als doel dat mensen die bijvoorbeeld scheiden en tijdelijk onderdak nodig hebben, hier terechtkunnen.

‘Warm bad’

Ook Daniëlle kwam in een container terecht omdat haar relatie uitging en ze een nieuwe woning nodig had. “Ik zou hier tijdelijk gaan wonen, maar bleef uiteindelijk 3,5 jaar plakken.” Door een burn-out en de overprikkelende omgeving woonde ze twee jaar elders. “Toen ik daarna weer terugkwam was het alsof ik in een warm bad terecht kwam.” Ook haar twee katten voelen zich helemaal op hun gemak. Eentje loopt zelfs tussen de mensen op het festival als een soort mascotte.

Wat betekent ‘Kattegat’?

Oorspronkelijk is Het Kattegat een zeestraat die de Oost- en Noordzee verbindt in Denemarken. Kattegat betekent letterlijk nauwe doorgang. Ook het containercomplex is volgens de bewoners een verbindingspunt: het wordt omringd door tunnels, wegen, het spoor en fietspaden. Zij zien hun containercomplex als de nauwe doorgang naar en om de Oostzeelaan: hun eigen Kattegat.

Schilderfeestje

Op een gegeven moment kwamen er steeds meer jongeren tussen de 18 en 35 jaar wonen in het containerdorp. “Het waren vooral veel creatieve mensen en juist die willen van iets wat nog niet zoveel is iets moois maken.” Deze jongeren bleven er langer wonen, bouwden vuurplekken, kochten een opblaaszwembad en schilderden de containers in alle kleuren. “Omdat we best veel ruimte hebben ontstond het idee voor een festival. Een van de bewoners vond dat we het best professioneel konden aanpakken. Zo hadden we ineens duizend bezoekers.”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Koelkasten slepen

Voor Daniëlle, die illustratieve vormgeving studeerde aan ArtEZ, is het Kattegat Festival organiseren haar fulltime baan. Het festival vindt plaats op het grasveld naast de containerwoningen op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september. “In principe is het gescheiden van onze woonplek, maar als een koelkast van de bar niet meer werkt dan slepen we er eentje van de bewoners naar het festival”, lacht Daniëlle. Voordat het festival losbarst organiseren de containerbewoners een aantal Kattegatsessies op zaterdagen in juni, juli en augustus. Op zo’n avond kun je genieten van drie bands of dj’s.

Einde Kattegat?

In 2025 worden de containers van Kattegat weggehaald en vervangen door nieuwe woningen. “Een paar containers zijn op dit moment al onbewoonbaar, dus ik snap dat het nodig is.” De gemeente heeft de Kattegatbewoners om advies gevraagd want zo’n woongemeenschap willen ze wel behouden. “We willen het Kattegat Festival heel graag laten voorbestaan, maar de vraag is waar het dan gaat plaatsvinden.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje”

‘We willen nooit meer terug’: hoe deze Zwolse familie hun droom realiseerde in Spanje

Ga naar “Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’”

Gerben en Tijmen testen bordspellen: ‘Als je vaak een spel wil winnen, moet je niet je concurrent dwarszitten’

bordspelbros Zwolle
Ga naar “Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’”

Bram en Otto willen een voedselbos in Zwolle: ‘Iedereen reageert eigenlijk enthousiast’

voedselbos zwolle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99”

Sylvie Meis luxe pyjama € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Consulent mens en werk”

Consulent mens en werk

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.”

Coördinator Onderhoud! In deze veelzijdige functie ben je verantwoordelijk voor de regie en coördinatie van het planmatig onderhoud.

 • Effectus-HR namens Woningstichting Openbaar Belang
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Planner”

Planner

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Zwolle”

Kerstmarkt in Zwolle

 • T/m 23 dec
kerstmarkt Zwollekerstmarkt Zwolle
Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Midwinter Spooktocht”

Midwinter Spooktocht

 • Van 17 dec t/m 18 dec
Midwinter spooktochtMidwinter spooktocht
Ga naar “Swolsche lichtjestocht”

Swolsche lichtjestocht

 • 11 december 2022
fietslichtjestocht