Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Camey is wijkagent in Zwolle: ‘Ik doe meer dan alleen boeven vangen en bonnen schrijven!’

Door Danielle Verbeek 26 november 2019

Misschien heb je haar al wel eens gespot: wijkagent Camey. De Zwolse wijken Pierik en Marslanden zijn sinds kort haar territorium. Hoewel ze niet uit Zwolle komt, is ze wel al verknocht aan de stad en de mensen. ”Het viel me meteen op dat Zwollenaren heel gemoedelijk zijn!”

Een aantal maanden geleden verliet Camey Almere, om als wijkagent in Zwolle aan de slag te gaan. Sinds augustus is ze het gezicht van de Zwolse wijken. ”Soms is het goed om het roer om te gooien en ergens opnieuw te beginnen”, legt Camey uit. “Om mezelf verder te ontwikkelen.”

Een warm welkom

Zwolle was nog onbekend terrein voor de wijkagent. Maar ze is warm ontvangen door haar nieuwe collega’s en ook zeker door de bewoners. ”Het viel me meteen op dat Zwollenaren heel gemoedelijk zijn: ze steken even hun hand naar je op of komen een praatje maken. Hartstikke leuk!” Camey laat dan ook graag haar gezicht zien in de wijken en dat doet ze heel bewust. ”Het is belangrijk dat burgers weten wie ik ben en wat ik voor ze kan betekenen.”

Politie op Insta

Een ander middel dat de agent gebruikt om in contact te komen met de wijkbewoners is Instagram. ”Daarop laat ik zien dat mijn werk veel meer is dan bonnen schrijven en boeven vangen. En verder is het een fantastisch medium voor burgers om met me in contact te komen. Het is heel low profile, je kunt makkelijk een berichtje versturen.” Het Instagram-account van Camey loopt al als een trein. ”Binnen een week had ik meer dan duizend volgers.”

Elke dag is anders

Boeven vangen en bonnen schrijven is natuurlijk ook part of the job. Maar Camey begon in 2008 met de politieopleiding, omdat ze mensen wilde helpen. ”Daarnaast vind ik het fijn dat het zo’n afwisselende baan is. Je hebt te maken met inbraken, schietpartijen, burenruzies, maar ook met verkeerd geparkeerde auto’s. Je weet eigenlijk nooit wat je te wachten staat.”

Camey (1) wijkagent
Foto: indebuurt Zwolle

Problemen in de Pierik en Marslanden

Misschien denk je: ‘De Pierik en Marslanden, zijn toch wijken waar nooit iets gebeurt?’ Camey denkt daar anders over. ”Ja, Marslanden is een bedrijventerrein, maar dat brengt weer andere problemen met zich mee. Wat dacht je van parkeeroverlast?” Ook in de Pierik zijn er ergernissen in de woonomgeving. ”We hebben hier te maken met geluidsoverlast, burenruzies en psychische problematiek.” De wijkagent hoopt de inwoners te helpen door ze in contact te brengen met maatschappelijke organisaties en instanties.

Het gesprek aangaan

Camey probeert verder vooral het gesprek aan te gaan met mensen. ”In sommige gevallen is het beter om niet meteen een bekeuring uit te delen. Iemand moet er vooral van leren, een waarschuwing past dan soms beter. Het kan alleen niet zo zijn dat bewoners denken dat je bij de wijkagent alles kunt maken. Ik treed op als het nodig is.”

unnamed (3)

Zwolse Arjan maakt hippe glas-in-lood-kunst: ‘Zelfs Wibi Soerjadi is fan’

Spongebob, Mario, Pokémon en Iron Man: zomaar een greep uit het glas-in-lood-werk dat de Zwolse Arja...
Ella en Frank

Zwolse Ella en Frank reizen door Europa in een omgebouwde bus: ‘Het is echt een minihuis’

Het klinkt als een romantisch sprookje: voor onbepaalde tijd door Europa reizen met je lover in een ...

adv.