Van uitzendbureau naar kinderoppas: Yvonne en Ulrike helpen Zwollenaren uit de brand
Ze dragen graag hun steentje bij, de meiden van De Werfwinkel, een uitzendbureau in hartje Zwolle. Omdat vanwege de coronacrisis...
In de zomer van 2018 emigreerde de Zwolse Ernst samen met zijn vriendin Annelie naar Barcelona. Ze zijn daar eigenaar van BANQA, een meubelzaak met Nederlandse design. De zaak ging als een tierelier, maar door het coronavirus staat een tweede vestiging plotseling on hold.
Ze vertrokken zonder plan, maar eenmaal gesetteld werd het al snel duidelijk: er moest een meubelzaak komen met Nederlandse merken als Dutch Bone en Zuiver. Want de enkel door IKEA ingerichte huizen van de Spanjaarden kunnen wel wat styling gebruiken, aldus de Zwolse ondernemer. Dat idee werkte als een trein, tot het virus uitbrak.
Waar ze vorige week nog een goede week hadden – “onze beste omzet ooit” – ligt het vrachtverkeer in Spanje op dit moment stil. “We maken gebruik van een groot Europees handelstransportbedrijf. Veel chauffeurs zijn bang dat ze aan de grens vast komen te staan, aangezien Spanje op slot zit. Ze willen wel rijden, maar de kans is groot dat ze worden teruggestuurd naar Nederland en dan mogen wij voor de kosten opdraaien.” Een probleem, aangezien de producten die Ernst en Annelie verkopen, enkel uit Nederland komen. De winkel heeft namelijk geen opslag en bestelt producten uit Nederland op aanvraag. “Er zijn klanten die op dit moment wachten op hun bestelling, maar wij hebben niks.”
Toch is er onder de klanten van BANQA veel begrip, omdat heel Spanje op dit moment in lockdown zit. “Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Voor de mensen die al hebben betaald is het pijnlijk, maar ze begrijpen het wel. De bestellingen liggen sowieso even stil, de Spanjaarden houden het geld voor nu goed in hun zakken.” Hoe Ernst er zelf in staat? “Het is niet leuk natuurlijk, dit kost ons ook geld. De vraag is hoe lang het gaat duren. Wij kunnen dit nog wel een paar maanden opvangen, maar de huur van het pand gaat natuurlijk gewoon door.”
Hoewel het pijnlijk is, begrijpt Ernst wel waarom Spanje voor een lockdown heeft gekozen. “Het belangrijkste op dit moment blijft om zoveel mogelijk binnen te blijven en je aan de regels te houden. Waar ze in Nederland al snel in discussie raken zodra er een nieuwe maatregel op tafel ligt, houden de Spanjaarden zich hier strak aan de richtlijnen. De coronacrisis wordt uiterst serieus genomen. Wij zijn geen dokters, dus laten we goed luisteren naar de mensen die hier wel voor opgeleid zijn.”
Ernst en Annelie stonden op het moment om een tweede vestiging te openen, maar die plannen staan door het coronavirus nu on hold. “De contracten liggen klaar. We moeten eerst maar eens zien hoe we hier uit komen, misschien hebben dat extra geld straks hard nodig voor onze eerste vestiging. En al zou ik willen tekenen, dan kan dat alsnog niet. Alles is immers gesloten!”
Wel een online winkel, maar op dit moment dus geen voorraad om te bezorgen. Toch ziet Ernst nog kansen. “We gaan nu online op zoek naar nieuwe klanten voor in de toekomst en hebben tijd om de webshop te verbeteren. Dat is het enige wat we op dit moment kunnen doen.”
Of Ernst hiervan wakker ligt? “Zorgen maak ik me wel, maar wakker liggen? Nee. Toch zijn de Spanjaarden hier vrij angstig, omdat veel mensen net hersteld zijn van de economische crisis uit 2008. Ze zijn bang voor een herhaling – veel mensen zijn in die tijd hun huis of andere bezittingen kwijtgeraakt. Als wij aan het einde van de rit onze zaak moeten sluiten, dan weten we dat dit door het virus komt – niet door onszelf. Want wij hadden de zaken prima voor elkaar!”
In onze gids
Populaire rubrieken