Wist je dit? Deze 16 BN’ers hebben een relatie met Zwolle

Niet alle bekende Nederlanders wonen in de Randstad. We hebben een hoop bekende Zwollenaren die hier geboren zijn en die uiteindelijk zijn vertrokken. Of je hebt BN’ers die niet in Zwolle geboren zijn, maar die hier wel een fijn stekkie hebben of hadden. Wat hun situatie ook is: we hebben ze allemaal even voor je op een rij gezet. Swipen maar!

Herman Brood

hermandbroodzwolle
Foto: ANP

Als je aan Zwolle denkt, dan denk je waarschijnlijk ook aan deze man. Misschien wel de grootste trots van Zwolle: Herman Brood! Een keer in de schoenen staan van Hermand brood? Loop dan eens deze route door het centrum van Zwolle. Dit zijn allemaal belangrijke plekken voor hem geweest:

 • Op deze plekken in Zwolle liep je Herman Brood tegen het lijf

  Alles weten over Herman Brood? Bezoek dan vanaf vrijdag de Herman Brood Experience, waar een inkijkje in het leven van de in...

  herman-brood-zwolle

Rico & Sticks

Rico & Sticks, ook wel bekend als Opgezwolle. De mannen zetten in 2001 Zwolle als hiphop-mekka op de kaart.

Ilse Warringa

Ilse Warringa
Foto | ANP

Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent. Ben je hier voor het eerst of ben je al bekend? Wie kent haar niet: juf Ank – of eh – Ilse Warringa. Dat ze is geboren in Dalfsen, is niet geheel onbekend, maar wist je al dat ze haar middelbare schooltijd doorbracht op het Meander College? Zou ze daar haar inspiratie voor haar rol vandaan hebben gehaald? De actrice woont inmiddels in Amsterdam en is momenteel te zien in de filmversie van De Luizenmoeder.

Typhoon

Glenn de Randamie van Typhoon heeft niet veel uitleg nodig. Want wie kent deze rapper nou niet? Glenn is in ’t Harde geboren, maar deze man is volgens velen ‘gewoon’ een Zwollenaar.

Tooske Ragas

tooske-zwolle
Links Tooske. Foto | ANP

Tooske, wie kent haar niet? De blondine is op 3 juni 1974 geboren in Zwolle en volgde járen later het gymnasium op het Carolus Clusius College. Waar het grote publiek haar van kent? Door de presentatie van Idols natuurlijk, en haar vj-tijd bij TMF. Ze deed een tijd geleden nog mee met het tweede seizoen van zangwedstrijd It Takes Two, waar ze tweede werd. In 2005 trouwde ze met musicalacteur Bastiaan Ragas en inmiddels woont ze in een fijn stulpje in Bloemendaal.

Jonnie Boer

jonnie-boer
Jonnie en Therese Boer van De Librije tijdens de presentatie van de Michelin Gids vorig jaar in het DeLaMar Theater. Foto | ANP

Jonnie Boer van De Librije is eigenlijk in Giethoorn geboren. Maar Jonnie is natuurlijk wel een heel bekende Zwollenaar geworden door zijn driesterrenrestaurant in onze Hanzestad, plus alles wat daar inmiddels bij hoort. De internationaal bekende chefkok is getrouwd met Thérèse, tevens eigenaar, sommelier en gastvrouw in De Librije. Geboren in Kampen, dus ook geen echte Blauwvinger eigenlijk.

Anniko van Santen

anniko
Foto | ANP

Wel een echte Zwollenaar is Anniko van Santen. We kennen haar natuurlijk allemaal als presentatrice van Opsporing Verzocht, maar ze heeft daarnaast nog veel andere dingen gedaan. Denk aan Telekids (ja, echt!), Anniko’s Wilde Wereldreizen en Flora Magazine (de voorloper van Eigen Huis & Tuin). Helaas woont ze niet meer bij ons in de buurt.

Harm Wolters

Met de Zwolse zanger Harm Wolters is het altijd feest. In 2004 scoorde hij een hitje met het nummer ‘Overstag’, maar in 2005 kwam de klapper ‘Schat ik kom wat later’. Hij is dan ook een graag geziene zanger op het Giga Piratenfestijn en Sterren.nl. Bijna al zijn nummers zijn opgenomen op bekende plekken in Zwolle. Een Zwollenaar in hart en nieren dus.

Danny Rook

Van Danny Rook hoor je niet meer zo veel, maar hij werkt dan ook achter de schermen bij RTL. Hij is geboren in Zwolle en we kennen hem van (gaan we even flink terug in de tijd): zijn single op de tune van The Love Boat, zijn rol in Pittige Tijden (zie hierboven) en de presentatie van verschillende programma’s bij Veronica, zoals de Megafestatie, Ticket To Love, Chat Choice en Star Academy. Hij heeft trouwens ook nog een tijd in musicals gespeeld.

Jan Vayne

Zwollenaar Jan Vayne kennen we natuurlijk allemaal als de bekende pianist, die op zijn tiende al concerten gaf én prijzen won. Hij verzorgt nu concerten in samenwerking met symfonieorkesten, ensembles, individuele musici, vocalisten, harmonieorkesten en koren. Leuk om te weten: hij heeft met dj Armin van Buuren het album Classical Trancelations (een mengeling van trance en klassieke muziek) gemaakt, plus het nummer Serenity (zie hierboven). 

Margreet Spijker

Weer een Zwollenaar om trots op te zijn, want Margeet Spijker zagen we jaren op de buis als nieuwslezer van het RTL Nieuws. In 2014 moest ze stoppen (zie fragment hierboven) en sindsdien is ze te zien bij verschillende programma’s van publieke omroep WNL, zoals WNL op Zondag.

Tangarine

De tweelingbroers Sander en Arnout Brinks van Tangarine zijn officieel geen Zwollenaren, maar ze wonen nu al een tijdje in Zwolle. De mannen schrijven en componeren liedjes geïnspireerd op hun helden Simon & Garfunkel, The Beatles en Bob Dylan. Door hun optredens als huisband bij De Wereld Draait Door braken ze officieel door in Nederland.

William Spaaij

Mary Poppins, ken je die musical? Speelde William Spaaij in, een musicalacteur/danser die in 1983 in Zwolle geboren is. Hij heeft de vooropleiding lichte zang gedaan bij het conservatorium in Zwolle en is daarna naar de Fontys Dansacademie in Tilburg gegaan. Hij speelde – naast zijn rol in Mary Poppins – onder andere in Hairspray en Shrek. 

Wietze de Jager

wietzedejager
Dj Wietze de Jager | Foto: ANP

Nog een bekende Nederlander uit Zwolle is Wietze de Jager, nu dj bij Radio 538 en voorheen bij QMusic. Hij woont samen met zijn vrouw Lieke Veld en hun drie kinderen Juul Bettie, Harm-Adam en Kees Valentijn in de Hanzestad. Hun vorige huis hebben ze vorig jaar te koop gezet.

 • Gluren bij de buren: het Zwolse huis van radio-dj Wietze staat te koop!

  Wietze de Jager, nu dj bij Radio 538 en voorheen bij QMusic, heeft zijn huis in Zwolle te koop staan....

  Wietze de Jager

Miss Montreal

Wie houdt er nou niet van de heerlijke nuchterheid van Sanne Hans (Miss Montreal)? Wij Zwollenaren in ieder geval wel. Oké, ze is officieel niet geboren in Zwolle, maar ze heeft wel een tijdje in Zwolle gewoond. Inmiddels woont ze nu al flink wat jaren in Amersfoort, maar is ze haar liefde voor Zwolle nooit helemaal kwijtgeraakt.

Martijn Koning

Foto | ANP

Eén van de grappigste Zwollenaren: Martijn Koning (1978). Veelzijdig ook, want hij is stand-upcomedian, cabaretier, columnist en tekstschrijver. In 2019 verzorgde de Zwollenaar de Oudejaarsconference op RTL 4.

 

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaren

Ga naar “Fotograaf Arjen deelt zijn favoriete Zwolse plekjes met bijpassende foto’s: ‘Deze boom is een beroemdheid’”

Fotograaf Arjen deelt zijn favoriete Zwolse plekjes met bijpassende foto’s: ‘Deze boom is een beroemdheid’

Ga naar “Bert (66) en schoonzoon Hans (39) delen Zwolse volkstuin: ‘Heerlijk om naast onze baan buiten te zijn’”

Bert (66) en schoonzoon Hans (39) delen Zwolse volkstuin: ‘Heerlijk om naast onze baan buiten te zijn’

volkstuin
Ga naar “Zwollenaar Luuk (10) haalde het Jeugdjournaal met zijn wheelies: ‘Ik oefen elke dag’”

Zwollenaar Luuk (10) haalde het Jeugdjournaal met zijn wheelies: ‘Ik oefen elke dag’

Luuk wheelie

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Houten wekker met Qi lader** € 12,99”

Houten wekker met Qi lader** € 12,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “AH Maaltijd-verspakketten € 3,99”

AH Maaltijd-verspakketten € 3,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “JBL Flip Essential speaker van € 49,99 voor € 29,99”

JBL Flip Essential speaker van € 49,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Hospitality medewerker”

Hospitality medewerker

 • bijHanZ
 • Fulltime
bijhanzzwolle

Topper

Ga naar “Afwasser”

Afwasser

 • Librije
 • Fulltime

Topper

Ga naar “doktersassistent huisartsenpraktijk”

doktersassistent huisartsenpraktijk

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca Team Manager”

Horeca Team Manager

 • IKEA B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “verpleegkundige Zwolle”

verpleegkundige Zwolle

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer”

Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer

 • Wijnbar OAK
 • Van 26 aug t/m 28 aug

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Stadshagenfestival”

Stadshagenfestival

 • 27 augustus 2022
StadshagenfestivalStadshagenfestival
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt
Ga naar “Stadsfestival Zwolle”

Stadsfestival Zwolle

 • Van 2 sep t/m 4 sep
stadsfestival 2