Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[VIDEO] Leo en Jan varen op de vuilnisboot van Zwolle: ‘Hier vonden we ooit een paardenkop!’

Door Melanie Borgman 14 oktober 2019

Als het weer een beetje aangenaam is (lees: droog), wil je maar één ding: het water op. Dan is het wel zo fijn als de Zwolse gracht schoon en opgeruimd is. Leo (63) en Jan (60) van ROVA zorgen hiervoor en varen op de vuilnisboot van Zwolle. ”We hopen alleen nooit een lijk uit het water te vissen.”

Iedere dinsdag varen Leo en Jan door de grachten van Zwolle om achtergelaten vuilnis uit het water te vissen. Vlakbij de Diezerkade ligt de boot, waarvan de motor handmatig moet worden aangeslingerd. Vanaf deze locatie begint de tocht door de stad en ruimen de mannen alles op wat ze tegenkomen.

Vissen met een haak

Met de 63-jarige Leo aan het roer zet de route zich voort richting de Schuttevaerkade. Daar worden de benodigdheden tevoorschijn gehaald. Een indrukwekkend voorwerp met vier uitstekende haken laat Jan gecontroleerd in het donkere water zakken. ”Je voelt direct wanneer je iets te pakken hebt”, zegt Jan. De stroming is krachtig, maar Jan verliest de haak geen seconde uit het oog.

De haak waarmee het vuilnis uit het water wordt gevist | Foto: indebuurt Zwole

De mannen weten precies waar ze moeten varen om zoveel mogelijk afval op te ruimen. ”Vooral na drukbezochte evenementen vinden we veel vuilnis in het water”, leggen Jan en Leo uit. ”Met name langs de waterkant. Mensen mieteren de gekste dingen in de gracht, want op die manier zijn ze nou eenmaal het snelst van hun troep af.”

Gevonden paardenkop

De boot vaart rustig verder richting de Harm Smeengekade. Tientallen lege blikjes en plastic drinkflesjes dobberen langs de zijkant van de gracht. ”Dit soort afval komen we het vaakst tegen”, zegt de 60-jarige Jan terwijl hij één voor één de ingedeukte blikjes bier uit het water vist. ”Maar we halen ook veel fietsen, plastic zakken en zelfs verkeersborden uit het water.” Het vreemdste dat Leo en Jan tijdens hun werk zijn tegengekomen? Een paardenkop. ”Vakantiegangers zagen de kop drijven en belden ons op. Dan is het aan ons de taak om het uit het water te vissen. Dat zijn gekke dingen om mee te maken.”

‘Een goedgevuld geldkistje vinden zou erg leuk zijn!’

Toch kijken Leo en Jan nergens meer van op. ”We werken al jaren op de boot en denken daardoor minder na over wat er uit het water tevoorschijn kan komen”, zegt Jan. ”Maar als ik nog eens een goedgevuld geldkistje uit het water til, zou ik dat wel erg leuk vinden. Ik hoop alleen nooit dat ik opeens een lijk omhoog hijs. Gelukkig is het ons nog niet overkomen, maar zodra iemand wordt vermist en wij varen hier met de haak, dan zijn we nóg alerter.”

Foto: indebuurt Zwolle

De boot vaart via de Stadsgracht terug richting de ligplaats. Langs de kade wordt er vriendelijk gezwaaid en steken mensen duimen omhoog. ”Het is fijn om te zien dat ons werk gewaardeerd wordt”, zegt Leo. ”Het moet toch gebeuren.”

Visitekaartje van Zwolle

Ondertussen heeft Jan een oude, regenjas vol modder, véél blikjes, plastic flessen, takken en een splinternieuwe stoel uit het water gevist. Hij kan niet begrijpen waarom vuilnis zomaar wordt gedumpt in het water. ”Mensen zijn laks en denken niet na over waar hun troep terecht komt”, zegt hij. ”Je gooit geen zooi in het water en daarnaast is een opgeruimde gracht een visitekaartje voor de stad. Daarom moeten we de natuur met elkaar schoon houden, zo simpel is het!”

Na een tocht van bijna twee uur meren de mannen weer aan. De boot ligt vol fietsen, takken én de vondsten van de afgelopen uren. Leo kan het werk – naar eigen zeggen – goed loslaten, terwijl Jan, na werktijd, nog wel eens rondslingerend afval opruimt. Allebei de heren stappen weer voorzichtig op de kant en laten de boot achter. ”Zo, en nu tijd voor koffie”, zeggen ze beiden voldaan.

Bekijk hieronder meer foto’s van de vaartocht door de Zwolse grachten met de ROVA-vuilnisboot:

De mannen maken zich klaar voor vertrek | Foto: indebuurt Zwolle
Foto: indebuurt Zwolle
De haak waarmee het vuilnis uit het water wordt gevist | Foto: indebuurt Zwole
Foto: indebuurt Zwolle
Allemaal troep | Foto: indebuurt Zwolle
Jan staat klaar om op te ruimen | Foto: indebuurt Zwolle
Say cheese! | Foto: indebuurt Zwolle

Ook interessant op indebuurt:

Binnenkijken bij de Zwolse Eline: ‘We zitten graag aan onze zelfgemaakte eettafel!’

Een okergele bank, tientallen lijstjes in de hoek van de woonkamer en een zelfgemaakte eettafel. Het...

Dit is momenteel de gemiddelde huizenprijs in Zwolle

Er zijn weer nieuwe cijfers over de woningmarkt gepubliceerd en dat betekent dat we kunnen kijken ho...

Weet je nog? Deze bekende films en series zijn opgenomen in Zwolle

Het is meivakantie (als je mazzel hebt), dus eindelijk tijd om naar een filmpje te kijken. Er zijn e...

adv.