Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tof! Zwolse Stefanie (35) tekent portretten: ‘Het geeft een kick als mensen zichzelf herkennen!’

Door Melanie Borgman 5 november 2019

Een kersvers gezin, smoorverliefde bruidsparen en gezellige vriendinnengroepen. Het is een greep uit de vrolijke portretten van de 35-jarige Stefanie uit Zwolle. Met een iPad Pro en een digitale pen tovert het Zwolse tekentalent unieke illustraties op papier. ”Herkenbare details maken een portret persoonlijk!”

Onder de naam Schetsfabriek deelt Stefanie op Instagram het ene naar het andere kunstwerk. De kleurrijke en persoonlijke portretjes worden door middel van specifieke kenmerken geïllustreerd. ”Door een cartoon te tekenen met een broek van panterprint, een dierbaar sieraad of het haar in een knot, wordt de persoon op het papier levendig én herkenbaar.”

Van handlettering naar portretjes

Als klein meisje schetste Stefanie er al flink op los en tekende ze dolgraag popsterren. ”Het was dan ook geen verrassing dat ik een creatieve opleiding ging volgen op het Cibap in Zwolle.” Toen een aantal jaren geleden de populaire trend ‘handlettering’ de wereld in werd geblazen, besloot de Zwolse haar creaties te delen op Instagram. Niet veel later ontdekte ze het digitale illustreren, waardoor persoonlijke portretjes ontstonden. “In het begin tekende ik vooral mijn familie en vrienden, maar na een tijdje kreeg ik steeds vaker de vraag of ik de portretten ook in opdracht kon maken. Ook ben ik het illustreren gaan combineren met mijn werk als communicatieadviseur. De aanvragen en die combinatie met mijn werk vond ik zo leuk, dat op deze manier het balletje is gaan rollen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Stefanie met het portret van redacteur Melanie | Foto: indebuurt Zwolle

Origineel (kraam)cadeau

Met een iPad Pro, een handige app en een digitale pen in de aanslag, werkt Stefanie met veel passie aan de creaties. ”Digitale illustraties worden steeds populairder en verschijnen in verschillende stijlen. Het is een bijzondere manier om personen of gebeurtenissen vast te leggen. Vooral als mensen zichzelf in een portret herkennen is dat te gek en geeft het een enorme kick! Kort geleden kreeg ik een verzoek om een kersvers gezin te illustreren die net ouders waren geworden van een tweeling. Dit werd uiteindelijk een kraamcadeautje. Schitterend, toch? Het is zo leuk om mensen blij te maken met een persoonlijke illustratie.”

Kledingstijl en lichaamshouding

Aan de hand van verschillende foto’s tekent Stefanie het uiteindelijke portret. ”Het liefst ontvang ik zo veel mogelijk afbeeldingen van de persoon die ik illustreer, want op deze manier kan ik mij goed focussen op belangrijke kenmerken. Specifieke details, zoals een favoriet kledingitem, een sierraad of een bepaalde haardracht, maken een portret persoonlijk. Hoe lang ik aan een illustratie werk hangt dan ook af van de opdracht, maar ik ben er zéker een aantal uren zoet mee. Zet mij ’s avonds achter de iPad en de tijd vliegt voorbij!”

Tekst gaat verder onder afbeeldingen.

Portret van redacteur Melanie | Illustratie: Schetsfabriek
Portret van redacteur Melanie | Illustratie: Schetsfabriek
De kleding en de ketting in het portret | Foto: indebuurt Zwolle
Foto: indebuurt Zwolle
Illustratie: Schetsfabriek
Illustratie: Schetsfabriek
Illustratie: Schetsfabriek
Illustratie: Schetsfabriek
Illustratie: Schetsfabriek
Illustratie: Schetsfabriek

Ook wij van indebuurt konden niet achterblijven en lieten onszelf illustreren. ”Als je goed kijkt, kun je een aantal kenmerken terugvinden in het portret: een zwarte, kanten top, het groene vest, een dierbare ketting en de manier hoe het haar naar één kant valt. Dit soort portretjes zijn stiekem mijn favoriet!”

Live portretteren

De Zwolse geniet enorm van de opdrachten die ze krijgt, maar ze blijft zich ook graag ontwikkelen. ”Diversiteit in de illustraties vind ik erg belangrijk. Laatst mocht ik live portretjes tekenen in de winkel van Spøtted. De dames die gezellig kwamen shoppen konden zich laten natekenen en kregen na afloop het portretje mee naar huis. Dat was ontzettend spannend om te doen, maar ook een hele leuke uitdaging. ‘Great things never came from comfort zones’, zeg ik altijd maar.”

Heb je een verzoek voor een persoonlijk portret voor jezelf of als cadeau? Of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact op via [email protected] of neem een kijkje op Instagram.

Meer lezen op indebuurt?

kringloop zwolle

Monique is vrijwilliger bij Kringloop Zwolle: ‘Het is heel gevaarlijk als je hier werkt’

Potten, pannen, kleding, boeken, allemaal tweedehands. De Zwolse Monique van der Veen wordt zielsgel...

Zwolse grimeur Rhodé (37) tovert je om tot griezel: ‘Doe mij maar een opengeritst hoofd!’

Een gruwelijke zombie met een aangevreten huid, uitgedrukte sigarettenpeuken in een wang of een opge...

adv.