Tessa (19) maakt een podcast over het studentenleven in Zwolle: ‘Mijn ouders luisteren ook mee’

Tessa studeert journalistiek in Zwolle. Samen met twee studiegenoten Ilse en Lara maakt ze een podcast over het leven als Zwolse student: Student onder de Peperbus. De podcast is voor (potentiële) studenten uit Zwolle. Ze behandelen onderwerpen zoals op kamers gaan, vrienden maken in een nieuwe stad, eenzaamheid, studieverenigingen en drugsgebruik. “We proberen echt de jonge student op weg te helpen met onze podcast.”
Vanwege haar studie is Tessa naar Zwolle verhuisd. Voordat Tessa in Zwolle kwam wonen was ze nog nooit hier geweest. Ilse en Lara, haar twee mede-podcastmakers, zijn ook allebei in die tijd naar Zwolle verhuisd.
De start van de podcast
Het idee voor de podcast ontstond in het begin van het schooljaar. Een docent bracht de journalisten in spe op het idee om een podcast te gaan maken. “Als wij met z’n drieën drankjes doen, dan hebben we hartstikke leuke gesprekken. We dachten: hier moet je gewoon een microfoon bij leggen.” De meiden praten met elkaar zoals ze normaal, zonder microfoon, ook doen. “Zo heb je de leukste gesprekken en blijf je zo dicht mogelijk bij jezelf.”
Behalve dat Tessa het maken van een podcast heel gezellig vindt, steekt ze er ook iets van op. “Je voelt je minder schuldig dat je een avondje niks aan het doen bent. Het is fijn dat je meer ervaring krijgt en je samen ook nog eens een hele leuke tijd hebt.”
Van kamers zoeken tot drugs
Een leuke tijd hebben ze zeker, maar die wordt nog leuker als corona voorbij is. “Het studentenleven is voor ons nog niet helemaal begonnen. We kunnen nu natuurlijk niet uitgaan in de stad of naar feestjes gaan.” Desondanks kunnen Tessa, Lara en Ilse potentiële studenten wel alvast tips geven in de podcast. “We maken een podcast voor (potentiële) studenten, met alles wat wij ook wel hadden willen weten voordat wij aan de studie begonnen.”
Ze bespreken bijvoorbeeld hoe je het beste een kamer kan zoeken en vrienden maakt als nieuwe student in Zwolle. Ook behandelen ze studie- en studentenverenigingen. Verder praten ze met een studiegenoot, die ervaring heeft met drugsgebruik, over hoe je het best met drugs in je omgeving om kan gaan.
De tekst gaat verder onder de foto.

Bewust van eigen woorden
Niet alleen studenten luisteren mee, ook ouders zijn benieuwd naar de avonturen. “Mijn ouders luisteren ook mee. Ik let dus wel heel erg op wat ik zeg. Volgens mij doen Lara en Ilse dat iets minder.” Tessa is zich erg bewust van haar uitspraken. “Zeker over drugs, of bijvoorbeeld daten. Ik kan natuurlijk niet met namen gaan strooien van jongens of zo.”
Reacties
Met complimenten wordt gelukkig wél gestrooid. Tot nu toe hebben ze veel positieve reacties gehad op hun podcast. Ze leren er ook van. “Als we nu de eerste aflevering terugluisteren, vinden we het te saai. Toen schreven we een script uit zodat het professioneel overkwam. Dat doen we nu echt niet meer. Als we onszelf zijn, lekker spontaan, luistert dat ook veel fijner.”
Toekomst
In de toekomst willen ze nog veel meer spontane afleveringen produceren. Het doel is om één keer in de twee weken een nieuwe podcast online te zetten. Specifieke onderwerpen die ze echt nog graag willen bespreken? “In de podcast willen we het graag nog hebben over dingen zoals het liefdesleven en daten. Het is nu allemaal nog vrij braaf, maar ik denk dat wel verandert. Zeker als we straks van het echte studentenleven genieten, vol leuke en grappige verhalen.”
De podcast kan je hier beluisteren.