Soorien (34) voelt pijn en verdriet door adoptie: ‘Ze zeiden: je moet juist dankbaar zijn’

Soorien Zeldenrust
Soorien Zeldenrust. Foto: eigen foto.

“Hoor ik hier wel thuis in Nederland? En hoe zou het zijn geweest als ik Zuid-Korea was gebleven?” Met deze vragen zit Soorien Zeldenrust uit Zwolle in haar maag. Toen ze drie maanden oud was, werd ze geadopteerd uit het Aziatische land. “Heel veel mensen om me heen zeiden: ‘Je moet juist dankbaar zijn, je bent een soort van gered.’ Veel mensen zien adoptie als een soort sprookje, maar dat had ik gewoon niet.” Nu helpt Soorien als adoptiecoach mensen met dezelfde ervaring als zij.

Herinneringen van Zuid-Korea heeft ze niet toen ze naar Nederland kwam. Logisch ook, want Soorien was pas drie maanden oud toen ze op Schiphol aankwam. Haar adoptieouders haalde haar op. “Het enige dat weet, is dat mijn lichaam wel herinneringen heeft. Ik heb daar geen beeld bij, maar wel een gevoel”, zegt ze.

Liefdesverdriet

Soorien, inmiddels 34 jaar, voelt zich niet helemaal begrepen. Ondanks dat ze een fijne tijd heeft gehad bij haar adoptieouders, voelt ze pijn en verdriet. “Ik vergelijk het weleens met heftig liefdesverdriet of als je iemand verliest. Het voordeel daarvan is dat je diegene kent, maar ik ken diegene niet die ik ben verloren. Daar heb ik veel pijn van. Die pijn ervaar je in je lijf. Wie ik mis of waar het gevoel precies vandaan komt, kan ik niet herleiden.”

Soorien denkt dat het gevoel vooral wordt veroorzaakt door haar adoptie op jonge leeftijd. “Dat is ook bewezen, dat kinderen met name de eerste paar maanden en jaar heel erg de behoefte hebben aan veiligheid van hun ouders. Ik heb die veiligheid op jonge leeftijd nooit gehad. Ik werd na zo’n tien dagen weggehaald bij m’n moeder. Daardoor is mijn lichaam in een bepaalde overlevingsstand gegaan”, zegt ze. Toen ze drie maanden oud was, kwam ze in Nederland aan.

‘Ik zie er anders uit’

Al op jonge leeftijd voelt Soorien dat ze anders is. “Ik zie er anders uit. Ik ben Zuid-Koreaans, dus dan zie je dat je broers of ouders er anders uitzien”, zegt ze. Rond haar puberteit kan ze haar gevoelens meer in woorden uiten. Ze gaat in therapie en schuift aan bij een gespreksgroep voor geadopteerden. “Maar dat was niet echt mijn ding.” Ook andere hulpverlening, zoals een pscyholoog, mag niet baten. Dan komt ze erachter dat er adoptiecoaches in Nederland zijn. “Toen ben ik zelf ook die opleiding gaan doen en is er bij mij wel het een en ander losgekomen. Ik begreep waar m’n gedrag vandaan kwam, waarom ik bepaalde gevoelens en gedachten had.”

Haar adoptieouders vonden het ook lastig dat Soorien pijn en verdriet heeft. “Zij hadden hier natuurlijk ook nog nooit mee te maken gehad. Ze zijn er altijd voor me geweest om te helpen. Ze voelden zich soms ook wel machteloos. Dat is ook logisch, dat zou ik zelf ook hebben als je niet weet wat er met je kind aan de hand is.”

‘Dat Westerse zit ook in mij’

Contact met haar biologische ouders heeft Soorien niet. “Ik ben wel meerdere keren teruggeweest naar Zuid-Korea. Ook met mijn eigen gezin en schoonouders. Ik vind het fijn om daar te lopen, de taal te horen, de geuren te ruiken, het eten te proeven.” Aan haar situatie verandert het niks. Bovendien zien Zuid-Koreanen volgens haar dat ze verwesterd is. “Ik ben toch wat steviger en ik zie er niet echt heel Koreaans uit in hun ogen, omdat ik anders loop, spreek en kijk. Dat Westerse zit ook in mij. Dat hebben zij ook wel door.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Zuid-Korea
Zuid-Koreaanse sferen (foto ter illustratie) Foto: Pexels.

‘Je thuis is met wie je bent’

Soorien is nooit een Koreaan in Korea en ook nooit een Nederlander in Nederland, zo is haar ervaring.  “Vroeger had ik daar wel moeite mee. Helemaal toen ik voor de eerste keer naar Korea ging. Toen dacht ik: eigenlijk hoor ik nergens thuis.” Nu kijkt ze daar anders tegenaan. “Het land waar je woont, bepaalt niet waar je je thuis voelt. Dan kun je ook thuis zijn op andere plekken.”

Transformatie

Inmiddels is Soorien zelf adoptiecoach in Zwolle, onder de naam Soo Bijzonder. Ze spreekt dagelijks met mensen die hetzelfde hebben ervaren als zij. “Wat ik voornamelijk doe, is iedereen het gevoel geven dat ze niet meer alleen het proces door hoeven te maken. Het is een transformatie. Ik bied ze ondersteuning, dus alle vragen die ze hebben over adoptie en wat ze nog niet begrijpen. En als ze iets negatiefs hebben meegemaakt, hebben ze er vaak wel iets van geleerd. Dan gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat ze daar sterker van worden.”

Echt weg gaat Sooriens gevoel niet. Bij lifechanging veranderingen wordt het gevoel zelfs extra versterkt. “In mijn eigen adoptieproces weet ik dat dit mijn hele leven er zal zijn, met pieken en dalen. Toen ik moeder werd en een relatie kreeg, was het meer aanwezig.”

Adoptie is niet ‘iets leuks’

Soorien hoopt dat mensen beter begrijpen dat adoptie niet gewoon ‘iets leuks’ is. “In november was er veel aandacht voor dit onderwerp tijdens de Adoption Awareness Month, maar het is voor geadopteerden belangrijk dat dit bekend wordt onder mensen. Dat is ook oké is als je gevoelens hebt en mensen jou niet begrijpen. Dat je niet denkt dat je de enige bent.”

Soorien raadt mensen aan om eerder voor pleegzorg te gaan dan voor adoptie. “Er zijn zoveel aanvragen in de pleegzorg en er zijn zoveel kinderen die springen om een veilige thuis. Zij kunnen gewoon in hun eigen cultuur blijven in hun eigen land. Daar wil ik eerder voor pleiten.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “Zwolse Aad (66) viert kerst als trotse opa: ‘Mijn God, wat klinkt dat oud, maar ik ben er zo blij mee’”

Zwolse Aad (66) viert kerst als trotse opa: ‘Mijn God, wat klinkt dat oud, maar ik ben er zo blij mee’

ouderen Driezorg
Ga naar “Deze man bespeelt met trots de klokken van de Peperbus: ‘Ik sterf in het harnas’”

Deze man bespeelt met trots de klokken van de Peperbus: ‘Ik sterf in het harnas’

Martien van der Knijff
Ga naar “Dit is waarom Annet geen schoenhoesjes maakt van plastic, maar van oude spijkerbroeken”

Dit is waarom Annet geen schoenhoesjes maakt van plastic, maar van oude spijkerbroeken

Jeany's

In onze gids

Ga naar “Slagerij van Guilik”

Slagerij van Guilik

 • Deventerstraatweg 20
 • Slagers
 • Gesloten
van guilik

Nu gesloten

Ga naar “Wayback Burgers Zwolle”

Wayback Burgers Zwolle

 • Diezerkade 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
wayback burgers zwolle
Ga naar “Het Refter”

Het Refter

 • Bethlehemkerkplein 35a
 • Cafés
 • 11:00 - 01:00
hetrefter

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Vuurwerk bij Henk Gerrits Tweewielers”

Vuurwerk bij Henk Gerrits Tweewielers

 • Geldig t/m 31 december 2021
vuurwerk-afsteken
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99”

Jan van Haasteren puzzel 500 stukjes van € 11,29 voor € 6,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Blokker badjas Cosy € 14,99”

Blokker badjas Cosy € 14,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “alle Blokker melkopschuimers en koffiemolens 25% korting”

alle Blokker melkopschuimers en koffiemolens 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Top € 8,99”

Top € 8,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Verhuurmedewerker (40 uur)”

Verhuurmedewerker (40 uur)

 • MVGM Vastgoedmanagement Zwolle
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Saunameester”

Saunameester

 • Veluwse Bron
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker bediening”

Medewerker bediening

 • Veluwse Bron
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Communicatiemedewerker met focus op online”

Communicatiemedewerker met focus op online

 • Aberson
 • Parttime

Topper

Ga naar “Beauty Wellness Medewerker”

Beauty Wellness Medewerker

 • Veluwse Bron
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Dag vol Gedrag – Windesheim Zwolle”

Dag vol Gedrag – Windesheim Zwolle

 • 12 januari 2022
Calo - Hogeschool Windesheim