Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

RTL’s De Sleutel is voorbij en zo gaat het nú met Sunil

Door Hilke Vos 4 december 2019

Dat was het dan. Het RTL-format, waarin Beau de Zwolse dakloze Sunil volgde, is afgelopen. Dinsdagavond zagen we de laatste aflevering van De Sleutel en dat wás ons een partijtje grienen… Ja toch?

Het nieuwe RTL-format, waarin Beau vijf daklozen uit verschillende steden in Nederland bijstaat, is gemaakt in navolging van de succesreeksen ‘The Amsterdam Project’ en ‘Het Rotterdam Project’. Het programma laat zien hoe mensen leven, in een opvang, onder een brug, zonder thuis, wat betekent dat ze geen uitkering kunnen aanvragen. In tegenstelling tot de vorige series krijgen de daklozen nu geen geld, maar een eigen appartement.

Sleutel van een huis

Ook Sunil uit Zwolle wordt gevolgd in het programma, een dakloze die heel veel drinkt (lees: veertig tot zestig biertjes per dag) en verbaal erg agressief is. Vroeger is hij veel misbruikt en daardoor heeft hij een trauma opgelopen. Hij vertelt zelfs dat hij het liefst op straat slaapt en niet meer wakker wil worden. Van Beau krijgt hij de sleutel van een huis in Zwolle, dat hij na een paar maanden wel zelf moet betalen.

Donald Duck

In de laatste aflevering blikt Beau terug én gaat hij op bezoek bij Sunil om te kijken hoe het nu – acht maanden later – met hem gaat. Waar hij eerst nog verslaafd was aan drank en de tv-crew voortdurend schoffeerde, is hij nu erg rustig. Dat beaamt ook Beau. “Alleen als de cameraploeg weg is word ik iets onrustiger”, zegt Sunil tegen de presentator. “Dan ga ik Samson en Gert kijken en Donald Duck-tijdschriften lezen.”

Ook gaat Beau naar het huis van de ouders van Sunil. De band met z’n ouders was totaal niet goed, maar is inmiddels gelukkig hersteld. Glunderend wacht de Zwollenaar Beau op, die komt lunchen samen met het productieteam. Sunil vertelt dat hij trots op zichzelf is. “Eerst niet hoor, toen voelde ik mij zelfs een beetje nederig”, meent Sunil. “Nu krijg ik zelfs complimenten op straat van vreemden. Dat doet mij erg veel.”

Nieuwe baan

De Zwollenaar heeft in een kliniek gezeten en slikt nu medicijnen. Toch is hij er nog niet en krijgt daarom psychische zorg en intensieve therapie, ook samen met zijn ouders. Maar dat het véél beter gaat met hem is te zien in het programma; wat een kanjer. En het mooiste: hij heeft een baan bij een schoonmaakbedrijf. “Ze hebben nog nooit iemand gezien die zo goed schoonmaakt”, aldus een trotse Beau.

Go Beau!

Zo bijzonder om te zien, hoe een ‘Amsterdamse kakker’ in gesprek gaat met daklozen die ont-zet-tend veel meegemaakt hebben. Zonder zich aan te passen, maar door er met vol open oren, ogen, armen en hart in te gaan. Wij zijn onder de indruk wat hij samen met zijn team gedaan heeft voor de Zwolse Sunil. Dank, Beau!

En dat wij van de redactie niet de enigen zijn die meeleven met Sunil zie je hieronder >

Hartverwarmend! Zo help jij Zwolse daklozen met een (oude) slaapzak

Terwijl wij gezellig de kerstboom optuigen, behaaglijk bij de kachel, zijn er ook mensen die er niet...
still de sleutel sunil

Kijkers moeten stiekem toch wel lachen om Zwolse dakloze Sunil

We zijn helemaal fan van Beau’s nieuwe RTL-programma De Sleutel. Erg boeiend om te zien, al helemaal...

Doe mee aan de indebuurt Zwolle kerstkaartenactie voor eenzame ouderen

Stel je eens voor dat je de feestdagen helemaal alleen doorbrengt. Voor veel ouderen in Zwolle is di...

 

Meer over

Zwollenaren

adv.