Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roken op het terras, of niet? Dit vinden jullie!

Door Hilke Vos 21 augustus 2019

Roken op het terras? Er wordt veel over gesproken – ook in de Zwolse politiek – maar toch loopt het nog niet storm met het aantal rookvrije terrassen in Zwolle. Dat meldde onlangs dagblad De Stentor, dat een steekproef deed bij vijftig terrassen in de stad. Wij zijn vooral benieuwd: wat vinden jullie?

GroenLinks-gemeenteraadslid Margriet Leest lanceerde een paar maanden geleden een plan over de verbanning van rokers op het terras tijdens een debat over de horecavisie. Wat haar betreft wordt de helft van de terrassen rookvrij.

Steeds meer ondernemers gaan hier (deels) in mee, zegt De Stentor. Barista Café en de Chocolate Company zetten in ieder geval geen asbakken meer neer op tafel. Las Rosas wil zelfs een officieel gedeeltelijk rookverbod invoeren.

Dit vinden jullie

Roken verbieden op het terras, of is slechts ontmoedigen genoeg? Of moet een sigaretje opsteken gewoon kunnen? In een indebuurt-poll op Facebook vroegen we jullie mening en dat leverde een bijna gelijkwaardige score op: 55 procent van 1200 stemmers zegt ‘Nee, bah!’, 45 procent vindt dat een peuk op het terras moet kunnen.

De Stentor doet een onderzoek naar rookvrije terrassen in Zwolle. Steeds meer horecagelegenheden proberen hun klanten te…

Posted by Indebuurt Zwolle on Monday, 12 August 2019

“Roken is inderdaad een verslaving maar daar kun je ook zelf wat aan doen. Val anderen niet lastig met jouw rook”, zegt Marc Jongbloed. Dat vindt ook Leon Dovermann: “Bah, sinds iedereen buiten moet roken is er niet normaal meer adem te halen op de terrasjes. Wat een stank en die rook slaat mij ook nog op de keel.”

Rens Vleeshouwers vindt juist dat het gewoon moet kunnen, als je maar rekening met elkaar houdt. “Je zou elkaar er ook op moeten kunnen aanspreken. Ikzelf rook ook. Maar als er kinderen rondlopen, of mensen storen zich er echt aan, rook ik niet of loop ik ff weg. Beetje normen en waarden, en gewoon rekening houden met elkaar.”

Rowy Opdam zou best een rookvrij terras willen in Zwolle. “Ik rook zelf niet maar als de mensen die roken zelfs op het terras niet meer mogen roken, waar dan nog wel? Ik vind het zelf wel onprettig als ik in iemands rook zit dus mij lijkt de oplossing een gedeelte van het terras voor rokers en een gedeelte van het terras voor niet-rokers.”

Verdeelde meningen

De meningen zijn dus best verdeeld, al lijken er best wat niet-rokers te zijn die een peuk op het terras prima vinden, mits er bijvoorbeeld een rookvrije zone is. Wat vind jij?

roken

Ai! Dit kost het als je een peuk op straat gooit

We hebben ons er allemaal vast al vaker schuldig aan gemaakt dan we zouden willen toegeven: het op s...

adv.