Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Phuong zou met haar band optreden op Bevrijdingsfestival Zwolle: ‘Ik mis het publiek’

Door Marijtje Berghuis 5 mei 2020

Vandaag vieren we Bevrijdingsdag op een andere manier dan we gewend zijn: zo veel mogelijk binnen en zonder het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Helaas kunnen we dus niet losgaan op toffe acts van artiesten dit jaar. Een van de artiesten die we moeten missen is de 22-jarige Phuong, die met haar band D A R K D A Y S zou optreden op het festival.

Phuong studeert MediaMusic op het ArtEZ in Enschede en vormde in november samen met Martijn Naber en Twan Veldkamp de band D A R K D A Y S. ”We wilden met onze muziek meer de popkant opgaan, maar dan met een donker randje. Dat zie je nu steeds meer opkomen in de popmuziek, kijk maar naar artiesten zoals Billie Eilish en Grimes.” Na een schrijfsessie trok de band de stoute schoenen aan en benaderde Hedon. ”Hedon vond onze muziek heel vet: er werd besloten om ons de Hedonbeurs te geven. Dat is een bedrag waarmee je je projecten kan uitvoeren, zoals een videoclip maken. Daarnaast krijg je het hele netwerk van Hedon erbij. Onze naam werd zo super snel verspreid”, vertelt Phuong enthousiast.

De Vrijheidstour

De band komt zo bij Poppunt Overijssel terecht en wordt uitgedaagd om een ‘Song for Freedom’ te maken voor de Vrijheidstour. Tijdens deze tour trekken vier bands zeventien dagen lang door heel Overijssel en sluiten gezamenlijk af op Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. Dan gooit het coronavirus roet in het eten: de Vrijheidstour en het Bevrijdingsfestival worden afgelast. ”We vielen
alle drie wel een beetje in een gat. Het is raar dat ik die jongens niet meer zie, hiervoor zagen we elkaar bijna elke dag.”

Foto | Christein Fotografie

Bezig blijven

Phuong baalt enorm. ”Ik mis het publiek, want ik ben echt een performer. Ik haal er heel veel energie uit om op het podium te staan en het publiek mee te krijgen. Ik merk dat ik nu in een sleur kom, omdat het voelt alsof ik niet iets heb om naar toe te leven.” Toch probeert de Zwolse niet bij de pakken neer te gaan zitten. ”Ik ben nu gewoon aan het schrijven en produceren voor onze band. We hebben veel contact met elkaar: we zijn bezig om een goed plan op te zetten voor wanneer de situatie weer normaal is. Een single uitbrengen stond ook op de planning voor mei, maar we zien de streamingscijfers van muziek dalen. Ik denk dat mensen vooral onderweg muziek luisteren, dat kan nu niet meer.”

De toekomst

Ondanks de tegenslag door het coronavirus kijkt het trio vol goede moed naar de toekomst. ”Uiteindelijk willen we naar een EP of een album toewerken en zo groot mogelijk worden binnen de Nederlandse en internationale industrie”, zegt Phuong. ”Mijn muziek met anderen delen en ervan kunnen leven, dat is echt mijn droom.”

Lees ook:

bevrijding-zwolle

De bevrijding van Zwolle: 13 x indrukwekkende foto’s

De bevrijding van Nederland was al in september 1944 begonnen, maar door omstandigheden duurde het n...

Selma Wijnberg, de vrouw die Sobibór overleefde

Selma Wijnberg was de laatste Nederlandse overlevende van het Duitse vernietigingskamp Sobibór. Ze g...
bevrijdingsdag-2020-zwolle

Bevrijdingsdag 2020 in Zwolle: dit is er allemaal te doen

Geen Bevrijdingsfestival Overijssel of andere feestjes: dit jaar vieren we de vrijheid binnen. Geluk...

adv.