Imker Teake (70) werd tientallen keren gestoken, maar houdt nog steeds van zijn bijen: ‘Het is een lief volk’

imker zwolle
Teake in zijn imkerpak met zijn bijen. Foto: indebuurt Zwolle

Hij is al meerdere keren gestoken, maar dat weerhoudt hem er niet van om zijn favoriete hobby uit te voeren. Teake de Jong (70) is imker en verkoopt onder de naam Zwols Goud honingproducten aan de Zwarte Weg in Zwolle-Zuid. “Ik snap de angst voor bijen wel, maar die zou ik graag willen wegnemen.”

“Ik had altijd al een fascinatie voor bijen”, vertelt Teake terwijl hij gaat zitten aan de tafel in de achtertuin. “Ik was zo benieuwd naar wat er allemaal in zo’n kast gebeurde.” Uit nieuwsgierigheid begon hij in 2013 een basiscursus om imker te worden.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Chef-kok en terreinbeheerder

Teake is dagelijks bezig met de bijen. Hij heeft daar nu meer tijd voor aangezien hij ruim acht jaar geleden is gepensioneerd. Tot 2007 was hij chef-kok in het ziekenhuis De Weezenlanden. Toen hij daarmee ophield werd hij terreinbeheerder van het Sophiaziekenhuis, ziekenhuis De Weezenlanden en nog een jaartje bij het Isala ziekenhuis. Samen met zijn vrouw Marijke de Jong is hij ook trotse eigenaar van B&B ’t Hazenleger.

‘Het mooiste wat er is’

Ondanks dat hij het menselijk contact bij de B&B leuk vindt, kan hij helemaal opgaan in zijn passie voor bijen. Zijn eerste bijen ontving Teake na de basiscursus voor imker. “Je kunt het vergelijken met een stekje van een plant. Zo kreeg ik een stekje van een bijenvolk mee naar huis.” Hij legt uit dat een kleine groep bijen zelf een nieuwe koningin maakt, zodat zij eitjes kan leggen en het volk kan vergroten. “Een bijenzwerm is het mooiste wat er is, maar dat wordt door de buurt helaas niet zo ervaren. Zo’n zwerm is echt een donkere zwarte wolk, dus ik snap wel dat mensen dat eng vinden.”

Honingwinkel

De bijenhouder heeft op meerdere plekken in Zwolle kasten staan. Een paar bij de buren, ziekhuis Isala, de kinderboerderij en bij Landgoed Zandhoven. Hij heeft er ook een paar rondom zijn eigen woning staan. Aan huis verkoopt hij honingproducten. Binnen in de hal hebben Marijke en Teake een klein honingwinkeltje. Ze verkopen onder andere verschillende soorten honing, een bijenwasdoek of handcrème. Alles maakt hij zelf.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Bijen laten mensen met rust

Teake zegt dat mensen hem vaak bellen omdat ze denken dat ze een bijennest hebben in de tuin, maar dat dit vaak hommels zijn. “Mijn advies? Pak een stoel, neem een kop koffie en geniet ervan. Deze dieren zijn belangrijk voor ons.” Hij legt uit dat bijen niet op je gebakje of limonade komen zitten. “Wespen komen af op zoetigheid, maar bijen laten je in principe met rust. Behalve als je bovenop ze gaat zitten, dan komen ze in de knel en gaan ze prikken.” Hij is zelf al tientallen keren geprikt. “Je went er ook aan. Ik ga het bijna lekker vinden”, grapt Teake.

Klinkt als zeven drones

Imkers in Zwolle zitten in een Whatsappgroep genaamd de Zwermapp. Na een bijenmelding overleggen ze onderling wie eropaf gaat. “Dat is heel leuk om te doen, want zo’n nest kan bovenin een boom hangen of onder een stoel.” Hij vertelt dat een bijenzwerm vaak wel een tros is van 10.000 bijen. “Dat kan klinken als zeven drones die in de lucht vliegen.” Meestal neemt Teake een extra imkerpak mee, omdat mensen zijn hobby dan toch van dichtbij willen meemaken.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Zo wordt honing gemaakt

De imker wil graag uitleggen hoe honing gemaakt wordt. “Bloemen proberen zichzelf zo mooi mogelijk te maken zodat de bijen daarop afkomen. Die halen de nectar uit de bloemen. De nectar nemen de bijen op in hun honingmaag en dat brengen ze vervolgens terug naar de kast. Daar geven de bijen het over aan de transportploeg.” De transportploeg zijn werkbijen die de nectar dan in de honingraten stoppen.

“Nectar is zo dun als water, dus om het vocht te verdampen gaan bijen ventileren. Dan hoor je aan het einde van de dag ineens een enorm gezoem en komt de geur van honing je tegemoet”, glundert Teake. Uiteindelijk verzegelen de bijen de honing met bijenwas en daarmee hebben ze hun voer voor de winter opgeslagen. “In zo’n kast slaan ze echter veel meer op dan ze nodig hebben, daarom kan ik er ook wat uithalen. Ik moet alleen opletten dat ik er niet te veel uithaal.” Anders moet hij de bijen in de winter bijvoeren.

Honing slingeren

Om uiteindelijk eetbare honing te maken, haalt Teake de honing uit de kasten. “Die honingraten gaan dan in een slinger, dat moet je zien als een centrifuge. Vervolgens draai ik met de slinger en vliegt de honing uit de raten tegen de zijkanten aan. Dan kun je het zo via een kraantje door de zeef in een emmer opvangen en dan heb je honing.” Er wordt verder niets aan toegevoegd.

Het allermooiste aan deze hobby vindt hij dat je rustig in de natuur bezig bent en alles om je heen vergeet. “je bent gewoon geconcentreerd met die dieren bezig. Ik vind het zo’n lief volk”, glundert Teake.

Wil je van dichtbij zien hoe een imker werkt? Tijdens de Open Imkerijdag op 9 en 10 juli kun je bij Teake of een andere imker langskomen om te kijken.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Zwollenaar van de Week

Ga naar “Bert (66) en schoonzoon Hans (39) delen Zwolse volkstuin: ‘Heerlijk om naast onze baan buiten te zijn’”

Bert (66) en schoonzoon Hans (39) delen Zwolse volkstuin: ‘Heerlijk om naast onze baan buiten te zijn’

volkstuin
Ga naar “Zwollenaar Luuk (10) haalde het Jeugdjournaal met zijn wheelies: ‘Ik oefen elke dag’”

Zwollenaar Luuk (10) haalde het Jeugdjournaal met zijn wheelies: ‘Ik oefen elke dag’

Luuk wheelie
Ga naar “Lief! Zwolse kapper Virgil geeft dakloze Björn gratis knipbeurt: ‘Ik zoek hem nu elke zaterdag op’”

Lief! Zwolse kapper Virgil geeft dakloze Björn gratis knipbeurt: ‘Ik zoek hem nu elke zaterdag op’

Bjorn zwolle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Volkswagen-bus tent € 69,95”

Volkswagen-bus tent € 69,95

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “La Maison Rêve dekbedovertrek € 8,95”

La Maison Rêve dekbedovertrek € 8,95

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dolce Bella singlet € 3,39”

Dolce Bella singlet € 3,39

 • Geldig t/m 9 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Hospitality medewerker”

Hospitality medewerker

 • bijHanZ
 • Fulltime
bijhanzzwolle

Topper

Ga naar “Junior monteur”

Junior monteur

 • Veneta.com
 • Fulltime
Veneta Zwolle vacatureVeneta Zwolle vacature

Topper

Ga naar “Afwasser”

Afwasser

 • Librije
 • Fulltime

Topper

Ga naar “doktersassistent huisartsenpraktijk”

doktersassistent huisartsenpraktijk

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca Team Manager”

Horeca Team Manager

 • IKEA B.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer”

Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer

 • Wijnbar OAK
 • Van 26 aug t/m 28 aug

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Zomerbioscoop Dominicanenklooster”

Zomerbioscoop Dominicanenklooster

 • 11 augustus 2022
bioscoopbioscoop
Ga naar “Stadshagenfestival”

Stadshagenfestival

 • 27 augustus 2022
StadshagenfestivalStadshagenfestival
Ga naar “Stadsfestival Zwolle”

Stadsfestival Zwolle

 • Van 2 sep t/m 4 sep
stadsfestival 2