Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mantelzorger Dahlia had zelf hulp nodig: ‘Het was een geschenk uit de hemel!’

Aangeboden door ZwolleDoet! 10 november 2020

Als mantelzorger geef je vaak langdurig én intensief zorg. Zelf om hulp vragen is niet altijd vanzelfsprekend. De Zwolse Dahlia (35) verzorgde jarenlang haar oma, totdat ze er zelf niet meer uitkwam. Ze kreeg hulp van Kristel Koridon (31) van Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet! ”Het was een geschenk uit de hemel”, aldus Dahlia. 

Een zieke tante, een depressieve moeder of een broertje met autisme: mantelzorgers zijn vaak familie van de mensen die zij verzorgen. ”De zorg die zij bieden is voor hen logisch en natuurlijk. Ze voelen zichzelf geen mantelzorger maar kunnen vaak wel wat hulp gebruiken’”, vertelt mantelzorgmakelaar Kristel.

Steunpunt Mantelzorg bestaat al veertig jaar, toch kent niet iedereen de organisatie. ”Mantelzorgers zoeken er niet naar als ze het niet nodig hebben. En als ze vast lopen, hebben ze vaak het gevoel dat ze het alleen moeten doen.”

Mantelzorger en (klein)kind

Dahlia kwam twee jaar geleden in contact met Steunpunt Mantelzorg. Ze zorgde toen al acht jaar voor haar zieke oma, samen met haar vader. ”Mijn oma ging van een sterke vrouw die alles zelf deed, naar een fragiele dame die niet eens zelf een glaasje water kon pakken.”

Door de hersenbloeding werd Dahlia’s oma plotseling verlamd. ”Er komt dan heel veel op je af. Dingen waar je nooit mee te maken hebt gehad. Eerst stonden we voor de keus om haar wel of niet te laten opereren. Daarna kwam de overgang van het ziekenhuis naar het verpleeghuis. Je bent druk met de zorg regelen en krijgt emotioneel ook veel te verwerken. Mijn oma is de belangrijkste persoon in mijn leven. Ze heeft mij opgevoed, dus ik ben niet alleen haar kleinkind, maar ook haar dochter.”

Iedereen heeft hulp nodig

De mantelzorg kwam vooral op Dahlia’s schouders terecht. Daarnaast had ze een drukke baan als loopbaanbegeleider en een omgeving die veel van haar vroeg. ”Mijn Irakese familie woont in het buitenland. Omdat ik sinds mijn negende in Nederland woon, vallen mensen vaak op mij terug als het gaat om taal en regels.”

​Gelukkig kwamen de dochter, zoon en kleinkinderen van oma regelmatig een weekje logeren, bijvoorbeeld met de feestdagen. Oma bleef dan ook slapen. De thuiszorg moest dan niet in het verpleeghuis geleverd worden, maar bij Dahlia of haar vader thuis. ”Daar ontstonden er problemen. Er zou extra betaald moeten worden voor de thuiszorg. Ik kon me dat niet voorstellen. Maar de regels zijn zo complex. Dan heb je gewoon hulp nodig, ook al sta je stevig in je schoenen.”

Na wat rondbellen, kwam ze in contact met Kristel van Steunpunt Mantelzorg. ”We ondersteunen mantelzorgers in Zwolle met de hulp die zij nodig hebben”,  vertelt de mantelzorgmakelaar. ”Tijdens het eerste gesprek stem je af wat de hulpvraag is: heeft iemand advies nodig, of juist een luisterend oor. Iedereen heeft soms hulp nodig, dat is niet raar.”

De mantelzorger ontzorgen

Dahlia: ”Het was zo fijn om mijn verhaal kwijt te kunnen. Dat er een neutraal persoon meekeek en duidelijk kon uitleggen wat onze rechten in deze situatie waren. Maar het was vooral fijn dat er iemand luisterde. Mensen vragen steeds: hoe is het met je oma. Het is dan zo fijn dat iemand vraagt hoe het met jou gaat.”  Kristel: ”We proberen de mantelzorger op zo’n moment te ontzorgen en kijken dan wat er nodig is om de zorg vol te houden. Want als de mantelzorger omvalt, stort het systeem rondom de zieke ook in elkaar.”

Wees er op tijd bij!

Het probleem met de thuiszorg van Dahlia’s oma is uiteindelijk goed opgelost. ”Het helpt dat Dahlia vroeg aan de bel heeft getrokken”, stelt Kristel. ”Mensen zoeken soms te laat contact met ons. Ze zijn dan zo overbelast, dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Dat willen we graag voorkomen. Veel mantelzorgers werken zelf ook in de hulpverlening. Ze zien bij anderen heel goed wanneer het teveel wordt. Maar kunnen in hun eigen situatie dat onderscheid niet meer maken. ”

Mantelzorg bespreekbaar maken

Steunpunt Mantelzorg probeert dit met preventie voor te zijn. ”We geven cursussen en trainingen waar mensen leren grenzen aangeven en de balans leren bewaren”, legt Kristel uit. ”Een groot deel van de mantelzorgers combineert de zorg met een betaalde baan. We kijken dan samen (en soms met de werkgever) hoe de balans tussen de mantelzorg, werk en vrije tijd hersteld kan worden. Soms gaan we ook met de werkgever in gesprek.”

Daar blijft het niet bij, want Steunpunt Mantelzorg geeft ook voorlichting bij bedrijven, organisaties en scholen. ”Steunpunt Mantelzorg organiseert workshops of denkt mee in het beleid van de organisatie. Het belangrijkste is dat er een open cultuur gecreeërd wordt waar mantelzorg besproken kan worden. Wanneer ben je mantelzorger en hoe kun je ervoor zorgen dat de zorg te dragen is?”

Deel je zorg

Dahlia’s oma is inmiddels overleden, maar Kristel en Dahlia hebben af en toe nog contact. Kristel: ”Het mooiste is dat iemand dan de weg nog kent en hulp durft te vragen. Als mantelzorger is het heel belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt. Daar helpen we graag bij!”

Goed zorgen voor een ander is iets moois. Zorg daarbij als mantelzorger ook goed voor jezelf. Door over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is. Je kunt terecht bij het Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet! Klik op de oranje button voor informatie en alles rondom de Maand van de Mantelzorg.Deze bijdrage wordt je aangeboden door ZwolleDoet!. Meer over ZwolleDoet! ontdekken?

ZwolleDoet!


Gesloten09:00 - 17:00

Burgemeester Drijbersingel 11, Zwolle

adv.