Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jaap is Barman van de Week: ‘Deze baan was meer dan een sprong in het diepe’

Door Maaike van der Ploeg 30 juli 2019

De barman, de man die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze serie kletsen we met de leukste barmannen en barvrouwen van Zwolle die genomineerd zijn voor de rubriek ‘Barman van de Week’. Deze week zitten we op de barkruk bij Jaap van Muziekcafé Koos.

Manusje van alles

Hij tapt de beste biertjes, maakt de mooiste kiekjes, stelde de wijnkaart van Muziekcafé Koos samen en heeft zelfs de nieuwe website van het café gemaakt, al voelt hij zich voor het schrobben van de plee zeker niet te goed. Barman Jaap is het manusje-van-alles. ”Wat moeten we zonder Jaap!” roept collega Suzanne.

Terwijl Jaap de bierleverancier binnen laat vertelt zij ons hoe Jaap heeft geholpen met de transitie van de oude Koos naar het nieuwe Muziekcafé Koos. ”Hij is degene geweest die de verbinding heeft gemaakt met de buurt en is in korte tijd erg geliefd geraakt bij de vaste gasten.” ”Ik vind het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft,” stelt Jaap.

‘Ik ben een behoorlijke wijnfanaat, in Kaapstad werkte ik in de proefkelder van een wijngaard’

Sprong in het diepe

Na veertien jaar werken in de ICT en vijf maanden op reis te zijn geweest in Kaapstad is dit Jaap’s eerste baan in de horeca. ”Deze baan was meer dan een sprong in het diepe. Ik was nog in Zuid Afrika toen Emi me vroeg of ik voor haar wilde komen werken. Ik kwam op zondag terug en kon dezelfde avond gelijk aan het werk. Het was wel een enorme omslag: een nieuwe baan en een nieuwe woning in een nieuwe stad.”

Zwollenaar

Geboren en getogen in Oudesluis voelt hij zich inmiddels helemaal thuis in Zwolle. ”Dit is een fantastische stad! Ik sta versteld van de kwantiteit en kwaliteit van de horeca in Zwolle. De sfeer die hangt op de Nieuwe Markt heb ik nog nooit ergens anders meegemaakt. Het leuke van dit café is dat iedereen welkom is, iedereen kan zijn ding doen, er wordt niet raar opgekeken. Muziekcafé Koos is inclusief, vrijblijvend, super gezellig en soms een beetje gek. De gasten hebben snel een connectie met het personeel, maar ook met elkaar.”

Foto | indebuurt

Wijnkenner

Ook het personeel onderling is behoorlijk hecht met elkaar, ze eten vaak samen. ”Jaap kookt de lekkerste gerechten voor ons en is een echte wijnkenner”, weet collega Suzanne te vertellen. ”Ik ben een behoorlijke wijnfanaat, in Kaapstad werkte ik in de proefkelder van de wijngaard, daardoor weet ik dus het nodige van wijn. Dankzij de proeverij die ik heb gedaan staan er nu hele goeie wijnen op de kaart van Koos, die goed worden ontvangen,” legt Jaap uit.

Feestbeest

Volgens zijn collega Suzanne is Jaap het typisch voorbeeld van stille wateren, diepe gronden. Maar tijdens Koningsnacht kwamen zijn collega’s erachter dat de rustige Jaap ook wel van een feestje houdt. ”Dat was de eerste nacht dat het écht los ging hier. Met de vaste gasten en het personeel (”de harde kern”) ging het feestje door tot vroeg in de ochtend.” ”Toen kwam het feestbeest in je naar boven,” zegt collega Suzanne.

De vrijdag en zaterdag zijn vaak de party-avonden bij Muziekcafé Koos. Dan kan er naar hartenlust worden gedanst of kun je meeblèren met karaokehits. Houd de Facebookpagina van Muziekcafé Koos in de gaten voor het volgende evenement. ”De karaoke van afgelopen week was super leuk,” vertelt Jaap. ”Er waren twee groepen die hun vrijgezellenfeestje hier vierden, uiteindelijk zong de hele kroeg mee!”

Zanger

De barman kan zelf ook een aardig nootje zingen en heeft een paar weken geleden nog opgetreden in het Muziekcafé. ”Ik heb toen een akoestische coversessie gedaan met Wendy, één van onze vaste gasten, maar op het terras pak ik ook vaak voor de lol de gitaar.” Over een paar weken beginnen de jamavonden op de woensdag weer, misschien dus wel met barman Jaap…


Meer over Muziekcafé Koos ontdekken?

Muziekcafé Koos cafés

Geopend14:00 - 03:00

Nieuwe markt 11, Zwolle

Bekijk meer:cafés

De Moutmeiden: de eerste vrouwenbierclub van Zwolle is een feit!

Bierliefhebbende vrouwen opgelet! De eerste vrouwenbierclub van Zwolle is een feit. Vanaf nu kun jij...

adv.