Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Home-Start biedt hulp bij opvoeding: ‘Dankzij Ineke houdt mijn zoon zich wél aan onze afspraken!’

Aangeboden door Home-Start Zwolle 5 december 2019

Opvoeden kan best een klus zijn! Hoe fijn is het dan als iemand even met je meekijkt, iemand die weet hoe het is. Home-Start is er voor ouders die hulp nodig hebben met opvoeding, want iedereen heeft immers wel eens een ‘steuntje in de rug’ nodig! De Zwolse Mudi is enorm blij met de hulp van vrijwilliger Ineke: ”Dankzij haar houdt mijn zoon zich nu wel aan onze afspraken!”

Steuntje in de rug

Home-Start bestaat wereldwijd inmiddels al 25 jaar en sinds drie jaar is de vrijwilligersorganisatie ook actief in Zwolle. De organisatie is er voor ouders die kampen met opvoedproblemen of voor moeders en vaders die kortdurend hulp nodig hebben, door bijvoorbeeld echtscheiding of verhuizing. Home-Start geeft ondersteuning op maat aan gezinnen met kinderen tot 18 jaar. Een ervaren vrijwilliger, die net als jij ook moeder is, luistert naar jouw verhaal, biedt praktische hulp (tips & tricks) en vriendschappelijk contact. De hulp is gratis, laagdrempelig en je kunt je zelf aanmelden.

Pientere tiener

”We geven vaders en moeders de vaardigheden om de opvoeding weer zelfstandig aan te kunnen”, vertelt vrijwilliger Ineke (50). Ineke is sinds vorig jaar vrijwilliger bij Home-Start. Na een intensieve training gevolgd te hebben, werd er een passend gezin gezocht. ”Ik wilde graag aan de slag met slimme pubers, daar ligt mijn expertise.” Ineke is naast haar vrijwilligerswerk bij Home-Start, namelijk ook bezig haar eigen bedrijf op te zetten: ‘De Pientere Tiener’. ”Er werd mij verteld dat de kans klein was, dat er zo’n gezin zich zou aanmelden.” Toch kon ze al snel terecht bij Mudi en haar hoogbegaafde zoon. Een match made in heaven! ”Alsof het zo moest zijn”, glimlacht Ineke.

”Wij leren ouders de regie weer terug te pakken!”

Te slim af

Moeder Mudi (44) kwam via de GGZ met Home-Start in contact. Zij verhuisde van Indonesië naar Zwolle – een hele omslag als je de taal niet spreekt en de cultuur niet kent – en kon wel wat hulp gebruiken. ”Ik wist niet goed hoe ik bepaalde dingen moest regelen, zoals de school voor mijn zoon. Omdat ik hier net was komen wonen, kende ik niet veel mensen. Er was niemand die mij kon helpen.” Ook met de opvoeding van haar slimme zoon liep ze tegen problemen aan. ”Bij bovengemiddeld intelligente kinderen hoort een bepaald soort gedrag”, vertelt Ineke. ”Ze zijn hun ouders snel te slim af; hierdoor word je als moeder onzeker. Wij leren ze de regie weer terug te pakken en werken aan het zelfvertrouwen. Daar is Mudi enorm in gegroeid!”

Steun

”Ik heb veel steun aan Ineke gehad”, vertelt Mudi. ”Sommige dingen kun je niet iedereen vertellen. Bij haar kon ik al mijn problemen kwijt!” Ineke kwam aan het begin één keer in de week langs om Mudi (en haar) zoon te helpen. ”We geven ouders de vaardigheden om de gezinssituatie weer zelfstandig de baas te worden”, vertelt Ineke. ”Je moet dus goed kunnen luisteren en op je handen kunnen zitten!” Het ging steeds beter in het gezin, waardoor de hulp al snel afgebouwd kon worden.

Terug in eigen kracht

”Mudi en ik hebben in het begin samen een plan opgesteld”, legt Ineke uit.”Hierbij was de opvoeding van haar zoon een speerpunt, maar ook de beheersing van de Nederlandse taal, het vinden van sociale contacten en het solliciteren”, vertelt Ineke. ”Dankzij haar heb ik een baan gevonden die beter bij me past”, zegt Mudi stralend.  ”Ook heb ik heb geleerd om betere planningen te maken met mijn zoon, bijvoorbeeld wanneer hij gaat leren en wanneer hij tv mag gaan kijken. We maakten voorheen ook wel afspraken, maar nu houdt hij zich er ook echt aan. Het is erg fijn om het zelf weer te kunnen!” Ineke beaamt: ”Het doel is altijd dat ouders weer in hun eigen kracht komen te staan. Wij bieden slechts de tools.”


Meer over Home-Start Zwolle ontdekken?

Home-Start Zwolle zorg

Bitterstraat 57 , Zwolle

Bekijk meer:zorg

adv.